Informacije

POLAZAK: 02.06. – 09.06.2021.         Kada vidite Siciliju, otkrili ste cijeli svijet – omiljena je uzrečica Talijana kojom žele dočarati svu ljepotu i raskoš ovog otoka. Otkrijte sa nama čarobni otok juga Italije, oduševite se bogatom kulturnom baštinom, prirodnim ljepotama, počastite nepce ukusnom hranom,…

1. DAN: SPLIT – PALERMO – AGRIGENTO – ENNA – CATANIA ( 02.06.)
Sastanak putnika u Zračnoj luci Split kod šaltera središnjih informacija dva sata prije polijetanja zrakoplova. Prijava na let i polijetanje zrakoplova u 07.55 sati na izravnoj liniji V7-1837 (Volotea). Dolazak u Palermo predviđen je u 09.25 sati. Po obavljanju graničnih formalnosti, organizirani transfer prema AGRIGENTU, koji se nalazi na mjestu nekoć važnog antičkog grada  Akraganta, kojim dominira prekrasna katedrala u kojoj se na jedinstveni način dodiruju arapski, normanski i katalonski detalji. Po dolasku posjetiti ćemo poznati antički lokalitet ”Dolina hramova”, koji je od 1997. godine pod zaštitom UNESCO-a. Riječ je o jednoj od najvažnijih kulturno povijesnih znamenitosti na Sicliji na koju su posebno ponosni. Danas je vidljivo devet od deset izvornih hramova. Nakon razgleda, okupljanje grupe i nastavak vožnje prema središtu Sicilije, gdje ćemo posjetiti jedan od najslikovitijih gradova unutrašnjosti Sicilije – ENNU. Ovaj slikoviti grad nalazi se na impresivnoj visini od 942 metra, zbog čega je najranijih dana predstavljao omiljenu metu brojim osvajačima. Najzanimljviji dio Enne svakako je stari grad, smješten među drevnim ulicama koje izlaze na glavnu ulicu – Via Roma, a najznačajniji spomenik je impozantna katedrala iz 14. stoljeća koja sadrži djelove Demetrina hrama. Slobodno vrijeme za individualne programe. Okupljanje grupe i odlazak prema Catanii. Smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan: ETNA – TAORMINA (03.06.)
Doručak. Okupljanje grupe i odlazak prema najvišem aktivnom vulkanu u Europi – ETNI, koja se nalazi na UN-ovoj listi 16 najopasnijih vulkana na svijetu. Autobusom ćemo doći na otprilike 1900 m/nv, točnije do kratera Monte Silvestri, koji je nastao erupcijom krajem 19. stoljeća. Slobodno vrijeme za šetnju kraterima ili kupnju suvenira. NAPOMENA: U slučaju da ste zainteresirani za odlazak do samog vrha glavnog kratera, potrebno je nadoplatiti ulaznicu koja uključuje povratnu vožnju žičarom, vožnju terenskim vozilima te razgled kratera s planinskim vodičem (odlazak do vrha ovisi o vremenskim prilikama). Okupljanje grupe i polazak prema TAORMINI, najpoznatijem odmaralištu na Siciliji – zahvaljujući kilometarskim pješčanim plažama. Najsjajniji ostatak iz prošlosti je Kazalište čiju su izgradnju započeli Grci, a nastavili Rimljani.  Danas posjetitelji Taormine još uvijek mogu pronaći primjere njezine zlatne prošlosti – prekrasno grčko kazalište, katedralu San Nicolo iz 13. stoljeća, Palazzo Corvaja iz 14. stoljeća, palaču lordova San Stefano iz 16. stoljeća te prekrasan gradski vrt. Slobodno vrijeme za individualne programe, a naša preporuka je posjet Kazalištu iz kojeg se pruža prekrasan pogled na obližnju Etnu i Jonsko more ili pak kupnja u obližnjoj Corso Umberto koja će Vas oduševiti ponudom slastičarnica i slikovitih kafića. Okupljanje grupe i povratak u hotel. Noćenje.

3. dan: SIRACUSA – NOTO – CATANIA (04.06.)
Poslije doručka, odlazak u SIRACUSU, destinaciju koja će Vas oduševiti povijesnim znamenitostima. Nekoć najvažnij i najmoćniji grčki grad, a prema riječima rimskog konzula Cicerona i najljepši, danas krije pravo arheološko bogatstvo iz grčkog i rimskog doba. Odlazak prema četvrti Neapolis, arheološkom parku, u kojem ćete vidjeti Teatro Romano, oltar Hijerona II. i spektakularni Teatro Greco koji je uklesan u brijeg. Iza nimfeja se može vidjeti rimski amfiteatar iz 2. stoljeća i kamenolomi  – Latomia del Parasdiso – s Dionizijevim uhom. Poslije razgleda, odlazak prema Ortigii – središtu Staroga grada kojim dominira katedrala iz 18. stoljeća čija barokna fasada krije Atenin hram koji je idealno uklopljen u samu katedralu. Od ostalih znamenitosti ističemo: Apolonov hram, Palazzo Beneventano del Bosco i utvrdu smještenu na najudaljenijoj točki poluotoka – Castello Maniace iz 13.stoljeća.  Slobodno vrijeme iskoristite za degustacija proizvoda od agruma i maslinovog ulja i uživanje u slikovitim ulicama Siracuse. Okupljanje grupe i odlazak u NOTO, grad projektiran u baroknom stilu i sagrađen od lokalnog bijelog tufa – vapnenca koji od vrućeg sunca dobije boju meda. Jedan je od najšarmantnijih talijanskih gradova, koji je i pod zaštitom UNESCO-a. Gradom dominira katedrala svetog Nikole sa dva tornja, a osim katedrale u gradu se nalazi preko 30 crkvi. Šetnja sa voditeljem putovanja poslije čega slijedi slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan: CATANIA – SAVOCA – PALERMO (05.06.)
Poslije doručka, odlazak prema Palermu. Vožnja slikovitom obalom dovesti će nas do srednjovjekovnog gradića SAVOCA, koji je najpoznatiji po tome što je u njemu sniman film ”KUM”, ali i koji će Vam dočarati duh tradicionalne Sicilije. Gradom dominira ruševina dvorca Pentefur, a svakako najzanimljivija atrakcija su katakombe kapucinskog samostana koje sadrže kolekciju mumificiranih leševa, koji su odjeveni u svoju nekoć najbolju odjeću i zapravo su jeziv podsjetnik na prošlost. Katakombe se mogu posjetiti, uz plaćanje ulaznice kao donacije. Gradom dominiraju tri crkve: San Michele, San Nicolo i Santa Lucia, koje će se sjetiti ljubitelji filmskog klasika ”Kum” kao crkve u kojoj se održala ceremonija vjenčanja. No, svakako najpoznatija lokacija iz spomenutog filma je Bar Vitelli, smješten unutar Palazzo Trimarchi. Slobodno vrijeme za individualne programe. No, svakako bismo Vam preporučili da posjetite neki od lokalnih restorana i uživate u okusima ručno rađene pasta tagliatelle ili macarone. Okupljanje grupe i nastavak vožnje sjevernom obalom otoka, uz prekrasan pogled na Eolske otoke, prema PALERMU, čudesnom spoju ostavštine nekoliko kultura koje su se izmjenjivale tijekom njegove burne povijesti.  Smještaj u hotel. Noćenje.

5. dan: PALERMO (06.06.)
Poslije doručka, odlazak u razgled PALERMA, grada koji se veže uz nastanak legendarne talijanske mafija Cosa Nostra, čiji su slavni dani započeli upravo ovdje. Gradom dominiraju znamenitosti različitih stilova, od arapskog preko normanskog, baroknog i secesijskog stila. Po dolasku u centar, odolazimo u razgled grada u pratnji lokalnog vodiča: Porta Nova, Palazzo Reali /Palazzo dei Normanni – danas sjedište sicilijanske vlade, Katedrala u čijoj su unutrašnjosti grobnice sicilijanskih kraljeva, Quattro Canti, Fontana Pretoria, Teatro Massimo.. Nakon razgleda slobodno vrijeme za individualne programe. Posjetite poznate kapucinske katakombe,  posjetite neku od brojnih tržnica (preporuka Vucciria, tržnica na kojoj najviše dolazi do izražaja arapska prošlost Palerma) i ne zaboravite na gastronomske užitke: pizza Sfincione koja je popularna za Siciliju.  Okupljanje grupe i odlazak prema hotelu. Noćenje.

6. dan: CEFALU – MONREALE (07.06.)

Poslije doručka, okupljanje grupe i odlazak prema CEFALU, gradu koji je dio parka Madonie, a uključen je i u mrežu najljepših sela (borghi più belli) Italije, organizaciju malih talijanskih naselja koji se ističu velikim umjetničkim, kulturnim i povijesnim odlikama. Grad se nalazi na obali ispod 268 m visoke stijene Rocca Cefalu. Gradom dominira jedna od najljepših normanskih katedrala na Siciliji iz 12. stoljeća, koju krase poznati mozaici koji su često slavljeni kao čisto bizantsko umjetničko djelo na sicilijanskom tlu. Zajednička šetnja slikovitim obalnim mjestom, nakon čega slijedi slobodno vrijeme za ručak i kupnju suvenira. Okupljanje grupe i povratak prema Palermu. No prije tog ćemo se zaustaviti u gradiću MONREALE, smještenom na padinama brda Monte Caputo iznad plodne doline poznate kao La Conca d’oro (”Zlatna školjka”), koja je značajna po nasadima naranči, maslina i badema… No, Monreale je poznat po veličanstvenoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije iz 12. stoljeća, koja je među najvećim znamenitostima normanske Sicilije. Njezinu nutrašnjost krase mozaici sicilijanskih i bizantskih vrsnih majstora. Zajednička šetnja uz voditelja putovanja, nakon čega slijedi slobodno vrijeme za individualne programe. Okupljanje grupe i kraća vožnja prema hotelu. Noćenje.

7. dan: TRAPANI – MARSALA (08.06.)
Doručak. Okupljanje grupe i odlazak u TRAPANI, povijesnu luku u kojoj se spajaju Tirensko i Sredozmeno more. Grad je smješten na poluotoku, podno brda Monte Erice. Po dolasku u grad, sastati ćemo se sa lokalnim vodičem i razgledati živopisno središte grada: crkva San Agostino, bazilika Maria Santissima Annunziata koja sadrži kip Madonna di Trapani kojeg štuju ribari i pomorci zbog legendarnih čudotvornih moći, barokna katedrala San Lorenzo, romanička crkva Santa Maria di Gesù i barokni Palazzo della Giudecca (Casa Ciambra) sa prekrasnom fasadom. Slobodno vrijeme za individualne programe. Okupljanje grupe i vožnja zapadnom obalom Sicilije, prema domu poznatog sicilijanskog desertnog vina Marsala – istoimenom gradu MARSALA. Vino se ovdje proizvodi još od 18. stoljeća, a jedno od starih skladišta u kojem se prizvodilo danas je Museco Archeologico di Baglio Anselmi. Grad je nastao na ruševinama Lilibeja osnovanog u 4. stoljeću prije Krista koji je bio najvažnije upotište Kartažana na Siciliji. Marsala će Vas oduševiti svojim slikovitim ulicama i trgom Piazza della Republica kojim dominira Palazzo VII Aprile, crkva San Tomasso i Crkva Del Purgatorio, prema mišljenju mnogih jedan od najljepših crkvenih objekata u gradu, izgrađena u 16. stoljeću i koja će Vas oduševiti svojim baroknim pročeljem. Slobodno vrijeme za individualne programe, uživanje u gastronomiji ali i u degustaciji poznatog vina. Povratak u Palermo u večernjim satima. Noćenje.

8. dan: PALERMO – SPLIT (09.06.)
Transfer za zračnu luku u ranim jutarnjim satima. Prijava na let i polijetanje zrakoplova u 06.00 sati na izravnoj liniji V7-1836 (Volotea). Dolazak u Split predviđen je u 07.25 sati.

POLAZAK: 02.06.-09.06. 2021.
CIJENA: 7 200,00 kn
FIRST MINUTE: 6 900,00 kn

NAPOMENA:
– Prilikom rezervacije plaćate nepovratnu akontaciju u iznosu 1 600,00 kn po osobi, dok ostatak iznosa plaćate najkasnije do 21 dan prije polaska na putovanje!
– First minute cijena vrijedi za rezervacije do 45 dana prije polaska ili do popunjenja predviđenih mjesta

PREDVIĐENI RED LETA:
V7-1837 SPU   PMO   07:55   09:25
V7-1836 PMO   SPU   06:00   07:25

CIJENA UKLJUČUJE: povratnu avio kartu na na direktnom letu na Split-Palermo-Split, trošak jednog komada predane prtljage do 20kg i 1 kom ručne prtljage, avionske pristojbe (950,00 kn / osoba), prijevoz turističkim autobusom visoke kategorije prema programu, 3 noćenja u Catanii u dvokrevetnim sobama u hotelu 3* na osnovi noćenja sa doručkom, 4 noćenja u Palermu u dvokrevetnim sobama u hotelu 3* na osnovi noćenja sa doručkom, voditelja putovanja, trošak lokalnog vodiča u Palermu i Trapaniju, izlete u Agrigento, Ennu, Cataniu, Etnu, Taorminu, Siracusu i Noto, Savocu, Palermo, Cefalu, Monreale, Trapani i Marslau, sve razglede prema programu, pristojbe za ulazak u gradove te troškove organizacije, jamčevine, prodaje, realizacije, PDV

CIJENA NE UKLJUČUJE: putno osiguranje, karte javnog prijevoza, sve ulaznice u kulturno povijesne spomenike i objekte koje nisu navedene,  troškove osobnih narudžbi, sve ne navedene troškove pod ”Cijena Uključuje”, skretanja s rute

OBVEZNE NADOPLATE (na licu mjesta):
– boravišna pristojba Catania: 2,00 € / noć / osoba
– boravišna pristojba Palermo: 1,50 € / noć / osoba
– turističke slušalice za razglede: 10,00 € / osoba (paket za cijelo putovanje)
– ulaznicu za arheološki park Neapolis te razgled parka i grada Siracuse s lokalnim vodičem  – 17,00 € / osoba
– ulaznicu za Dolinu hramova u Agrigentu i razgled sa lokalnim vodičem – 15,00 € / osoba

INFORMATIVNE CIJENE ULAZNICA  (u trenutku objave programa, plaćaju se u eurima na licu mjesta, nije obavezno):
– ulaznica u Kapelu Palatina u Palermu 10,00 € / osoba
– Katedrala Monreale 3,00 € / osoba
– ulaznica za Monreale klaustor 8,00 € / osoba
– ulaznicu za grčko-rimski teatar u Taormini 8,00 €/ osoba
– uspon na Etnu do 2900m terenskim vozilima i lokalnim vodičem cca. 64,00 € (minimalno 20 prijavljenih putnika, ukoliko vremenske prilike budu dozvoljavale)

FAKULTATIVNA NADOPLATA:
– putno osiguranje: 85,00 kn / osoba
– osiguranje od otkaza putovanja: 138,00 KN / osoba (PREPORUKA!)
– jednokrevetna soba: 980,00 kn (7 noćenja)

MINIMALAN BROJ PRIJAVLJENIH PUTNIKA
: 25

ORGANIZATOR: Smart Travel
* vrijede opći uvjeti putovanja agencije Smart Travel
** preporuka putno osiguranje!

NAPOMENE:
– Za otkaze putovanja od strane putnika vrijede otkazni rokovi navedeni u Uvjetima putovanja, te Vas ljubazno molimo da iste pročitate! Ukoliko želite uplatiti policu Osiguranja od otkaza (u tom slučaju ostvarujete pravo na povrat), molimo da nas kontaktirate!
– Turistička agencija prilikom organizacije i realizacije putovanja poštuje pravila i propise ”Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu” kojim je između ostalog definirano vremensko zaustavljanje na odmorištima, dnevni odmor vozača, kao i maksimalno zauzeće autobusa u danu te Vas molimo na razumijevanje i suradnju!
– Od 7. travnja 2017. godine u primjeni je novi sustav granične kontrole svih osoba koje prelaze granične prijelaze, na svim granicama Europske unije na kojima se provode granične kontrole, uključujući i građane Europske unije što može uzrokovati duža čekanja na graničnim prijelazima te Vas molimo za razumijevanje.
– Završna obavijest o putovanju se šalje 48 sati prije polaska na put (obavijest o točnom peronu polaska, broju sjedala, imenu i kontaktu voditelja putovanja).
– Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili za osobe koje zahtijevaju korištenje WC u autobusu.
– Agencija nema saznanja o vremenu čekanja na graničnom prijelazu niti je odgovorna za isto, te Vas molimo za razumijevanje.
– Agencija ne odgovara za izgubljene, oštećene ili otuđene osobne stvari putnika / ostavljene u prijevoznom sredstvu / destinaciji!

 

Upute i Opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Kupnjom putovanja prihvaćate navedene uvjete, stoga Vas molimo da ih pozorno pročitate. Odgovorni organizator: SMART TRAVEL d.o.o., Medveščak 89, 10 000 Zagreb, OIB: 65858888364, ID KOD: HR-AB-070116312. Polica jamčevine br. 298640000004 uplaćena kod Croatia Osiguranja d.d. Zagreb, Vatroslava Jagića 33, 10 000 Zagreb, OIB: 26187994862, Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, http://www.mvep.hr. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji države u koju se putuje. Organizator zadržava pravo izmjene redoslijeda provedbe programa.

photos: ©123RF

Kupi


POLAZAK: 02.06.-09.06.2021.