Australija

Zemlja klokana, koala i Aboridžina jedna je od glavnih turističkih destinacija, i jedna od najbogatijih zemalja na svijetu, poznata po svojoj netaknutoj prirodi i jedinstvenoj kulturi, čime nudi jedinstveni turistički doživljaj. Ovaj kontitnent ime duguje srednjovjekovnom latinskom nazivu Terra Australia incognita (nepoznata južna zemlja), a u sebi krije brojne ljepote: nevjerojatnu floru i faunu, čuda prirode, veliki broj sučanih dana, prijateljski nastrojeno lokalno stanovništvo. Sastoji se od šest saveznih država i dva teritorija, a najveći australski gradovi su istodobno i glavni gradovi saveznih država.

Australija obuhvaća kopno najmanjeg svjetskog kontinenta, Tasmaniju i brojne druge otoke u Indijskom i Tihom oceanu. Australski domorodci Aboridžini naseljavaju ovo područje preko 42 000 godina. Prema najnovijim statistikama, danas ih ima oko 400 000. Riječ aboridžin znači “od početka“, a Aboridžini i vjeruju da se nalaze u Australiji od početka vremena. Višestoljetna izoliranost je uvjetovala da su imali zaseban razvojni put te sačuvali kulturu kamenog doba. Iako postoji 500 različitih grupa plemena unutar njih, vežu ih jaka mistična vjerovanja o povezanosti za zemljom, tradicija čuvanja i prenošenja legendi,specifična umjetnost koja podrazumijeva slikanje na stijenama, pravljenje skulptura ali i izuzetno teška povijest. Specifično je i njihovo vjerovanje prema kojem je ljudsko tijelo poptuno izdvojeno od nivoa kojeg ima priroda, pa tako oni vjeruju da se ljudska duša i tijelo nakon smrti sjedinjuju sa stjenama i rijekama gdje nastavljaju duhovni život. Među njima je razvijeno više jezika pa se međusbno ne razumiju. Imaju i vlastitu zastavu koja je kombinacija tri boje: crna je simbol naroda, crvena je simbol zemlje dok je žuta boja simbol Sunca. Aboridžine se pokušavalo prvo istrijebiti, potom su se vršile integracije otimanjem djece ili tjeranjem u rezervate, a tek su se 1976. godine zakonom potvrdila njihova prava na zemlju, dok se dio nekadašnjih plemenskih teritorija pojedinim plemenima vratio tek kasnih 1990. godina.A ustralska vlada mnogo ulaže u očuvanje njihove kulture i tradicije.

Australija je bila nepoznata za Europljane u starom i srednjem vijeku, ali vjerovalo se da u južnim morima postoji kopno koje bi “održavalo ravnotežu“ između kopna i mora. Portugalac Luis Vaes de Torres je krajem 16. stoljeća prošao kroz morski prolaz između otoka Nova Gvineja i poluotoka York, koje se danas naziva Torresov prolaz. Veća istraživanja obale Australije započeli su Nizozemci početkom 17. stoljeća čiji je moreplovac Abel Janssen Tasman dospio na otok Tasmaniju. Međutim, Nizozemci nisu bili pretjerano zainteresirani za Australiju, te ju je podrobnije istražio tek James Cook, koji ju je i proglasio britanskim kolonijalnim posjedom. Isprva je služila kao zemlja za progon britanskih kažnjenika, a krajem 18. i početkom 19.stoljeća doseljavaju se prvi kolonisti iz Europe, posebice Velike Britanije. Australija je klasična zemlja useljavanja, gdje su doseljenici potisnuli starosjedioce u negostoljubivu unutrašnjost. Veliki rast broja doseljenika ali i sam ekonomski razvoj Australije dogodio se zahvaljujući zlatnoj groznici. Tijekom 19. stoljeća britanska kolonijalna vlast se proširila na cijeli kontinent, a u to su vrijeme formirane mnoge kolonijalne samopurave koje su kasnije postale savezne države.

Australija je poznata po endemskim životinjskim vrstama. Neke od najpoznatijih su klokani koji su ujedno u zaštitni znak australije, dingo, koala i čuveni tasmanijski vrag. Od turističkih destinacija ističu se prije svega gradovi Sydney, Melbourne, Brisbane i Canberra, koji je udjeno i glavni grad Australije. U središnjem dijelu Australije smješten je i poznati nacionalni park Uluru Kata Tjuta, čija je ikona velika pješčana stijena crvene boje – Uluru ili Ayers Rock, koja tijekom dana mijenja boju ovisno o odsjaju sunčevih zraka. Najpopularnija turistička aktivnost unutar parka je penjanje na Uluru, iako zajednica Aboridžina to smatra uništavanjem stijene. Dominantna boja središnje Australije je žarko crvena, zbog utjecaja visokih temperatura i rijetkih padalina na željezne okside stijena i tla. U ovom djelu se nalazi još jedan nacionalni park, Watarrka, sa popularnim Kings Canyonom koju nije kanjon već raspuklina u gorju uvjetovana rasjedom. Nemoguće je pričati o Australiji, a da ne spomenemo Great Barrier Reef, odnosno veliki koraljni greben koji je najveći živi organizam na svijetu, a smjstio se kod obale Queenslanda. Sam greben čini preko 400 vrsta koralja u dužini od 2 300 kilometara, a u njegovoj okolini obitava oko 1 500 različitih vrsta riba.

ZANIMLJIVOSTI: