Andora

Smještena u srcu istočnih Pirineja, na granici između Španjolske i Francuske, Kneževina Andora skrivena je od znatiželjnih pogleda. Njezin se teritorij prostire na svega 468 km2, te se nalazi na najvišoj točki nadmorske visine u Europi, prosjeka 1 997 metara. Iako u Andori nema željezničke pruge niti aerodroma, zbog njezinog specifičnog položaja, odličnim je cestama povezana sa svojim susjedima, Španjolskom i Francuskom. Stanovnici su oduvijek živjeli od stočarstva, proizvodnje duhana, ali i od krijumčarenja, tako da su na glasu kao odlični trgovci. No, sredinom 20. stoljeća u Andoru su počeli pristizati prvi turisti, zaljubljenici u prirodu ali i u kupovinu jeftine raznovrsne robe. Otada su turizam i duty free prodaja glavni izvor prihoda u državi. Pravi je raj za ljubitelje shoppinga, sa preko 1 000 prodavaonica čiji bogato opremeljeni izlozi mame poglede prolaznika. Ovdje se mogu pronaći prodavaonica svjetski poznatih kreatora, brojne parfumerije, bogata ponuda antikviteta, prodavaonice tehničke robe po daleko nižim cijenama nego što je u soatlim europskim državama. Andora ima jako dugu tradiciju u proizvodnji parfema, tako da se na teritoriju države nalazi 19 tvornica parfema, te Muzej parfema u gradu Escaldes – Engordany. Uz bogato prirodno nasljeđe, planinske vrhove prekrivene snijegom između kojih se nalaze tri uske doline koje čine oblike slove Y i spajaju se u rijeku Valir, nije ni čudo što ovu državu godišnje posjeti preko 8 milijuna turista. U dolinama koje okružuju planinske vrhove, smjestili su se predivni zaseoci čiji stanovnici žive u skladu sa prirodom i u kolibama tradicionalne arhitekture. Najpoznatija od njih je dolina Madriu, koja zauzima 10% državnog teritorija i oslikava kulturološko i prirodno bogatstvo države, te se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Pojedine doline su posljednjih godina modernizirane, kako bi se prilagodile potrebama i željama posjetitelja, ali su unatoč tome zadržale svoj planinski šarm.

Andora je jedna od najstarijih država u Europi, osnovana u 11. stoljeću od strane Karla Velikog, zbog zasluga stanovnika u brobi protiv Maura. U 13. stoljeću, vlast je podijeljena na dva dijela: između španjolskog biskupa od Urgella i francuskog kralja, te je tako dobila dvojnu političku upravu sa dva sukneza, crkvenim i svjetovnim. Spremnost obiju strana na kompromise tijekom stoljeća, omogućio je da ovakav način upravljanja ostane nepromijenjen do današnjih dana. Andora je po ustroju parlamentarna monarhija, čiji su sukneževi Francuski predsjednik i španjolski biskup Urgella.

Glavni grad Andore je Andora la Vella, smješten na jugu zemlje u uskoj dolini Gran Valira. Ima ulogu glavnoga grada još od 1278. godine, što je ozakonjeno tek 1993. godine prilikom donošenja prvog andorskog ustava. Centar grada obuhvaća 4 povijesna kvarta: El Pui, Puial, Barri Antic i Cap del Carrer, čiji je izgled već stoljećima nepromijenjen, a obilježavaju ih uske uličice, mali trgovi, niske kuće i gostionice od kojih su neke prije nekoliko stoljeća po prvi puta otvorile svoja vrata. Jedna od povijesnih znamenitosti u Barri Antica (Antička četvrt), je bivše sjedište parlamenta Casa de la Vall. Izgradila ju je obitelj Busquets 1580. godine, a Glavno vijeće, koje je u njoj zasjedalo, kupilo je 1702. godine. Tijekom stoljeća na zgradi parlamenta napravljene su brojne izmjene, a sve u svrhu povećanja ljepote jedne od najreprezentativnijih zgrada u Andori. Odmah pored nekadašnje zgrade parlamenta smjestila se župna crkva Sant Esteve (Sv. Stjepan), koja svoj današnji izgled duguje brojnim rekonstrukcijama kroz stoljeća. Apsida crkve je najveća i najoblikovanija u cijeloj Kneževini, a svi zidovi apside su ukrašeni freskama iz 13. stoljeća. Jedna od najpoznatijih i najstarijih crkvi u Kneževini je crkva Santa Coloma, koja posjeduje jednu od najbogatijih i najvećih freski u Andori. Od ostalih zanimljivosti treba spomenuti Creu Grossa, ili gotički križ s kraja 16. stoljeća, kapelu Sant Andreu te spomenik postavljen u slavu narodnog plesa Contrapasa.

Svega 20 kilometara od glavnog grada nalazi se najpopularnije skijališteAndore, Soldeu. Osnovan je 1964. godine od stane triju andorskih porodica, no s godinama se proširio do obližnjih centara, s kojima tvori impresivno skijaško područje Grandvalire koji je najveći skijaški centar na Pirinejima, sa veoma modernom opremom.

Od ostalih gradova treba spomenuti Encamp u kojem se nalazi jedan od najpoznatijih muzeja u državi, Museu Nacion de l’Automobil sa preko 100 izložaka koji datiraju još s kraja 19. stoljeća, Santa Coloma te Sant Julia de Loria.

ZANIMLJIVOSTI:
– Andora je jedna od katalonskih zemalja, jedina sa potpunom neovisnošću.
– S obzirom da država nema svoju vlastitu vojsku, njezina obrana je dužnost Francuske i Španjolske.
– Najviša točka je Coma Pedrosa sa 2 946 metara, a najniža je dolina Riu Runer sa 840 metara.
– Stanovnici Andore imaju najduži prosječni životni vjek od 83,5 godina.
– U mjestu Sant Julia de Loria je izgrađen najveći alpski tobogan dužine 5 300 metara, a smješten je u zabavnom parku Naturlandia.
– Službeni jezik je katalonski, no stanovnici koriste još španjolski i francuski jezik.