Egipat

Egipat je jedna od najstarijih civilizacija, kolijevka ljudskog roda. Bogata riznica nasljeđa predstavlja neprocijenjivu kulturnu baštinu svijeta u kojem živimo, i nekkom magičnom snagom privlači posjetitelje iz svih krajeva svijeta. U 5.st.pr.Kr. Herodot je za Egipat napisao da nijedno drugo mjesto na svijetu nema toliko čudesnih stvari i toliko neopjevane ljepote. I od tada se nije mnogo toga promijenilo: piramide, Sfinga, Nil, drevni Luxor… Egipatskim ljepotama nema kraja. Nisu samo faraonski spomenici ono što privlači plutnike, u Egiptu su svoje tragove ostavili Grci, Rimljani i rani Kršćani, a obilje umjetnosti i arhitekture akumiliralo se tijekom stoljeća kontinuirane vladavine islamskih dinastija.

Moderni Egipat amalgam je svih tih nasljeđa, dobro prilagođen suvremenim utjecajima. Sela od blatnih opeka stoje pored ruševina starih tisućama godina, okružena modernim zgradama od čelika i stakla. Pojedini stanovnici se oblače u dugačke toge, dok s druge strane pojedini su usvojili moderan način oblačenja. Kaotični gradski promet prošaran je automobilima i zaprekama s magarcima i kozama. Nigdje ti kontrasti nisu toliko izraženi kao u Kairu, glavnom gradu Egipta, velegradu sa 20 milijuna stanovnika. Najstariji dio grada nalazi se na istočnoj obali rijeke Nil, dok se moderni dio širi zapadno okružujući zelene površine doline Nila. Stario dio grada je rastao nasumično, a ispunjen je stotinama starih džamija koje služe kao orijentiri. Zapadni dio grada građen je po uzoru na Pariz, sa širokim šetnicama, parkovima i otvorenim prostorima. Većina posjetitelja dolazi vidjeti veličanstvene piramide u Gizi, blago Tutankamonove grobnice i ostala blaga u Egipatskom muzeju antikviteta, te kupovati na bujnoj tržnici Khan al-Khalili. Do platoa Gize na lijevoj obali Nila vodi Put piramida dug 11 km. Ideja da su piramide gradili robovi potječe od Herodota, koji je posjetio Egipat u 5.st.pr.Kr., 2000 godina nakon njihove gradnje. Zamišljena kao grobnica, piramida je divovsko stepenište kojim se duša i duh umrlog kralja penju ka suncu i duhovnom svijetu. Ukupno su podignute tri velike kraljevske piramide: Keopsova, Kefrenova i Mikerinova. Uz Keopsovu i Mikerinovu piramidu nalazi se skupina manjh piramida, koje su prozvane Piramide kraljica. Do danas nije rasvjetljen misterij kako su stari Egipćani uspjeli da podignu kamene blokove teške po 10 tona i da ih spoje u piramidu bez ikakvog vezivnog materijala. Tko je gradio faraonov vječni dom, robovi ili pak slobodni ljudi, još uviek se ne zna. Ipak, piramide su tu kao pravi hramovi u službi smrti i vječnog života kraljeva.

Osim piramida, pravi doživljaj Egipta pruža krstarenje Nilom. Obično ture krstarenja ukjlučuju posjećivanje većeg dijela znamenitosti Egipta. Nil je u povijesti Egipta uvijek igrao značajnu ulogu, predivan je prizor vidjeti kako se spajaju suha pustinja i rijeka koja život znači.

Jedno od turistički najposjećenij odredišta u Egiptu svakako je Luksor, grad na desnoj obali Nila. Krasi ga epitet da je najveći svjetski muzej na otvorenom, te ga stotine tisućea turista godišnje posjećuje.s Luskorom su povezana neka od najpoznatijih faraonskih imena: Tutmozis, Hatšepsut, Amenofis i Ramzes ostavili su ovdje nasljedstvo monumentalne kulture. Jedna od znamenitosti koju svakako vrijedi vidjeti je Dolina kraljeva, jesto gdje su gotovo 500 godina kraljevi i vladari Egipta bili pokapani. U Dolini kraljeva nalaze se 63 grobnice nastale između 1600. i 1000.godina pr. Kr. Grobnice su različitih veličina, a gotovo sve su kroz povijest bile pljačkane osim Tutankamonove grobnice.

Izrazito popularna i poznata turistička destinacija je Sharm el-Sheikh, koja svake godine privlači sve više turista. U okolicei grada nalazi se manastir Svete Katarine, brdo Sinaj, Ras Mohammed (jedinstveni prirodni rezervat poznat po koraljima). Ono po čemu jse Sharm razlikuje od drugih mjesta je bogatsvo morskog svijeta. Naime, tu se nalazi čak 250 koraljnih grebena te preko 1000 vrsta riba.

ZANIMLJIVOSTI:
– Napoleon je izračunao da bi se od kamenih blokova od kojih su izgrađene piramide mogao podići zid oko Francuske visok 3,7 metara i debeo 30 cm.
– Već u 15.stoljeću europski putnici opisuju piramide koje smatraju velikim spremištima za žito.
– Sfinga je muškog roda – divovska skulptura lava s licem čovjeka oblikovana je po uzoru na boga-kralja Kefrena.
– 90% stanovništva živi na obalama rijeke Nil koja im daje plodno tlo i hranu.
– Nil je najduža rijeka na svijetu (6 655km) i teče od juga prema sjeveru
– Bazilika sv. Petra u Vatikanu stala bi dva puta na površinu koju pokriva Velika piramida, što takoder odgovara površini 200 teniskih terena