Alžir

Država u sjevernoj Africi, koja ujedno spada među najveće zemlje po veličini na afričkom kontinentu. Rijetko naseljena i neplodna Sahara zauzima više od 90% alžirskog teritorija, ali je i izuzetno važna zbog bogatih nalazišta nafte i zemnog plina. Većina stanovnika govori arapskim, odnosno njegovim lokalnim dijalektom, dok je Francuski jezik u širokoj uporabi kao drugi jezik, osobito u upravi i visokom obrazovanju. Kada je riječ o turizmu, nekada je Alžir bio u istoj ravnini sa Marokom, ali građanski ratovi i nemiri su doveli do pada broja turista, koji je u posljednje vrijeme opet u rastu. Turizam Alžira se temeljio na antičkim ostacima pretežno rimskog i bizantskog razdoblja. Neki od najpoznatijih su Timgad pokraj grada Batna, Hippo Regius u Annabi, Djemila u Setifu, Calama u Guelmi i ostaci u Tipasi. Ipak, najveća mogućnost za razvoj turizma temeljila se u Sahari jer niti jedna druga država ne pruža toliko izazova i avantura u pustinji kao Alžir.

Glavni grad države je Alžir. Dijeli se na dvije jasno izdvojene cjeline, novi moderni dio grada (zahvaljujući europskom utjecaju kojeg su donijeli Francuzi) te stari grad Kazbah. To su dvije u potpunosti različite kulture spojene u jednom mjestu, što gradu daje poseban šarm. Stari grad Kazbah izrazito je muslimansko – arapskog karaktera, sa velikim tržnicama, robom razbacanom na sve strane, gomilom ljudi; ali i sa veoma karakterističnim stilom gradnje, uskim ulicama i stepenicama koje nestaju iza ugla, te se nalazi pod zaštitom UNESCO–a. Bogata povijest grada vidljiva je na arhitekturi, gdje dominiraju turske palače, džamije, francuske kolonijalne kuće, moderni parkovi i šetališta. Na sjevernom dijelu grada, na 124 metra visokoj klisuri sa koje se pruža pogled na Alžirski zaljev, nalazi se bazilika Notre Dame d’Afrique koja datira iz 19.stoljeća.

Grad Oran je izgrađen za vrijeme francuske vladavine, po uzoru na prelijepu Nicu, tako da se grad sastoji od duge šetnice za brojnim kafićima, restoranima, noćnim klubovima i suvenirnicama. Nakon Alžira je drugi grad po veličini i stanovnici države ga popularno zovu drugim Parizom.

Pravi dragulj je je M’Zab dolina, u kojoj se nalazi 5 međusobno povezanih gradova koji zajedno čine pravo arhitektonsko igralište koje podsjeća na mudernu kubističku i nadrealističku umjetnost i nalazi se pod zaštitom UNSECO-a. Alžirske oaze pobijaju europske stereotipne slike mjesta sa palmama, pošto u ovom slučaju oaze predstavljaju velike gradove sa uređenim vrtovima palmi, džamijama, prodavaonicama i turističkim atrakcijama. Posljednja naseljena oaza na jugu države je Tamanrasset, a južno od nje gotovo da prestaje civilizacija i počinje divlja, paklena pustinja. Ova oaza je poznata po interesantnoj tržnici koja je oličje bogatstva i sjaja autentičnih proizvoda: srebrni nakit, vješto izrađeni noževi, začini,…

ZANIMLJIVOSTI: