Južnoafrička republika

Pri samom spomenu Južne Afrike, velikom broju ljudi prva su asocijacija divljina, ples, egzotične životinje. Međutim, Južna afrika je mnogo više od tog. Južnoafrička republika je država na krajnjem jugu afričkog kontinenta, uz obalu Atlantskog i Indijskog oceana. Ima tri glavna grada: Cape Town koji je sjedište parlamenta, Pretoriu koja je sjedište izvršne vlasti te Bloemfontein u kojem je sjedište suda. Unutrašnjost zemlje zauzima velika brežuljkasta visoravan koja se na istoku, jugu i zapadu strmo spušta prema uskoj obalnoj nizini.

Cape Town je prema mnogima najljepši, najromantičniji te najposjećeniji grad Južne Afrike. Poznat je po svojoj gostoljubljivosti, gdje se mješavina prijateljski nastrojenih lokalaca i moderne države mjeri sa velikim svjetskim centrima. Kulturna scena grada veoma ja opuštena, naročito kada je riječ o muzici koja kao da izvire iz svakog kutka. Grad je tisućama godina bio naseljen narodom Khoi, a novija povijest počinje u 17.stoljeću kada je grad bio važno trgovačko mjesto na putu prema Indiji. Glavno obilježje Cape Towna je ujedno i jedna od njegovih glavnih turističkiha atrakcija – Table Mountain. Do vrha planine je moguće doći žičarom, a sami vrh oduševljava zbog pogleda na grad i ocean. Dojmljivo isksutvo svim posjetiteljima pruža i posjet otoku Robben koji je nekada bio poznati zatvor za muškarce i bivša kolonija gubavaca. Nekada je bio dom velikom broju državnika Afrike koji su bili zatvarani zbog svojih političkih uvjerenja, anajpoznatiji zatvorenik među njima bio je Nelson Mandela. Životnjski svijet na otoku također ostavlja bez teksta, zahvaljujući kolonijama pingvina i tuljana. Victoria & Alfred Waterfront je jedna od posjećenijih turističkih atrakcija koja je nastala zahvaljujući odličnoj ideji da se zapušteno lučko područje pretvori u veliki turistički centar. Tu se također nalazi i poznati Two Oceans Aquarium, u kojem možete uživati u ljepotama morskog svijeta, ali i sudjelovati u hranjenju velikih riba i sisavaca.

Cape Town je dom i jednom od sedam najboljih botaničkih vrtova na svijetu u kojem se može vidjeti preko 5 000 različitih biljnih vrsta. Kirstenbosch botanički vrt je jedinstven te je ugodno mjesto za šetnju i za upoznavanje bogate ponude biljnog svijeta. Cape Town je smješten u neposrednoj blizini Rta Dobre nade, visoke i strme litice čije se ime zasniva na činjenici da su moreplovci došavši do ovog mjesta vjerovali da su našli put kojim će stići do Indije. Nažalost, za mnoge od njih se ta nadanja nisu ostvarila, jer na morskom dnu leži preko 3 000 brodskih olupina. Međutim, rt Dobre Nade nije najjužnija točka afričkog kontinenta kako se to često misli, već je to Agulhaški rt. Meridijan koji prolazi njime smatra se granicom između Atlantskog i Indijskog oceana.

Johannesburg je površinom ali i brojem stanovnika najveći grad u Južnoj Africi. Cijeli grad prepun je drveća i to posebno drva Jacarande, koje u proljeće cijeli grad oboji u ljubičasto. Centar, kojeg obilježava visoki antenski toranj sa vidikovcem, poslovnim zgradama arhitektonski nalikuje na sjevernoameričke gradove. U centru se nalazi i Muzej Afrike, najznačajniji muzej kulture i povijesti Johannesburga u kojem se može upoznati povijest grada ili pak naučiti koja je razlika između plemena Bantu i Zulu. Povijest Johannesburga započinje od 4. listopada 1886. godine, kada je George Walker zapeo za komad zlatne rude na svom imanju u Witwaterstandu. Na tom je mjesto kasnije iskopane 40% svog svjetskog zlata. Jedno od najmirnijih mjesta u gradu je Johannesburg Botanic Garden, u kojem se nalazi terasasti vrt ruža koji je navodno najveći na svijetu. 330 kilometara istočno od Johannesburga smjestio se Nacionalni park Kruger, najveći rezervat divljih životinja u Južnoafričkoj republici. Jedan je od najvećih nacionalnih parkova na svijetu sa veoma bogatom florom i faunom.

Najpoznatije turističko središte u Južnoafričkoj republici, Sun City, izgrađeno je usred pustinje, na području ugaslog vulkana starog nekoliko milijuna godina. Ekskluzivni hoteli s brojnim restoranima, barovima, kockarnicama i bogatiom programom su pravi raj za hedoniste koji vole takav oblik odmora. Sun City s razlogom nazivaju „Las Vegas“ Južne Afrike. Ljubitelji aktivnog odmora također mogu pronaći brojne sadržaje, ali i ljubitelji životinja. Najspektakularniji dio Sun Citya, svakako je Lost City. Poniknuo iz legende, prema kojoj je nekada lutajuće pleme našlo zaštićeno dolinu u kojoj je izgradilo civilizaciju mira, pruža posjetitelju bogate sadržaje.

ZANIMLJIVOSTI: