Francuska polinezija

Pored mnogobrojnih otoka koji su orktiveni, naseljeni, napušteni te proglašavani prekomorskim teritorijima, vjerojatno najpoznatija i najromantičnija je Francuska Polinezija, prekomorska francuska država koja se nalazi u Tihom oceanu. Sastoji se od ukupno 118 otoka i atola, a rasprostranjena je na ukupno 2,5 milijuna km2 Tihog oceana, što otprilike odgovara površini Europe. Glavni i najpoznatiji otok je Tahiti, koji je dio Društvenih otoka (Îles de la Société), a na njemu se nalazi i glavni grad Papeete. Osim Tahitija, bitan arhipelag Društvenih otoka čine i Bora Bora, Raiatea, Moorea, Huahine i ostali. Druga otočna skupina su Tuamotu otoci, a najpoznatiji i najposječeniji iz te skupine su Rangiora i Fakarava koji su pravi raj za ronioce. Manje turističke otočne skupine čine Australski otoci, Gambieri i Markiški otoci. U Francuskoj Polineziji postoje dva službena jezika: francuski i tahićanski, međutim engleski se govori u svim turističkim resortima.

Tahiti, je otok koji se sastoji od dva kružna dijela, od kojih su oba vulkanskog podrijetla a zovu se Tahiti nui (Veliki Tahiti) u kojem živi većina stanovništva i Tahiti iti (Mali Tahiti). Gospodarstvo otoka veoma je razvijeno, a sastoji se uglavnom od poljoprivrede, ribarstva i turizma. Ono po čemu je otok poznat su bujna tropska vegetacija, prekrasno kristalno plavo more ali i po crnim biserima. Muzej crnih bisera na Tahitiju jedini je muzej u svijetu posvećen biserima u potpunosti. Odlikuje ga jedinstvena prezentacija o biserima koja opisuje i prikazuje povijest uzgoja bisera, ali i njihvu upotrebu u umjetnosti, povijesti, mitologiji i religiji. Tajićanski crni biseri su poznati pod tim imenom, iako se većina farmi na kojim ase uzgajaju nalazi na manje poznatim otocima. Posebni su po svojoj tamnoj boji. Pored prekrasne prirode, ono što Tahitiju daje poseban šarm su svakako ljubazni i susretljivi stanovnici, ali i veliki broj aktivnosti koje upotpunjuju odmor. Glavni grad Francuske Polinezije, Papeete, nalazi se na Tahitiju i najveći je grad. Ime grada u prijevodu znači vodeni koš. Papeete je nekada bio malo ribarsko sela, a danas je užurana luka prepuna luksuznih jahti, kruzera i teretnih brodova. Tempo života u glavnom gradu nije tipično metroploski već se sve odvija ujednačeno i polaganim tempom. Tahiti pored prirode i prekrasnih plaža nudi i druge zanimljivosti koje vrije pogledati, a to su Muzej crnih bisera, Muzej Tahitija, Gradska vijećnica Papeete, Place Jacques Chirac, Cathedrale de L’Immaculee Conception. Jedna od najvećih znamenitosti Tahitija je Paul Gogen poznati francuski slikar koji je ovdje proveo cijelo desetljeće života i ostavio neizbrisive tragove u njegovoj umjetnosti. U znak zahvalnosti i trajnog sjećanja na njega, na Tahitiju je osnovan Gogenov muzej u kojem se čuvaju njegove osone stvari i mnoge slike. Turizam na Tahitiju je umjetnička djelatnost, jer podsjeća na krajolik stvoren u bajci. Sa svojim jedinstvenim ljepotama koje čine guste šume kokosovih palmi i s bujnim livadama biljke vanilije jednostavno nalaže čovijeku da odbaci svaku brigu i da se prepusti ljepoti življenja. Jer, čemu ovi prirodni darovi ukoliko se u svemu tome ne uživa?!svega 12 nautičkih milja od Tahitija smjestio se magični otok Moorea, na kojem se nalazi čak 40% ukupnog smještajnog kapaciteta Francuske Polinezije. Otokom dominiraju planinski vrhunci sa najvišim vrhom Mt Tohiea, nadaleko poznati po svojim neobičnim oblicima. Posebna atrakcija na otoku je dolina Opunohu, smještena u unutrašnjosti otoka, a napuštena je već 150 godina.

Jedan od najljepših prizora kojeg možete zamisliti je zeleni otok neobičnog oblika, usred tirkizne lagune, okružen nizom malih otočića. Riječ je o otoku Bora Bora, koji je okružen jedinstvenim otocima Mute, Omei, Ome, Piti Aau, Tupitipitu, Farepiti, sa zajedničkom riječju Motu, što znači otok. Bora Bora je nastala nakon učestalih vulkanskih erupcija prije 4 milijuna godina, a koje su potrajale i nekoliko tisuća godina. Iako ne postoje arheološki dokazi, smatra se da se se prvi stanovnici, Polinežani, ovdje doselili u 10. stoljeću, a ime Bora Bora (ili Pora Pora, pošto stanovnici ne poznaju slovo B, već ga koriste kao slovo P), je nastalo od riječi prvorođena, jer se pretpostavljalo da je otok nastao prvi nakon erupcije vulkana. James Cook je Europljanima otkrio Bora Boru te je ujedno i organizirao prve posjete Europljana na ovaj otok. Savršeno bijele čiste plaže zapljuskuje kristalno plava morska voda, dok planina Otemanu para nebo, a palminim listovima prekrivenu bungalovi pkružuju blistavu lagunu poput ogrlice. Luksuzna odmarališta već preko 40 godina dočekuju svoje goste, a poseban ugođaj kao znak zahvalnosti za dolazak su doveli do savršenstva. Možemo reći da je Bora Bora jedan veliki hotel namjenjen isključivo uživanju i opuštanju u atraktivnom prirodnom okruženju koje nudi i brojne aktvnosti: beskrajno istraživanje i ronjenju, uzbudljive vožnje kanuima, promatranje predivnog zalaska sunca, jahanje i sl. Bora Bora sa svojom lagunom koja podsjeća na paletu plavih i zelenih tonova, j jednostavno ljubav na prvi pogled.

 

ZANIMLJIVOSTI: