Aljaska

Aljaska je ujedno najsjevernija i najzapadnija država u sustavu SAD-a. Zašto najzapadnija? Nalazi se zapadnije od Havaja. Proljeće, ljeto i jesen su veoma kratki i zajedno traju tek od svibnja do rujna, i samo tijekom tih mjeseci nema snijega. Život u nlizini sjeverne polarnice težak je i skup, te stoga i ne čudi što na ovom području živi više jelena, losova i sobova nego stanovnika. Najveći broj stanovnika smješten je u gradu Anchorageu na pacifičkoj obali, a u glavnom gradu Juneauu živi manji dio stanovnika koji uživaju u pronađenom zlatu čija je vrijednost veća od 6 milijardi eura. Na Aljasci su veoma česti potresi, a jedan od najjačih je zabilježen 1964. godine, kada su na nekim mjestima nastale pukotine od nekoliko metara. U zapadnom dijelu Aljaske, na području Aleutskih otoka, nalazi se 26 aktivnih vulkana.

Na Aljasci se nalaze brojne pravoslavne crkve, a jedan dio stanovništva, posebice Eskima, Indijana i Aleuta, su pravoslavne vjere. Razlog tome je vrlo jednostavan: Aljaska je sve do 1867. godine pripadala Rusiji koja ju je prodala Americi za nevjerojatnih 7,2 milijuna dolara. Kupnja Aljaske američkom se parlamentu činila najglupljim i najbesmislenijim potezom kojeg je Amerika do tada učinila. No, ono što se ruskom caru činilo kao bezvrijedna i beskorisna zemlja, sadrži mnoga prirodna bogatstva koja su danas temelj ekonomije. Na Aljasci se nalaze najveće rezerve plina i nafte, 1 300 kilometara naftovoda, velike prirodne rezerve zlata, bakra i željeza. Osim zlatne groznice, poznata je i groznica izlovljavanja orijaških rakova koji teže i do deset kilograma, kao i nevjerojatne količine haringe i drugih riba. Iako je više od polovice Aljaske pod drvetom, iskorištavanje tog bogatstva predstavlja marginalni dio gospodarstva. Jedno od važnih izvora prihoda je turizam, a broj turista se svaku godinu povećava.

Između dva najveća grada na Aljasci (Fairbanks i Anchorage), nalazi se Nacionalni park Denali. Ovo područje proglašeno je nacionalnim parkom još 1917. godine, a uzmemo li u obzir da najstarija kuća na Aljasci potječe iz te iste godine, jasno je koliko se vodi računa o očuvanju prirode. Najviša i najvažnija točka vrha je McKinley ili Mont Denali i sa 6 194 m predstavlja najviši vrh sjevernoameričkog kontinenta. Ovo područje je veoma bogato i životinjskim svijetom. Ovdje se kao rijetko gdje u svijetu može promatrati različite životinjske vrste u slobodnom kretanju, od kojih su najvažniji medvjedi.

Sitka je biši glavni grad Ruske Amerike, a grad je 1799. godine osnovao Aleksandar Baranov,tadašnji guverner Ruske Amerike. Ovdje se nalazi i prvi muzej na Aljasci, Sheldon Jackson, otvoren 1887. godine i u njemu se nalaze isključivo stvari ovdašnjih domorodaca.

ZANIMLJIVOSTI:
– U glavni grad Juneau se može stići samo avionom ili brodom, a trajekti i kamioni u grad stižu trajektom.
– Anchorage je 1964. godine pogodio razorni potres magnitude 9,2 prema Mercalliju, u kojem je poginulo 115 ljudi, a materijalna šteta procijenjena na 2 milijarde dolara.
– Da New York ima populaciju kao Aljaska, na Manhattanu bi živjelo samo 16 ljudi.
– Više od polovice svjetskih glečera se nalazi na Aljasci.
– U Aljasci se nalazi preko 3 000 rijeka i 3 milijuna jezera.
– Aljaska je velika kao Engleska, Francuska, Italija i Španjolska zajedno.
– Naziv Aljaska dolazi od eskimske riječi Alakshak koja znači poluotok.
– Aurora Borealis se u Fairbanksu može vidjeti prosječno 243 dana u godini.
– U Aljasci se nalazi 17 od ukupnio 20 američkih najvećih planinskih vrhova.