Burkina Faso

Država zapadne Afrike bez izlaza na more, koja graniči sa državom Mali na zapadu, državom Neger na istoku te Togom, Beninom, Ganom i Obalom Bjelokosti na jugu. Burkina Faso, što na lokalnim jezicima Moosi i Dioula znači „zemlja poštenih ljudi“, nalazi se na listi najsiromašnijih i najnerazvijenijih država na svijetu. No, mnogo toga ima za ponuditi posjetiteljima, počevši od prirodnih ljepota (plaža Guinguette, jezero Tengrela, slapovi Banfore,.. ), bogatstva flore i faune ( rezervat Nazinga, grad Sabou, park Bangr Weogo,…) i kulturnih znamenitosti ( mozaici u Dioulassobi, Mauzolej princeze Guimbi, muzej Manega,…).

Burkina faso (7)

Glavni grad je Ouagadougou, i slovi za jednu od najomiljenijih prijestolnica Zapadne Afrike, sa svojim restoranima, noćnim životom, glazbenom i umjetničkom scenom, a posebno sa svojim druželjubljivim i simpatičnim stanovnicima. Moderna arhitektura u gradu jednostavno zadivljuje u svojoj kreativnosti. Kao kontrast tome su skromne niske kuće i improvizirani dućani, građeni od lokalnih materijala. Tu se ujedno nalaze i pomalo ekscentrični spomenici na raznim trgovima i prometnicama: spomenik Ujedninjenih naroda u obliku velikog metalnog globusa, spomenik s pijetlom i crnom ženom koja plete, i drugi. Veoma su zanimljiva i religijska zdanja, gdje se ističu Velika džamija i katedrala Bezgrešnog začeća. Ono što je najzanimljivije su sami ljudi, obučeni u tradicionalne raznobojne haljine koje su isključivo ručne izrade; kreativno osmišljene frizure, turbani i nakit. Grad nudi brojne aktivnosti, bilo da se radi o upoznavanju flore i faune, uživanja u prirdonim ljepotama ili pak u kulturnim spomenicima. Jedna od njih je park Bangr Weogo u kojem se može vidjeti preko 360 različitih vrsta biljaka, 160 vrsta ptica te preko 40 vrsta životinja.

Burkina Faso može se pohvaliti selom kakvo ne postoji nigdje drugdje na svijetu. Zidovi od gline prizemnih zgrada dekorirani živopisnim freskama i geometrijskim šarama koje ga čine pravim umjetničkim dijelom. Riječ je o selu Tiebele, veoma izoliranom području kojeg naseljava narod Kasena, koji su jedna od nastarijih etničkih grupa u državi. Dom vođe plemena Kasena je Kraljevska palača koju čini kompleksa zemljanih koliba sa kružnim zidovima, te je ona ujedno i najljepše ukrašena.

ZANIMLJIVOSTI: