Canberra

Glavni grad Australije smješten na teritoriju australskog glavnog grada (Australian Capital Territory), području koje je pod saveznom upravom Vlade. S obzirom na vječno rivalstvo Sydneya i Melbourna, odlučeno je da glavni grad bude upravo Canberra, a mjesto za izgradnju grada odabrano je 1908. godine sporazumom između ta dva grada. Izgradnja samog grada je započela 12. ožujka 1913. godine, te se taj datum slavi kao Dan osnutka grada. Riječ je o planski građenom gradu, ideji arhitekata iz Chicaga – Walter Burley Griffina i Marion Mahony Griffin, koji je izgrađen na obali umjetnog jezera Lake Burley Griffin. U početku su ga nasljelavali samo političari i javni službenici, te je trebalo vremena da grad razvije vlastiti identitet i kulturu.

Jezero Burley Griffin dijeli grad na dva dijela, gdje se na sjevernom dijelu grada nalaze shopping centri i poslovne zgrade, dok su na južnom dijelu smještene zgrade Parlamenta i veleposlanstava. Nacionalne institucije su također podijeljene, pa se na sjevernoj strani mogu naći Nacionalni muzej Australije i Australski ratni memorijalni centar, dok su na južnoj strani Nacionalna knjižnica i Nacionalna galerija Australije. Australski ratni memorijalni centar je jedan od prvih australskih muzeja, a u njemu se može naučiti o ratnoj povijesti sve do današnjih dana te vidjeti zanimljivi izlošci. Za one koji žele vidjeti kako je nastala ideja o izgradnji grada te vidjeti originalni plan arhitekata u gradu se nalazi Nacionalna gradska izložba, a ulaz je besplatan. Australski nacionalni botanički vrt danas je jedno od popularnih mjesta za piknik, ali i za brojne jazz koncerte, a u parku se nalazi velika kolekcija originalne australske flore. Jedna od najvećih australskih umjetničkih galerija je Nacionalna galerija Australije, u kojoj se mogu vidjeti crteži i skulpture iz svih dijelova Australije ali i ostatka svijeta, kao i izvrsna umjetnička djela Aboridžina.

Veliki dio teritorija australskog glavnog grada (Australian Capital Territory) se ne odnosi na grad Canberru i na tom se području mogu vidjeti nacionalni parkovi i zaštićeni prirodni rezervati (nacionalni park Namadgi, prirodni rezervat Tidbinbilla, selo Tharwa)

ZANIMLJIVOSTI:
– Canberra je najveći grad u unutrašnjem dijelu Australije.
– Cijeli teritorij australskog glavnog grada je smješten unutar teritorija New South Wales, čiji je glavni grad Sydney.
– Jezero kojim je grad okružen je izgrađeno 1964. godine.
– Svake godine u Canberri se održava veliki broj događaja, kao što je Floriade (festival cvijeća), Canberra Ballon festival i National Folk Festival.
– Vjeruje se da je grad dobio ime od aboridžinske riječi “Kamberra“, što znači mjesto susreta.