Indija

Indija je jedna od rijetkih zemalja u kojim se socijalna i religijska struktura održala i ostala netaknuta gotovo 4 000 godina, i to unatoč invazijama, gladi, religijskim progonima i političkim previranjima. To je zemlja u kojoj se isprepliću sadašnjosti i prošlost, a život djeluje nestvarno. U Indiji ne vrijede pravila razvijenog civiliziranog svijeta te ju nije lako zavoljeti, ali jednom kada uđe pod kožu, vječno tu ostaje. Nevjerojatna raznolikost u Indiji vidljiva je na svakom koraku. To je zemlja nevjerojatnog siromaštva ali i beskrupuloznog razmetanja novcem. Službeni jezik je engleski i on je najvažniji za nacionalnu, političku i trgovinsku komunikaciju. Uz engleski, još je 18 službeno priznatih jezika. Indija je zemlja prelijepih palača poznatih maharadža, ali i raznolikog reljefa: od visokih planina Himalaje i tibetanske visoravni, preko naplavnih ravnica stare visoravni Dekana pa sve do Indijskog oceana. Jedna od indijskih misterija koje najviše zbunjuju je sustav kasti, kojeg su stvorili brahmani, odnosno svećenici, kako bi uspjeli održati nadmoć nad što više ljudi. Stvorene su četiri kaste, a svaka od njih ima propisana pravila ponašanja. Najviša kasta su brahmani i kada je riječ o religiji oni donose odluke o tome što je ispravno. Potom slijede kšatrije,odnosno vojnici i službenici. Stepenicu niže od njih su vajšije (umjetnici i trgovci), a na samom dnu kasti su šudre (seljaci zemljoradnici i stočari). Nadalje, postoji još i peta grupa ljudi, nedodirljivi, ali njihov je status toliko nizak u društvu da ne zaslužuju da budu svrstani u određenu kastu. Za svaku kastu se propisana zaposlenja, a čovjek iz niže kaste ne smije dodirnuti čovjeka iz više. Ono što je zanimljivo je da se svi pridržavaju strogo pisanih pravila, pa je gotovo nemoguće vidjeti kako zajedno sjede osobe iz različitih kasti. Prema hinduističkim spisima, čovjek se rađa kao hindus, a samim time mu je dodjeljena i pripadnost određenoj kasti. Smatra se da je život posljedica prijašnjih života i dobrih ili loših postupaka, a s obzirom na to mu je dodjeljena pripadnost višoj ili nižoj kasti. Vjeruje se da čovijek tijekom života treba podnostiti muke i činiti dobro kako bi sljedeći put kada se rodi imao više sreće.

Jedno od najsvetijih mjesta u Indiji je Varanasi, za kojeg kažu da je stariji i od povijesti. Grad je centar hinduističke kulture i za mnoge hinduse je posljednja ovozemaljska destinacija.Vanarasi u sebi ima neku tajanstvenost koja mu daje svetost i zbog koje u čovjeku izaziva strahopoštovanje. Kroz grad teče rijeka Ganges, iznimno prljava i posjećena rijeka. Svaki hindus će barem jednom u životu posjetiti ovaj grad kako bi se okupao u rijeci Gnages, jer je prema vjerskim spisima, to način da se osiguraju protiv reinkarnacije unutar jedne od nižih kasta. Smatraju da umrijeti u Varanasu osigurava put u nirvanu, i upravo je zbog toga grad pun bespomoćnih staraca koji su svoje posljednje dane života potrošili na put do svete rijeke.

Agra je mjesto za kojeg jako malo ljudi zna, no to mjesto je proslavio Taj Mahal, jedno od najljepših ostvarenja ljudske mašte i dokaz duboke ljubavi. Najljepši spomenik ljubavi u cijelom svijetu ima jako zanimljivu priču: Shah Jahan, moćan i slavan vladar mogulske Indije imao je suprugu koju je beskrajno volio i 13 djece. Kada se život njegove supruge Mumatz ugasio pri rođenu 14. djeteta, odlučio je njoj u čast izgraditi Taj Mahal, bijelu grobnicu. Prema legendi, Mumtaz je od svog supruga na samrti tražila da joj ispuni četiri želje: da će podići spomenik dostojan njezine ljepote, da se više neće ženiti, da će se brinuti o njihovoj djeci i da će posjećivati njezin grob svake godine. Osim bijele grobnice, htio je izgraditi i crnu, kao simbol svoje žalosti, međutim zbog njegove rastrošnosti crni dvojnik Taj Mahala nikada nije izgrađen. Shaha Jahana nasilno je nasljedio njegov sin Aurangazeb, koji je oca zatvorio u Crvenu tvrđavu, odakle je svaki dan mogao gledati posljednje počivalište svoje ljubljenje supruge, te zbog toga Shah nije mogao ispuniti jednu od posljednjih želja svoje supruge, da joj svake godine na godišnjicu smrti dođe na grob. Do smrti nije prestao žalovati za njom, a danas je moguće vidjeti njihove grobnice, smještene jednu uz drugu.

Kao najljepši dio Indije poznat je Rajasthan, unatoč tome što je pustinjsko područje sa nesnosnim vrućnama. Prepun je ostataka prelijepe arhitekture iz vrmena Rajupta koji su većinom bili vojnici i napadali su bogate karavane koje se usred pustinje nisu imale gdje sakriti. Golemo bogatstvo je dakle nastalo na tuđem novcu, no Rajupti su ostavili prelijepe sitne rezbarije što dražesno ukrašavaju plačae i tvrđave.

Na zapadnoj obali Indijskog poluotoka koju zapljuskuje Indijski ocean smjestila se Goa, nekadašnja portugalska kolonija. Danas je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Indiji, zahvaljujući beskarnim pješčanim plažama koje se gotovo bez prekida protežu na 100 km obale. Panaji (Panjim), na ušču rijeke Mandovi, više predstavlja mali uspavani provicijalni gradić negoli kakav glavni grad regije. Svega nekoliko kilometara od ovog grada nalazi se Stara Goa, koja je svojedobno bila glavni grad svih portugalskih kolonija na istoku i nazivali su je Rimom istoka, zbog njezine veličanstvene kulture, a danas je to grad sa samo nekoliko crkava i muzeja.

Politički centar i glavni grad Indije je New Delhi. Poznat je kao jedan od najstarijih gradova na svijetu, a prema legendama je prvi put izgrađen prije 5 000 godina i tokom vrmeena je rušen i ponovno građen čak 11 puta. Kroz grad prolazi rijeka Yamuna koja vijuga njegovom istočnom stranom, a na zapadnoj obali te rijeke smjestio se mnogoljudni Stari ili Centralni Delhi (Old Delhi), a prema jugu je Novi Delhi (New Delhi) sa širokim avenijama i prepun zelenila, kao i ambasadama i vilama bogatih Indijaca. Osim političkog, Delhi je i kulturni centar Indije. U njemu se nalaze mnogi spomenici prebogate indijske kulture. Humayunova grobnica je spomenik na UNSECO listi, a spomenik je podigla supruga ovog indisjkog mogula. U arhitektonskom pogledu, jako se slična Taj Mahalu s kojim se često uspoređuje, ali je zidana od crvenog kamena i znatno je manjih dimenzija. Još jedan spomenik kojeg svakako treba istaknuti, a koji je pod zaštitom UNESCO-a je Qutub Minar, 72 metra visoki minaret. Još je mnogo znamenitosti u gradu koje treba vidjeti, poput Crvene Tvrđave iz doba vladavine mogula ili najveće i najpoznatije građevina na svijetu – Jama Masjid. Naravno, tu spada i nezaobilazna posjeta bazaarima, gdje je najzanimljiviji Chandni Chowk koji se smatra i najprometnijom svjetskom ulicom.

Jedno od najjačih gospodarskih središta i grad sa velikim brojem milijardera je Mumbai (Bombay), grad koji samo onima koji pripadaju dobrostojećoj srednjoj klasi nudi pustolovinu. Grad je toliko specifičan da čak ima svoj jezik – mumbaiya, mješavinu marathija, hindija i indijskog engleskog. S vremenom je postao meka za indijsku sirotinju koja ilegalno dolazi iz cijele Indije kako bi preživjela na ostacima bogatih, jer je i to znatno više nego što nudi neko selo ili manji grad.

Kao najbolje čuvana tajna Indije, ističu se Andaman i Nikobar, mistični arhipelag sa preko 500 otoka, od kojih ih je samo četrdesetak naseljeno. Nenaseljeni otoci su brdovita i nepristupačna mjesta, prekrivena džunglom i močvarom, sa velikim brojem krkodila, malaričnih komaraca i domorodaca, te se tim otoci prilazi s mora, sporo i oprezno.

ZANIMLJIVOSTI: