Iran

Putovanje u ovu zemlju neotkrivenih ljepota i velikih suprotnosti savršena je prilika za uklanjanje svih pretpostavki koje pojedinci imaju. Zemlja je to koja skriva tajne starog Perzepolisa u sitnim pješčanim zrncima, ali i zemlja u kojoj se nalazi ubrzani život Teherana koji se pak čini miljama udaljen od pješčanih dina ili planina u središnjem Iranu. Gradovi poput Yazda, Shiraza ili Isfahana u potpunosti dočaravaju ono najbolje od Irana. Plava džamija u Tabrizu uvesti će svoje posjetitelje u svijet stotine i tisuće godina starih sakralnih objekata koji čuvaju svjedočanstva bogatog slikarskog i kiparskog umijeća iz daleke prošlosti.

Shiraz je grad koji u potpunosti ocrtava profinjenost koja se u srcu perzijske kulture snažno veliča već tisućljećima. Poznat je kao “grad ruža, ljubavi i vrtova“, a tijekom povijesti bio je jedan od najvažnijih srednjovjekovnih gradova islamskog svijeta, te iranski glavni grad za vrijeme vladavine dinastije Zand, tijekom koje je sagrađena većina prekrasnih zgrada. Gradom dominira citadela sa kosim kulama, koje nisu visoke kao toranj u Pisi, ali su ipak malo nagnutije. Unutar citadele nalaze se nekadašnje carske odaje i lijepo očuvana džamija. Grad je rodno mjesto poznatog iranskog pjesnika Hafiza, a na njegovom grobu se uvijek mogu sresti stotine ljudi koji se zaklinju jedni drugima na vjernost i ljubav. Iranci su veoma ponosni na pjesnika Sadia, koji je bio putopisac, a njegovi stihovi koji govore o ljudima uklesani su u zgradi UN-a. U neposrednoj blizini grada nalaze se brojna arheološka nalazišta, poput Perzepolisa, Istakhra, Anshana i Pasargada. Čarobni Perzopolis utjelovljenje je carstva Ahemenida, nekadašnji glavni grad Perzijskog carstva, a monumentalna stubišta, precizni reljefi i impozantni ulazi u grad jasno odaju nekadašnju važnost ovog grada, čiji ostaci datiraju još iz 515. godine prije Krista. Kompleks grada nalazi se na uzvišenoj terasi, a sastoji se od nekoliko kraljevskih palača, riznice i popratnih građevina, kao i dvije ceremonijalne dvorane, a grad se od 1979. godine nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Unuštenje Perzepolisa uglavnom se pripisuje Aleksandu Makedonskom, pri čemu neki arheološki nalazi potkrepljuju njihove navode. Danas Perzopolis spada u osjetljivi okoliš koji može biti ugrožen ljudskim aktivnostima te je program za zaštitu lokacije ograničio broj posjetitelja. Prije premještanja glavnog grada u Perzoplois, Pasargad je bio glavni grad Perzijskog carstva, a korišten je kao administrativno središte i odmorište perzijskih vladara. Predstavlja važno arheološko nalazište u državi te jedno od dvanaest spomenika pod zaštitom UNESCO-a. Najvažniji dio kompleksa je svakako grobnica Kira Velikog, perzijskog kralja iz dinastije Ahemenida i osnivača Perzijskog carstva. Prema legendi, u vrijeme islamskog osvajanja Irana, arapska vojska je htjela razoriti grobnicu, no tamošnje stanovništvo je uvjerilo arapske vojnike da se radi o grobnici majke kralja Salomona, što je poštedjelo rušenje, te je danas grobnica poznata pod imenom Qabr-e Madar-e Sulaiman, odnosno “grobnica Salomonove majke“.

Povijest glavnoga grada Teherana bilježi se od 12. stoljeća u prvim izvješćima arapskih putopisaca. Bilo je to mmaleno naselje pored starijeg grada Rai, a od tada se počeo širiti prema visoravni od 1 500 metara u blizini gorja Elburskog i pod “sjenom“ njegovog najvišeg vrha Demavanda. Teheran, kao veliko gradsko središte, podijeljen je u dva dijela. Novi dio grada, podizan je od 1935. godine pa sve do 1978. godine, i ima sve odlike srednjoeuropskih gradova: široke i prave ulice, bulevare, prostrane trgovine i parkove, nebodere, trgovačke centre. Međutim, stario dio grada još uvijek ima obilježja srednjovjekovne istočnjačke arhitekture. Najvrijednija i najpoznatija plača u Teheranu je Gulistan (Kakh Golestan), građena između 17. i 29. stoljeća, a okružena je predivnim vrtovima. Palača je ujedno i muzej, u kojem se može vidjeti umjetničko blago ovog vremena, a u njezinim raskošnim dvoranama, od kojih su neke ukrašene još u 17. stoljeću, nalaze se bogate zbirke porculana i keramike. Po svojem bogatstvu je poznat i Arheološki muzej (Iran Bastan), dok se od džamija svakako treba spomenuti ona posebno vrijedna, a to je Masjede Sepahsalar, građena u 19. stoljeću. U trezorima teheranske riznice Markazi banke u glavnoj teheranskoj ulici Ferdovsi, mogu se vidjeti neki od najspektakularnijih dijamanata na svijetu. Poseban doživljaj u šetnjama Teheranom je posjet glasovitom Bazaaru za kojeg kažu da je sa svojih 5 000 malih trgovina najveći na svijetu. Nalazi se u južnom, siromašnijem dijelu grada te ima 10 km natkrivenih uličica i mračnih prolaza, a ovdje se mogu kupiti najraznovrsnije stvari, od tehničke robe do garderobe. U teheranu se nalazi i Toranj Milad, najviša građevina u Iranu s visinom od 435 metara, izgrađena 2007. godine kao simbol grada. Toranj ima višestruku namjenu: antena na vrhu služi za prijenos telekomunikacijskog signala, a u glavi tornja od 12 katova smješteni su rotirajući restoran, konferencijska dvorana, panoramska promatračnica te veliki prostor za umjetničke izložbe.

Sveti grad Irana, Isfahan (Esfahan), nekoć su zvali Pola svijeta, jer se nalazio na polovici Puta svile, između Kine i središnje Europe i u to je doba bio najveći grad na svijetu. Danas ga zovu svetim gradom, a u povijesti je bio jedan od najznačajnijih iranskih glavnih gradova. Smješten je na rubu pustinje Dasht-e-Kavir, na 1590 metara nadmorske visine, te je treći grad po veličini u Iranu. U doba Safavida, jedne od najznačajnijih perzijskih dinastija, početkom 16. stoljeća počeo je jačati razvojn Isfahana. Grad njeguje perzijsku arhitekturu čija je karakteristika da pojedinačni elementi kao što su vrt, trg, ulazna vrata, predvorje, kupola, natkrivena kupola i minareti stvaraju jedinstvenu cijelinu. Glavni trg u Isfahanu je Meidan Enam koji je ujedno i jedan od najvećih trgova na svijetu. Na njemu se nalaze dvije impozantne džamije Masjid-i-Sjah na zapadnoj strani te Masjid-i-Sjeik-Lutfullah na istočnoj strani, koja jeprepoznatljiva po plavoj kupoli sa cvijetnim motivima. U ovoj džamiji, koja je remek djelo zbog svog popločanja, kaligrafije i arhitekture možemo vidjeti izvanredna djela poznatih kaligrafa iz Safavidske dinastije. S unutrašnje strane džamija je oslikana da kada pada sunce na određeni dio izgleda kao da se na tom mjestu otvara paunov rep. Između ove dvije džamije nalazi se Bazaar koji obiluje brojnim umjetničkim i obrtničkim radionicama u kojima je moguće kupiti robu izravno iz ruku vještih majstora. Na trgu se nalazi i kraljevska palača Ali Qapa, čiji je interijer do najsitnijih detalja dekoriran motivima iz prirode. Hasht Behesht ili palača 8 rajeva predstavljala je ulaz u jedan od preljepih vrtova. Iako muslimani vjeruju da postoji 7 rajeva, u narodu se stvorilo vjerovanje da je ova plača osmi raj, pa je po tome i dobila ime. U gradu se nalazi i Masjed-e Jomeh, džamija čija je izgradnja trajala 500 godina i koja je sa svjih 30 000 m2 najveća u Iranu. Isfahan je prepoznatljiv i po mostovima na rijeci Zayanderud, njih čak 11. 2000. godine rijeka je potpuno presušila, tako da je ta žalosna slika stvorila veliku brigu stanovnicima, međutim uskoro su uslijedile kiše te je sve vraćeno u normalu. Jedan od najljpših mostova je Most Khaju, građen u 15. stoljeću kao brana.

ZANIMLJIVOSTI: