Macarons, božanstvena francuska delicija

29173271 - macarons in different colors and flavours in a pink box

Za francuske kolačiće macarons ste sigurno već svi čuli, a vjerojatno ih i probali. Ti fini kolačići svojim bojama i okruglim oblikom, hrskavi i kremasti, su idealan desert u svako doba dana i prava su delicija za sve ljubitelje slatkog. Pripremaju se od bademovog brašna, šećera i bjelanjka, dok se nadjev najčešće radi od čokolade, voća te ostalih ukusnih sastojaka. Razlikuju se po okusima i aromama, te dolaze u različitim (najčešće pastelnim) bojama.

Macarons su poznati i omiljeni diljem svijeta, no oni najukusniji dolaze iz ipak Francuske. Ono što je cupcake u Americi, to su macaronsi u Francuskoj! Najbolji se proizvode u poznatim pariškim slastičarnama Ladurée, Pierre Hermé, Gérard Mulot, Carette i Hugo & Victor.

Riječ macarons potječe od talijanske riječi maccheroni, što u prijevodu znači fina tjestenina. Prema nekim izvorima, ovi ukusni kolačići su u Francusku stigli dolaskom Katarine Medici, koja je povodom svog vjenčanja sa Henryem II. povela osobnog slastičara, koji je francuzima otkrio ovu ukusnu deliciju. Prvi makaroni su bili veoma jednostavni, izrađeni od mljevenih badema, šećera i bjelanjka. Mnogi gradovi diljem Francuske imaju svoju priču vezanu uz povijest ove delicije, no jedna od najzanimljivijih je ona koja dolazi iz grada Nancy-a, u kojem je unuka Katarine Medici bila spašena od gladi jedući macarons. Također, macarons iz Nancya su proslavila časne sestre samostana Les Dames du Saint Sacrement za vijeme Francuske revolucije, koje su često eksperimentirale sa kolačima. Zbog pravila vezanih uz prehranu nisu smjele jesti meso i trebale su smisliti nešto kako bi preživjele. Njihov kolač je bio samo ”ljuska”, bez ikakovg punjenja, no postao je veliki hit te su ”Les Soeurs Macaronse” ušli u legendu!

Tek početkom 20. stoljeća macaronsi su postali kolačići koji se sastoje od dva dijela, između kojih se nalazi ukusna krema. Pierre Desfontaines, unuk Louisa Ernesta Laduree (slastičarna Laduree, ulica rue Royale u Parizu) je dobio ideju da spoji dva kolača čokoladnim punjenjem, koji će ih držazi zajedno. Od tada, francuski Macaronsi su naionalna slastica u Francuskoj i najprodavaniji kolač francuskih slastičarni.

Macaronse danas možemo pronaći u mnogim gradovima diljem Hrvatske, te uživati u njihovom okusu, dok oni malo hrabriji se mogu odvažiti te izraditi vlastite ukusne delicije!

Turistički vodič: Francuska

photos: ©123rf

One comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *