Sydney

Glavni grad jugoistočne savezne države New South Wales smješten u zaljevu Port Jackson, koji je poznat i kao Sydneyska luka. Poznat je kao jedna od najljepših svjetskih destinacija, koji odiše starom kulturom, ali je istovremeno i pod suvremenim globalnim utjecajem. Grad prepun povijesti, kulture, umjetnosti, mode i internacionalne kuhinje smješten je uz kilometarsku obalu oceana i pješčane plaže. Imigracijski trendovi doveli su do toga da grad dobije reputaciju kao jedan od narjazličitijih kulturološki i etničkih gradova u Australiji i svijetu. Sydney je nastarija europska kolonija u Australiji, koja je osnovan 26. siječnja 1788. godine, kao britanska kolonija za kažnjenike (danas se taj dan slavi kao Dan Australije).

Sydney je naj kozmopolitskiji grad na svijetu, sa čak jednom trećinom stanovništa koje je rođeno u inozemstvu. Prvi kolonisti su uglavnom došli iz Engleske, Irske i Škotske, dok je zlatna groznica privukla veliki broj migranata, uključujući i značajan broj Kineza. Nakon drugog svjetskoj rata, migranti su počeli pristizati iz svih krajeva Europe te Afrike. Grad je postao sjedište svjetske pozornosti u rujnu 2000. godine, kada je bio domaćin Olimpijskih igara, koje su proglašene i najboljim igrama ikada, a Sydney se pozicionirao kao jedan on najboljih svjetskih gradova 21. stoljeća.

Grad posjeduje široku lepezu različitosti moderne i stare arhitekture. Također ima i veliki broj viktorijanskih zgrada, kao što su Sydney Town Hall i zgrada Queen Victoria. Međutim, najznačajniji arhitektonski primjerci u gradu su svakako Sydney Opera House, i Sydney Harbour Bridge . Najviša zgrada u gradu je Sydney Tower, visine 250 metara, iz skoje se pruža predivan pogled na grad, luku i Olympic park.

Centar grada se naziva Sydney City, i glavni je poslovni i financijski centar, kao i centar trgovine i zabave. Odmah pored centra grada smjestilo se rodno mjesto Sydneya, najstariji kvart u kojem je 1788. godine podignuta prva kolonija, The Rocks. To je kolonijalni, irski dio grada, što se ponajprije može opaziti po arhitekturi. Obuhvaća nekoliko blokova vijugavih ulica i neke od najstarijih pubova Sydneya. Možemo ga nazvati gradom u gradu jer ima svoje muzeje, arheološko nalazište koje svjedoči o životu još 1 500 godina prije Krista, umjetničke galerije, čuvene pubove, parkove, crkve, ulične zabave. Krajem 19. stoljeća ovdje se nalazila prva velika kineska četvrt, koja je kasnije preseljena u južni do Sydneya. Osim što je poznat po gustoj koncentraciji najboljih restorana, ovdje je sačuvan i nastariji gradski hotel “Lord Nelson Brewery Hotel“. Stanovnici ovog kvarta ne propuštaju priliku da se pohvale kako se čak 13 pubova nalazi na državnoj listi kulturne baštine, a za turiste se čak organiziraju i specijalni obilasci starih pubova. Među brojnim povijesnim zgradama ističu se Hero of Waterloo Inn (građen iznad tunela kojeg su nekada koristili krijumčari), Cadman’s Cottage (najstarija zgrada Sydneya iz 1816. godine) i Sydney Observatory izgrađen na mjestu prve vjetrenjače. Ima savršeni pogled na Sydney Opera House i Sydney Harbour Bridge. Jedna od najpoznatijih građevina u Australiji, ali i u svijetu svakako je Sydney Opera House, koja se od 2007. godine nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Jedna je od “najzaposlenijih“ koncertnih dvorana na svijetu, ali je i jedna od najvećih turističkih atrakcija Australije. Na mjestu na kojem se danas nalazi opera nekada je stajala utvrda koja se koristila i kao skladište, te je srušena 1958. godine, da bi u ožujku 1959. godine započela izgradnja ovog velenog izdanja. Danski arhitekt Jørn Utzon zaslužan je za njezinu izgradnju, ali je bio nesvjesno uvučen u političke intrige te se povukao iz projekta prije samog dovršetka. Naime, bio je optužen da je podcjenio troškove izgradnje, koji su od izvornih 7 milijuna $ porasli na čak 102 milijuna $. S vremenom, zgrada je prepoznata kao Utzonovo remek djelo, te je 20. najfotografiranija građevina stoljeća. Druga svjetski poznata znamenitost grada je Sydney Harbour Bridge, djelo arhitekta Ralpha Freemana. Gradnja mosta je trajala osam godina, a za promet je otvoren 1932. godine. Na mostu je radilo preko 1 400 radnika, od kojih je 16 poginulo za vrijeme radova. Bridge Clim pruža mogućnost uspona do 50 katova visokog mosta, s kojeg se pruža predivni pogled na grad.

Zapadno od Sydney Citya, nalazi se Darling Harbour, dio grada posvećen samo zabavi i turizmu. Čitavo područje je prepuno luksuznih hotela, a tu se nalazi čuveni Sydney Aquarium, Powerhouse Museum, Australian National Maritime Museum i Chinese Garden of Friendship. Istočno od centra grada nalazi se Darlinghurst, gdje su nekada bili bezbrojni bordeli i barovi u kojima se ilegalno točio alkohol, a danas je to mjesto fancy restorana, kao i središte Sydneyske gay zajednice. King Cross je Sydneyski kvart crvenih svjetiljki, sa popularnim barovima i noćnim klubovima. Poznat i pod nazivom “Inner East“, centralno je područje noćnog života u gradu.

North Sydney, nalazi se preko puta Sydney Opera House i sa centrom je povezan mostom Harbour Bridge i tunelom Harbour Tunnel. S obzirom da veliki dio kuća u ovom dijelu grada ima prekrasan pogled na Sydney Opera House, ovaj dio naseljavaju uglavnom bogate obitelji.

Jedna od najpopularnijih svjetskih plaža, Bondi Beach, smjestila s samo sedam kilometara istočno od centra grada. Ovdje se nalazi preko 100 hostela, a na plaži se održavaju brojna događanja.

Grad ima tri botanička vrta, od kojih je najpoznatiji Royal Botanic Gardens, smješten nedaleko od zgrade Opera House. Vrtovi su otvoreni 1816. godine te su najstarija znanstvena institucija sa preko 2 milijuna primjeraka. U gradu se može razgledati i zološki vrt, Taronga Zoo, dom preko 350 različitih životinjskih vrsta.

ZANIMLJIVOSTI: