Izletište i vinotočje Vinia, Purićani

Bjelovar, Hrvatska

Osim smještaja u lijepo uređenim sobama i apartmanu, izletište i vinotočje ”Vinia” svojim posjetiteljima nudi uživanje u tradicionalnoj, ukusnoj hrani te domaćem vinu! Restoran je uređen u tradicionalnom rustikalnom stilu i namjenjen je za obilježavanje najljepših obiteljskih trenutaka (manje svadbe, krstitke, krizme, rođendani, godišnjice braka …) kao i za poslovne domjenke, poslovne ručkove te posjet različitih grupa izletnika i turista. Na jelovniku su najčešće jela sa roštilja i jela ispod peke.

Vinotočje “Vinia” je obiteljska vinarija u kojoj se proizvodi i čuva vino dobiveno od grožđa iz obiteljskih vinograda. Vinogradi se nalaze na pitomim južnim obroncima Bilogore, na četiri lokacije, ukupne površine 8,5 hektara i 34.000 trsova. Najviše je posađeno Rajnskog rizlinga i Graševine, nešto manje je Pinota crnog i Pinota sivog, te Traminca i Muškata žutog. Prvi hektar vinograda posađen je 2005. godine, zatim 2007. godine još jedan hektar, 2009. još 5,5 hektara i 2010. godine zadnji hektar.
Trenutna proizvodnja je 30.000 litara vina, 50% su suha vina, a 50% su polusuha i poluslatka vina.

Idealno mjesto za bijeg iz svakodnevne gradske buke, i odmor u prirodi!

Na prekrasnim brežuljcima, nedaleko grada Bjelovara, smješteno je Izletište i vinotočje ”Vinia”, udaljeno svega 4 km od grada u pravcu Đurđevca, a točna lokacija je malo prigradsko mjesto Puričani. Uz selo se prostiru vinogradi s kojih se pruža panoramski pogled na Bjelovar i prekrasne zelene šume bjelovarsko – bilogorskog kraja. Grad Bjelovar sjedište je Bjelovarsko-bilogorske županije, a smjestio se na južnim obroncima Bilogore, između rječica Plavnice i Bjelovacke. Bjelovar je vrlo mladi grad, osnovan 1 756. godine, odlukom vlasti Vojne krajine kao središte njezinih pukovnija Križevačke i Đurđevačke, na mjestu starijeg naselja Belovca, koje se prvi put spominje u 15. stoljeću. O ranom obitavanju ljudskih zajednica na području grada svjedoče arheološka nalazišta iz mlađeg kamenog doba u prigradskom naselju Ždralovima, gdje su pronađene zemunice iz Starčevačke kulture, a u gradskoj okolici se još nalaze i nalazišta Sopotske, Korenovske, Lasinjske i Vučedolske kulture…

Turistički vodič Bjelovarsko bilogorska županija

No comments yet.

Leave a Reply