Zanzibar

Otočje Zanzibar smješteno je uz istočnu obalu srednjeg dijela Afrike i dio je države Tanzanije. Sastoji se od većeg broja otoka, od kojih su najveći Ujunga i Pemba. Ujunga se zapravo u svakodnevnom životu naziva Zanzibar, i na njemu se nalazi glavni grad Zanzibar Town. Na otočju živi oko milijun stanovnika, koje je preko 90% muslimanske vjere. Stanovnici su pripadnici uglavnom istih etničkih skupina kao i na susjednom kopnu, a vjerska pripadnost posljedica je višestoljetne vladavine osmanskih Arapa na ovome području. Zanzibar je poznat kao otok mirodija te je jedan od najvećih proizvođača na svijetu, a to se posebno odnosi na klinčić. Tu se nalaze i plantaže banana, kokosa, manga, ananasa i drugog voća. Zapravo, cijeli otok je prekriven bujnim raslinjem, što od plantaža, što od prirodnih šuma. No, poznat je i po tome što je bio glavna istočnoafrička tržnica robova, gdje su robovi dovožani s kopna te su dalje preprodavani i odvoženi pretežno na Srednji istok i u Sjevernu Ameriku.

Zanzibar (Ujunga) je otok kojim dominiraju palme, posebice kokosove, koje se uzdižu na bijelim pijeskom kilometrima dugih plaža. Glavni grad Zanzibar Town lijepog je kozmopoltanskog ugođaja, koji svojim izgledom podsjeća na mediteranske gradove, posebice njegov stari dio Stone Town, koji je pod zaštitom UNESCO-a. U starom se dijelu nalazi i tvrđava koja je pomalo u ruševnom stanju, samo je očuvan jedan dio i u njemu je smještena ljetna pozornica. Tu se nalazi i Hosue of Wonders (Kuća čuda), muzej sa bogatom etnografskom zbirkom.

ZANIMLJIVOSTI:
– Rijetka vrsta majmuna, Kirk Red Colobus, pronađena je u šumama Zanzibara
– Pokojni Freddie Mercury, pjevač grupe Queen, rođen je upravo u Zanzibaru. Njegovo pravo ime je Farouk Bulsara.
– U gradu Zanzibaru postoji 560 izrezbarenih vrata, gdje najstarija datiraju još iz 17. stoljeća. U gradnji kuće, prvo su se podizala vrata, a što je vlasnik bio imućniji to su i vrata bila izrezbarenija i ljepša.
– Životinjski svijet Zanzibara bogat je majmunima, divljim svinjama i antilopama.
– Zbog blizine ekvatora, otok ima idealno toplo vrijeme cijelu godinu.