Kenija

Glavna turistička destinacija Istočne Afrike zbilja ima cjeloviti proizvod kojeg može ponuditi: bogati biljni i životinjski svijet, gradove, prekrasne pješčane plaže, planine, bogatu kulturu. Ono što je posebno kvalitetno je priroda, uređeni prirodni rezervati, karakteristični primjerci divljeg životinjskog svijeta. Svakako najveće bogatstvo Kenije su njezini stanovnici, ali pri tom ne mislimo samo na ljude. Pruža sve što se i očekuje od Afrike – visoravni, pustinju, drugu najveću planinu na kontinentu, uživanje na oceanu, koraljnim grebenima…

Najveći nacionalni parkovi u Keniji su Tsavo Est i Aberdare međutim svakako treba spomenuti i nacionalni park jezera Naivasha, Jezera Nakuru i koraljne grebene Nacionalnog parka Kisite Marine. Masai Mara je prirodni rezervat koji je sastavni dio Nacionalnog parka Serengeti u Tanzaniji, te je jedan od najpoznatijih parkova u Keniji. Ovdje se može vidjeti bogatstvo faune i nedirnutog afričkog života, ali i spektakl godišnje migracije divljih životinja koje se kreću savanom. Svakako treba posjetiti i Viktorijino jezero (Victoria Nyanza), smještenom na samom jugozapadu Kenije, a okruženo je vlažnim tropskim šumama na sjeverozapadu, dok ga na ostalim djelovima okružuju savane. Jezero je posebno zanimljivo jer je izvor rijeci Nil. Nacionalni park Lake Nakuru jer ogromno jezero koje pruža čudesan prizor: moguće je vidjeti mnoštvo ptica među kojima su pelikani, marabui i flamingosi, dok će oni najsretniji imati mogućnosti da vide i nosoroga.

Prijestolnica Kenije je grad Nairobi, najveći grad Kenije ali i Istočne Afrike. Grad leži na istoimenoj rijeci, 140 km južno od ekvatora, na 1661 metar nadmorske visine. Financijski i politčki je jedanod najutjecajnijih gradova Afrike, u kojem svoje sjedište imaju mnoge tvrtke i organizacije, uključujući i glavni stožer UN-a u Africi. Grad svojim posjetiteljima nudi bogatu ponudu: safari, ekoturizam, kultura, shopping, zabava i mnoštvo restorana. Nacionalni Park Nairobi nalazi se odmah uz sami grad, a u njemu obitavaju zebre, žirafe, lavovi, nosorog ali čak i preko 400 vrsta ptica. Posjetiteljima parka se nudi mogućnost safari šetnje, obrazovnog centra kako bi postali svjesni brige za divlje životinje i očuvanja njihovih staništa. Uz sami park smješteno je Sheldrick sirotište koje postaje dom malenim slonovima i nosorozima iz cijele Kenije, koji su ostali siročad zbog krivolova. Na 3.mjestu posjećenosti nalazi se Mamba Village, park u kojem možete vidjeti krokodile i nojeve. Osim mnoštva parkova u kojem možete uživati u bogatstvu flore i faune, Nairobi nudi i bogatu kulturnu ponudu. Najveći memorijalni park u Keniji, Uhuru Gardens, smješten je u Nairobiju. Riječ je o 24 metra visokom spomeniku koju je podignut u spomen na borbu za neovisnost, a na jednoj strani spomenika nalazi se statua boraca koji ponosno drže zastavu Kenije. Nacionalni Muzej Nairobi pruža mogućnost svojim posjetiteljima da nauče više o Keniji, njezinoj povijesti i kulturi. Ukoliko Vas zanimaju željeznice, možete otići u Muzej nacionalnih željeznica gdje ćete imati priliku čuti više informacija o povijesti željezničkog prijevoza u Keniji.

Drugi grad po veličini u Keniji je Mombasa, smješten uz samu obalu Indijskog oceana. Grad najvećim dijelom leži na otoku, dok ga most povezuje sa kopnom. Veoma je prometan, trgovački grad, nekada prometna luka, sa veoma kaotičnom tržnicom na kojoj se najviše trguje povrćem, biljem i ribom. S druge strane, tržnice ostavljaju veoma upečatljive vizualne utiske. Stari dio grada ima mnogo toga za ponuditi, a mnoštvo suvenirnica smještenih u malenim krivudavim uličicama privlače svojom ponudom. Fort Jesus jedna je od znamenitosti Mombase, izgrađena krajem 16. stoljeća kako bi čuvala staru luku. Jedinstvena je po svom tlocrtu u obliku ljudske figure koja je predstavljala lik Isusa, po čemu je i dobila ime. Od 2011. godine tvrđava se nalazi pod zaštitom UNESCO-a kao jedinstvena i najbolje sačuvana portugalska vojna utvrda. Ukoliko vas više zanima odmaranje i uživanje na plaži, svakako se zaputite na jednu od najpoznatijih plaža, Diani Beach. Poznata je po kilometarskim bijelim pješčanim plažama koje od velikih valova i morskih pasa štite tri koraljna grebena, koji su se smjestili na 10 km udaljenosti od obale. Turistima je veoma zanimljiv izlet u Nacionalni park Kisite Marine, gdje im se pruža mogućnost plivanja sa delfinima u njihovom prirodnom okruženju, s mnoštvom šarenih ribica i kornjača na koraljnim grebenima. Plaža Nyali Beach pravi afrički duh gjde jedan dio pripada prošlosti sa brojnim hramovima, kolonijalnim vilama i viktorijanskim crkvama, dok drugi dio pripada modernom dobu i njega krase brojni barovi, restorani i bogati noćni život.

ZANIMLJIVOSTI: