Sejšeli

Bijele pješčane plaže, kristalno čisto tirkizno more i bogata vegetacija stvaraju dojam da se nalazite u samom raju. Sejšeli su otočna država smještena u Indijskom oceanu, sjeveroistočno od Madagaskara. Sastoje se od 115 otoka, od kojih su 33 naseljena. Srce samog arhipelaga čine tri otoka, Mahé, Praslin i La Digue, koji nisu ni koraljnog ni vulkanskog podrijetla, već su nastali od granita dok su ostali otoci većinom koraljnog podrijetla. Upravo zbog granita, otoci su prepoznatljivi po čudnim oblicima stijena.

Glavni grad Victoria smješten je na najvećem otoku Mahé, na kojem živi 90% ukupnog broja stanovnika. Praslin, drugi najveći otok ovog arhipelaga, najpoznatiji je zbog Vallee de Mai, prirodnog rezervata kojeg čini šuma endemskih palmi Coco de Mer, a park je danas pod zaštitom UNESCO-a. U rezervatu obitavaju i jedinstvene vrste ptica (endemske papige kao što je Sejšelska crna papiga), sisavaca, školjkaša i puževa. Sejšeli su bogati prirodnim ljepotama, čemu svjedoči i Aldabra, drugi po veličini najveći atol na svijetu, koji je također pod zaštitom UNESCO-a. Pod strogim je režimom jer posjeduje jedinstvenu floru i faunu. Naime, na njemu obitava preko 152 000 divovskih kornjača i najvažnije je mjesto na kojem golema želva polaže svoja jaja.

Sejšeli su pravo mjesto na kojem možete doživjeti uzbuđenje podvodnog ribolova i odmjeriti snage sa spektakularnim stanovnicima velikog plavetnila, poput sabljarki, tune ili barakuda. Od kada se pamti, Sejšeli su opčinjavali generacije moreplovaca ljepotom svojih grebena, mameći ih plovnim udaljenostima među otocima i privlačeći ih u svoje skrivene uvale. Što se tiče ronjenja, Sejšeli predstavljaju pravi tropski raj u kojem čarobna kolekcija riba i raznobojnih koralja čekaju ronioce koji sanjaju o ronjenju na mjestu gdje se malo njih usudilo roniti.

Najpopularnija plaža arhipelaga je Anse Source d’Argent, i ujedno jedna od najčešće fotografiranih plaža na svijetu. Pjesak na plaži je nevjerojatno bijele boje, a pošto je Indijski ocean na ovom mjestu prirodno zaštičen grebenom, more je plitko, mirno i kristalno čisto. Upravo zbog doživljaja kojeg pruža ovakav pogled, jasno je zbog čega se Sejšeli smatraju mjestom gdje se nalazio biblijski rajski rt.

ZANIMLJIVOSTI
– Glavni grad Sejšela, Victoria, najmanji je glavni grad na svijetu.
– Sejšeli su bili ne naseljeni sve do druge polovice 18.stoljeća
– Pirati su koristili Sejšele kao skrovište. Smatra se kako je Oliver Le Vasseur, zloglasni pirat, na otočju skrio blago u vrijednosti današnjih 100 000 €, koje još uvijek nije pronađeno.
– Na Sješelima živi i najteža kornjača na svijetu, Esmeralda koja teži 304 kilograma
– U sklopu nacionalnog parka St. Anne Marine, nalazi se otok Moyenne, za kojeg se vjeruje da je opsjednut duhom koji čuva skriveno blago.