Kazahstan

Država u kojoj se spajaju Europa i Azija nudi eko ture po divljini, jahanje konja, skijanje, ribolov, rafting i kozmopolitski duh Astane, glavnog grada države. Astana je političko, administrativno, poslovno, trgovačko, financijsko turističko i kulturno središte države od 1997. godine, nastao u stepskom pojasu na rijeci Jesil. Sliku ovog grada promijenila je slobodna gospodarska zona nastala u cilju razvoja grada. Moderni high tech stil je obilježio stil novih gradskih zdanja, a veliki broj poslovnih zgrada je još uvijek u izgradnji. Ova preobrazaba obogatila je grad zdanjima svjetski poznatih arhitekata, poput slavnog Britanca Norman Fostera, koji je dizajnirao velebni zabavni i shopping centar Khan Shatyr te Palaču mira i sloge (Piramidu mira) visoku 62 metra. No simbol grada ipak je 105 metara visoki toranj Bayterek, s kojeg se pruža najbolji pogled na grad. U tornju se nalazi i umjetnička galerija, restoran te akvarij. Prošlost grada najbolje se može vidjeti i upoznati i etno parku Atameken, koji predstavlja jedinstveni muzej na otvorenome koji prikazuje gradove i povijesnu baštinu Kazahstana.

Najveći grad u državi je Almaty, nekadašnji glavni grad države. Prema legendi, grad je dobio ime zbog mišljenja da odavde potječe jabuka, a almaty znači “pun jabuka“. Grad je financijsko, gospodarsko, kulturno i sveučilišno središte srednje Azije, u kojem je koncentriran veliki broj poslovnih zgrada, škola, kazališta, muzeja, umjetničkih galerija i izložbenih prostroa. U ovom gradu se nalazi i Medeo, najviše planinsko kazalište na svijetu smješteno na nadmorskoj visini od 1 700 metara. Od ostalih znamenitosti na području grada treba istaknuti rijeku Charyn, Kolsai jezera, Barkhan (pjevajuće peščane dine), vodopad Burkhan Bulak, muzej Zhambyl. Okolica grada je dio nacionalnog parka Ile-Alatau, koji se sastoji od nekoliko manjih parkova prirode i rezervata. 200 kilometara istočno od grada smjestilo je jedno od najegzotičnijih turističkih odredišta – kanjon Charyn koji se proteže duž istoimene rijeke, a sastoji se od sedimentnih stijena starih oko 12 milijuna godina. Jedna od fascinantnijih znamenitosti Kazahstana, udaljena 170 kilometara od Almatya, je svetište sa crtežima iz brončanog razdoblja – Tamgaly. Ova drevna umjetnička galerija predstavlja blago velike vrijednosti i pod zaštitom je UNESCO-a.

Na sjeveru Kazahstana smjestio se Burabay, jedinstvena prirodna oaza bogata gustim borovim šumama, stijenama neobičnih oblika i fascinantnim planinskim vrhovima koja okružuju kristalno čista jezera. Ovdje se smjestilo 14 velikih i mnoštvo malih jezera, a jedno od najvećih jezera je Borovoe, poznato po ljekovitom blatu i mineralnim izvorima. Brojne su priče i legende vezane uz ovo jezero, a prema jednoj od njih Bog je prilikom stvaranje svijeta jednoj naciji podario zemlju bogatu šumom, drugoj naciji zemlju bogatu plodnim poljima i rijekama, a Kazasima je ostala samo pusta stepa. To ih je jako uvrijedilo te su molilo Boga da im podari prirodne ljepote, a Bog je tada sakupio planine, stijene, mirisne borove šume, modra jezera s kristalnom vodom i biljke, te ih razasuo po ovom području.

Južni dio Kazahstana zauzima Kyzylordska regija, u kojoj je poznata znamenitost kozmodrom Bajkonur, iz kojeg je lansiran prvi umjetni Zemljin satelit, a po prvi puta su lansirani umjetni sateliti Sunca, Mjeseca i Venere te izveden čovjekov let u svemir. Na ovom području nalazi se Muzej astronautike, te kuće u kojima su živjeli Jurij Gagarin i Sergej Koroljov.

ZANIMLJIVOSTI: