Cipar

Cipar (16)

Treći najveći sredozemni otok, Cipar, najsunčaniji je otok Mediterana, sa oko 340 sunčanih dana u godini. Mjestio se između Istoka i Zapada, pa je prilikom prelaska istih nezaobilazno odredište, što mu daje veoma povoljan položaj sa prometnog gledišta. Stari Latini bili su prvi koji su ovom otoku dali ime, po riječi Cuprus, što znači bakar, a bogatstvo ovom rudom je bio sasvim dovoljan razlog da otok bude jedan od značajnijih centara trgovine u ovom dijelu svijeta. Prva arheološka nalazišta na otoku datiraju iz doba neolitika, gdje je najstarije nalazište Aetokremnos na polutoku Akrotiri, a najvažnije je Choirokitia (Kirokitia), koje je i jedno od najstarijih naselja na svijetu. Ciprom su se tijekom stoljeća izmjenjivali vladari, tako da su njime vladali Grci, Rimljani, Asirci, Perzijanci, Ptolomeji, Venecijanci, Turci, te je čak bio engleska kolonija, što je jedan od razloga zbog kojih lokalno stanovništvo odlično govori engleski jezik. 1960. godine Cipar je posat nezavisna republika, a nekoliko godina kasnije nezadovoljna turska manjina iz sjevernog dijela otoka se povukla iz parlamenta, i 1974. godine su turske vojne snage izvršile okupaciju sjevernog dijela otoka i proglasile nezavisnu državu Sjeverni Cipar, dok je južni dio ostao grčki.

Cipar (13)

Najveći grad na otoku, glavni grad turskog i grčkog dijela otoka je Nicosia, jedini podjeljeni glavni grad na svijetu. Usred grada postoji linija koja razdvaja ova dva dijela, te se tu mogu vidjeti i patrole UN-a. Srce grada čini veliki stari grad Laiki Yitonia (Dobro susjedstvo), koji je opasan venecijanskim zidinama iz 16. stoljeća na kojima su postojala vrata za ulazak u grad, od kojih su sačuvana ali i najpoznatija Famagousta vrata. Prolazeći malim i uskim kamenim uličicama moguće je naići na radnje, taverne, radionice starih zanata. Većina starih kuća je obnovljena, a unutar starog grada nalazi se i Etnografski muzej, crkva Aja Fanomereni iz 19. stoljeća građena na ostacima starog dvorca kasnogotička Katedrala sv. Ivana iz 17. stoljeća i velika palača Arhiepiskopa Makariosa III., prvog predsjednika neovisne republike Cipar. Izvan starog grada smješteno je Nacionalno kazalište i Muzej Cipra u kojem se čuva sve što je pronađeno na tlu Cipra, a što se tiče razdoblja prapovjesti i starog vijeka, uključujući i figure iz Choirokitie.

Cipar (15)

Cipar (7)

Na južnom dijelu otoka nalazi se Limassol, drugi grad po veličini na Cipru i jedno od najpoznatijih ljetovališta na otoku. Ovaj grad je veliki turistički centar, sa dugom šetnicom uz obalu na kojoj se niže veliki broj hotela i hotelskih naselja. No Limassol ima i zanimljive povijesne atrakcije. Limassol Castle iz 13. stoljeća je poznat još iz križarskih ratova, a i u njemu je čuveni kralj Richard Lavljeg Srca oženio Berengariu od Navarre, čime je ona 1191. godine postala kraljica Engleske. Jedan dio ovog dvorca danas je dom Srednjovjekovnom muzeju. Još je jedna poznata križarska utvrda smještena u blizini grada, a to je Kolossi castle iz 15. stoljeća, obnovljeni dvor vitezova reda Sv. Ivana Jeruzalemskog koji su ovdje uzgajali grožđe i šećernu trsku, a tu su ujedno uspstavili i svoj zapovijedni centar Commandery, prema kojem je ciparsko slatko vino Commandaria dobilo ime. Pored rafinerije s ejoš uvijek mogu vidjeti ostaci rafinerije šećerne trske iz tog doba. Jedno od najznačajnijih lokaliteta na Cipru je antički Kourion (Curium), udaljen 20 kilometara od grada, na litici brda s kojeg se pruža pogled na okolinu. Ovaj grad je najvažnija luka na otoku, a osim turizma poznat je i po proizvodnji vina.

Cipar (18)

Od Limassola prema Pafosu (Paphos), mogu se vidjeti stijene koje izviru iz mora. Riječ je o Afroditinim stijenama, koje su dio prirode, a prema legendi se grčka božica Afrodita upravo na ovom mjestu rodila iz morske pjene. Na ovom je mjestu prvi puta i zaplakala, a njezine suze su se pretvorile u stijene. Vjerovanje je da će onu osobu koja se okupa između njezinih suza (između stijena), sreća u ljubavi pratiti cijeloga života! Pafos je grad koji se u posljednje vrijeme sve više turistički razvija. Bio je glavni grad Cipra u helenističkom i rimskom razdoblju, o čemu svjedoče brojni spomenici zbog kojih se grad nalazi pod zaštitom UNESCO-a. U gradu se tako može vidjeti Afroditin hram u Starom Pafosu, te Grobnice kraljeva iz 4. stoljeća prije Krista u kojima su pokapani starogrčki aristorkati. Iz helenističkog i rimskog razdoblja očuvani su ostaci amfiteatra iz 4. stoljeća prije Krista, Dionizova vila i rimske guvernerove palače čiji su raskošni mozaici velika turistička atrakcija. U gradu se nalaze i starokršćanske katakombe. Te Paphos fort, tvrđava koju su u 16. stoljeću sagradili Turci, a koristili su je i Britanci.

Cipar (17)

Cipar (16)

Centralnim dijelom Cipra dominira planinski lanac Troodos, sa najvišim vrhom Olimp, visine 1 952 metara. Na planini su smješteni nogi bizantski samostani i crkve, a devet crkvi i jedan samostan su 1985. godini zaštićeni od strane UNESCO-a.

ZANIMLJIVOSTI:
– Sjeverni Cipar je još uvijek neotkrivena turistička destinacija sa prekrasnim plažama i odličnom ciparsko turiskom kuhinjom.
– Eukaliptus je u prošlosti donijet na otok kako bi isušio močvarna područja i spriječio epidemiju malarije.
– Na otoku se može vidjeti 371 vrsta ptica te 20 vrsta orhideja.
– Na Cipru postoje samo 4 golf terena.
– 2012. godine, more na Cipru je proglašeno najčišćim u Eurpoi, a na drugom mjestu se nalazila Hrvatska.
– Šanse da padne kiša i bude loše vrijeme su minimalne.

PROČITAJ VIŠE:

[ess_grid alias=”europa”]