Maroko

Svatko tko je prošao ovom zemljom, ostavio je neki trag. Stari Maroko, zaustavljen u vremenu, i novi, moderan Maroko i kojem priča ostarom Maroku s debelim zidinama koje okružuju uske ulice medine zvuče poput bajke. Bučni bazari pretvaraju se u prava središta trgovine, dok su ulice samo metar dalje bez ijednog prolaznika. Maroko je od davnih vremena starim Arapima bio poznat kao Al-Magreb al-Aqsa ili kao zemlja Sunčeva zalaska. Tako ga je zajedno s Tunisom i Alžirom, prije 13.stoljeća nazivala islamska vojska, a Maroko je do današnjeg dana ostao zemlja na krajnjem zapadu islamskog svijeta. U Maroku prevladava arapsko i berbersko stanovništvo, no oni su danas već posve izmješani. Jedna od prepreka na koju biste u Maroku mogli naići je svakako jezik. U gradovima, posebno onim modernijim kao što su Rabat i Casablanca, podjednako se mogu čuti arapski i francuski. Na sjeveru, koji je dugo bio pod španjolskom upravom, govori se španjolski a i lakše je pronaći znalce engleskog jezika. Gradovi u Maroku dijele se uglavnom na stari dio ili medinu u novi dio ili ville novele. To su dva sasvim različita svijeta. U starom dijelu, kao da je vrijeme stalo još u srednjem vijeku, dok novi dio je moderan te možemo reći da ide uz korak sa ostalim modernim svijetom. Život u starom dijelu ili medinama još uvijek podsjeća na prošla vremena te tu vladaju posve drugačiji zakoni, posebno u gradovima Fes ili Meknes. Kaos u uskim uličicama, gomile ljudi što se polako vuku jer im se nikamo ne žur, konji, magarci i mule što prenose teret i vlasnici koji ih tjeraju da se požure, galama i nadvikivanje trgovaca željnih kupaca, miris hrane i začina…
Marakesch, Meknes, Fes, Rabat – to su sve kraljevski gradovi Maroka, zaustavljeni u vremenu, koji čuvaju atmosferu starih dana. Istodobno, bogatstvo kraljevskih palača blješti svojom raskošću mameći znatiželjne poglede koji bi rado provirili u njihovu unutrašnjost.

Simbol Maroka, svakako je Marakesch koji je od 1500. godine postao hram dobrog življenja uz razvoj umjetnosti, gradnje vrtova i dobre hrane. Najstariji i najizvorniji od četiri kraljevska grada je Fes. Stara medina nije nikada bila obnavljana pa se do danas čuva njezin izvorni oblik. Njezine ulice su uske, na njima su stare i oronule zgrade koje poput neke stare knjige prepričavaju priču o bogastvu i raskoši davno prošlog, ali svakako nezaboravljenog vremena. Meknes, stari kraljevski grad okružen 25 km dugim zidinama danas je samo sjena onoga što je nekada bio. Rabat, nekadašnje gusarsko utočište, a danas glavni grad Maroka odavno je prestao biti grad iz srednjeg vijeka. Moderne građevine i iznenađujuče čiste ulice odavno su već preuzele glavnu riječ, međutim vrtovi kraljevske palače još uvijek pričaju o vremenu kad su postojali sultani koji vjeruju u legendu o rodi i tepisima.

Uz iznimno zanimljive prirodno-goegrafske ljepote i raznolikosti, Maroko je prepun spomenika svjetske kulturne vrijednosti, što se posebno odnosi na dosege arapske (maurske) i berberske kulture, ali ima i značajnih arheoloških nalaza iz antičkog doba.

Zanimljivosti: