Tasmanija

Od australskog kopna odvojena Bassovim prolazom, Tasmanija je najmanja australska savezna država koja se površinom može usporediti sa površinom Irske. Od zapada do istoka se proteže na 315 kilometara, a od sjevera do juga na 286 kilometara. Sa svojih 224 otoka, često se smatra ganicom Indijskog i Tihog oceana. Neki od najpoznatijih otoka su Bruny, Hunter Islands, King Island i Macquarie. Cijeli ovaj prostor možemo podijeliti na četiri geografska područja, od kojih svaki ima svoju priču – sjeverozapad u kojem se nalazi poznata luka Devonport, sjeveroistok poznat po predivnim plažama i snijegom prekrivenim planinskim vrhovima, jugozapad prepoznatljiv po brojnim prašumama i riječnim tokovima, te jugoistok koji skriva neka od najstarijih naselja na otoku. Ugodna klima, odlična gastronomija, srdačno stanovništvo, bogata povijest i ugodna atmosfera samo su neki od čimbenika koji garantiraju kvalitetan odmor.

S obje strane rijeke Derwnt, nedaleko od plantaža jabuka po kojima je Tasmanija i dobila nadimak „Otok jabuka“, nalazi se glavni grad Hobart, nakon Sydneya drugi najstariji grad u Australiji. Grad je osnovan 1804. godine kao prvo uporište zatvorenika iz Engleske, Irske i Walesa, i gradom dominira kolonijalna infrastruktura sa preko 90 zgrada. Hobart se ubraja u najležernije gradove Tasmanije, u kojem posjetitelji uživaju u pješačenju, vožnji biciklom ili pak u slikovitim kafićima smještenima uzduž obale. U gradu se nalazi veliki broj primjera viktorijanske arhitekture, kao što je Salamanca, najslikovitija tasmanijska tržnica, gdje se mogu kupiti vrhunski antikviteti i umjetnički suveniri. Osim kupnje, tržnica pruža i mogućnost odlične zabave u nekom od klubova. U gradu je moguće obići i nekoliko muzeja, kao što su Muzej Tasmanije i umjetnička galerija na čijem se ulazu nalazi kostur guštera star 105 milijuna godina, Pomorski muzej i Muzej stare i suvremen umjetnosti. Nad gradom dominira planina Wellington, visoka 1 270 metara s koje se pruža predivan pogled na cijeli grad. U okolici grada se nalaze brojne zanimljive atrakcije, a svakako treba istaknuti povijesne gradove Richmond i Porth Arthur koji je i najočuvaniji kolonijalni grad. Porth Arthur je osnovan kao zatvor, a Mark Twain a je nazvao mjesto u kojem su se susreli Pakao i Raj. Drugi grad po veličini na otoku je Launceston, u čijoj se okolici nalaze najljepši vinogradi te najzanimljivija seoska imanja, ali i predivne plantaže lavande, jagoa i orhideja. Kao idealan bijeg i odmor od užurbanog života ističu se gradovi Evandale, Longford i Campbell, čije stare jezgre vraćaju u 19. stoljeće.

Istočna obala je idealna na mirni i opuštajući odmor sa brojnim morskim aktivnostima. Posebno se ističu otoci Flinders, kao idealno odredište za ronioce. U blizini se nalaze i dva nacionalna parka, Douglas Apsley i Freycinet sa također idealnim lokacijama za ronjenje i ribolov. Otok Maria je posebno zanimljiv jer je cijela površina pretvorena u nacionalni park oslobođen automobila, tako da se ovdje može vidjeti veliki broj klokana ali i doznati priče o aboridžinskoj kulturi.

U unutrašnjosti otoka nalaze se blagi brežuljci, tradicionalna seoska imanja, plodna crvena zemlja i brojna stada ovaca koji ovom području daju posebnu čar. Često se kaže da je Tasmanija na kraju svijetu, a slikovito rečeno, čini se da on stvarno postoji na zapadnom dijelu otoka. Jedna od najočuvanijih divljina Australije ukrašena je rijekama Franklin i Gordon, jezerom Dove i planinom Cradle, a na tom se području smjestio i grad Queenstown koji kao da pripada drugom vremenu. Sjeverno od grada nalazi se Tarkina, područje prašuma.

ZANIMLJIVOSTI: