Tunis

Omiljena turistička meka Europljana na Sredozemlju, površine 164 150 km2, smještena u sjevernoj Africi. Na zapadu graniči s Alžirom, a na istoku s Libijom. Čak 40% zemlje obuhvaća pustinja Sahara. Duga tisućljeća tuniške povijesti nisu baš dobro očuvana pošto je sve uvijek građeno od materijala koje nudi priroda, a u ovom slučaju to je prirodno kompresirani pijesak koji ne traje toliko dugo da bi se sve sačuvalo u onoj mjeri koju očekuju moderni turisti navikli na obilazak dobro očuvanih kulisa. Tunis je zemlja prebogate povijesti, duga i veoma detaljna priča koja vraća u ona vremena kada su priče oduševljavale ljude i osiguravale im bogati san. Jedna je od država Magreba, odnosno država Zalazećeg Sunca, gledano iz središta islamskog svijeta – svetih gradva Meke i Medine. Naime, države sjevea Afrike veoma su izolirane. S jedne nalazi se more, preko kojeg se islamska vjera nije širila, a s druge strane je visoko gorje Atlas i teško prohodna Sahara.

Tunis je danas prava turistička oaza, prebogata plantažama maslina i vinogradima. Prva turistička destinacija Tunisa bio je Hammamet, ribarska luka i gradić na sjeveroistoku države. Poznat je kao tuniški Saint Tropez, te najpoznatije i najpopularnije odredište koje se diči kilometrima dugim pješčanim plažama. U predgrađu Hammameta nalazi se Yasmine Hammamet, nova turistička zona čije ime dolazi od svijeta jasmina koji simbolizira život i sreću. Glavni grad države je Tunis, najmoderniji grad sjeverne Afrike u kojem je mješavina tradicije i urbanizacije vidljiva na svakom koraku. U gradu se miješaju tradicionalizam muslimanskih običaja i zapadnjačke slobode, a glavna gradska avenija, Avenue Habib Bourguiba, je uvijek puna ljudi. Avenija je idealna za duge šetnje i promatranje načina života stanovnika, te je od 1979. godine stavljena pod zaštitu Svjetske baštine UNESCO-a. Na jednom kraju avenije nalazi se čuveni tuniški sat visine 35 metara koji podsjeća na londonski Big Ben, dok su na drugom kraju avenije ostaci zidina iz 16. stoljeća. Nezaobilazna Medina jedna je od najvećih u zemlji , a jezine krivudave i uske uičice skrivaju pregršt trgovina. Svakako treba posjetiti Muzej Bardo (nekadašnja palača Hafsida) u kojoj se nalazi najimpresivnija zbirka rimskih starina i mozaika iz drevne Grčke te obližnje ruševine drevne Kartage; te Zeytouna mosque, najveću džamiju u Tunisu iz 8.stoljeća. Drugi grad po veličini u Tunisu je Sfax, grad koji se diči sa sedam lokacija koje otkrivaju bogastvo arhitekture, povijesti i raznolikosti. Treći grad po veličini u Tunisu je Sousse, grad koji osvaja svojim mediteranskim šarmom te impozantnim građevinama z 9. stoljeća. Smješten 140 km južno od grada Tunisa, poznat je kao regija maslinika i glavna je ribarska luka. Najveću pažnju turista svakako privlači stara Medina, kula Khalet al Fata i Musse Dar Essid u kojem je predstavljen život Arapa, ali i labirint katakombi iz bizantskog doba. Osim u gradovima, turizam je razvijen i na otocima, gdje svakako trebamo spomenuti otok Djerba, poznat kao pješčani otok maslina i palmi. Prirodne ljepote ovog otoka veoma su popularne među turistima, te ga zovu mediteranskom Polinezijom.

ZANIMLJIVOSTI:
– Službeni jezik u Tunisu je arapski, no većina stanovnika govori francuski zbog kolonizacije
– Najviša točka u Tunisu je Jebel ech Chaambi sa 1544 metara
– Douz ili Vrata Sahare jedno je od najposjećenijih mjesta gdje posjetitelji imaju priliku jahati deve.
– U Tunisu se nalaui najveća svjetska kolekcija rimskih mozaika, a većina se može pogledati u muzeju Bardo.
– Najveći amfiteatar u Africi, El Djem korišten je kao lokacija za snimanje filmskog hita Gladijator. Građen je u 3. stoljeću, te je po veličini bio 6. amfiteatar u rimskom carstvu.
– Svakodnevni život u pustinjeskom dijelu sveden je na svega nekoliko oaza, koje izgledaju kao pravi mali gradovi okruženi palmama datulje koje sprečavaju daljnji prodor pijeska.
– Tuniška oaza Kebili sadrži dokaze o naseljenosti u kamenom dobu.
– U Tunisu se mogu naći slana jezera koja se sastoje od nekoliko jezera u centralnom Tunisu na sjevernom rubu Sahare. Najveće među njima je Chott el Jerid u kojem se može uživati u čestim pojavama fatamorgane.
– Tunis se može podičiti zavidnom kulturom, te broji čak osam mjesta pod zaštitom UNESCO – a.