Lichtenstein

Alpe predstavljaju europski planinski prostor koji svojom ljepotom i raznolikošću privlači posjetitelji tijekom cijele godine, a u njihvom se središtu nalazi malena država Liechtenstein. Najvećim je dijleom planinska zemlja jer 2/3 površine na istoku i jugu zauzimaju Retijske Alpe, dok je na zapadu dio doline rijeke Rajne. Lichtenstein je nezavisna parlamentarna kneževina, smještena između Austrije i Švicarske. Važnu ulogu u razvoju zemlje ima turizam, koji je veoma razvijen u glavnom i najvećem gradu Vaduzu. Lichtenstein je ustavna monarhija, nasljedna kneževina po muškim potomcima dinastije Liechenstein. Od sredine 20. stoljeća postala je jedna od najrazvijenijih europskih zemalja, s vrlo visokim europskim standardom ali i niskim poreznim stopama, što ju je svrstalo u “porezna utočišta“ gdje se nalaze i Andora i Monako. Kneževina je nastala početkom 18. stoljeća kada je car Karl VI. spojio grofovije Vaduz i Schellenberg u jednu cijelinu te ih darovao obitelji Lichtenstein. Država ima ujednačeno zakonodavstvo sa Švicarskom što joj daje jamstvo i političku stabilnost pa još više privlači strani kapital, te se smatra da je “neslužbeni protektorat“jer Švicarska upravlja poštom i telefonom, a zastupa kneževinu u poslovima vanjske politike još od 1919. godine.

Vaduz je glavni grad ove malene države. Visoko iznad grada smještena je kneževa palača Balzers, te se iz svih dijelova grada pruža predivan pogled na nju. Glavna ulica i trg u središtu grada si okruženi brojnim palačama, trgovinama, restoranima, ankama, stranim predstavništvima i veleposlanstvima, a na svakom se koraku može vidjeti visok standard života i kultura življenja. Sve je doterano i uređeno prema švicarskom modelu, od prekrasno uređenih kuća do skupih automobila. Od ukupno pet gradskih muzeja, turistima je posebno zanimljiv Kunstmuseum ili Muzej umjetnosti, na čijem se drugom katu nalazi najveća zbirka poznatih svjetskih majstora, a pripada kneževskoj obitelji. Grad leži na rijeci Rajni, a na samom ulazu u grad postoji stari drveni most,Alte Rheinbrücke, koji se u dužini od 135 metra prostire još od 1901. godine, i danas je jedini drveni most preko rijeke Rajne. Zgrada Vlade u Vaduzu, nalazi se na samom ulazu u grad, poznatom kao Städtle, i službeno je sjedište Vlade Kneževine. Osim zgrade Vlade iz 1905. godine, na ovom se mjestu nalazi kuća u kojoj je rođen skladatelj Gabriel Rheinberg te župna crkva sv. Florina iz 19. stoljeća. Rot Haus, struktura sa velikom kulom, jedna je od zanimljivosti grada. Ime je dobila zahvaljujući tamno crvenoj boji zgrade, još u 19. stoljeću. Prema dokumentima, gradnja kuće je započela nekoliko stoljeća ranije, a u 15. stoljeću je napuštena.

S obzirom da se nalazi u Aplama, Lichteinstein je razvio sve preduvjete za razvoj zimskog turizma, a među popularnim odredištima su Malbun i Triesenberg, skijališta sa veoma uređenim stazama.

Na sjeveroistoku države nalazi se Schellenberg, grad sa veoma bogatom i zanimljivom prošlošću i sa ruševinama dvaju dvoraca, Obere Burg (Gornji dvoarc) i Untere Burg (Donji dvorac). Veći od njih, Obere Burg nalazi se u području Hinterschloss i potječe iz 13. stoljeća, dok se prvi put spominju u 14. stoljeću. Untere Burg, manji dvorac, je građen sredinom 13. stoljeća i širen je nekoliko puta dok nije postigao svoj konačan izgled, sredinom 14. stoljeća. Pretpostavlja se da su oba dvorca napuštena u 16. stoljeću, što je i dovelo do stanja u kakvom su danas. U ovom gradu se nalazi i Muzej seoskih kuća, u kući staroj skoro 500 godina. Muzej predstavlja način života i običaje lokalne seoske zajednice do početka 20. stoljeća.

ZANIMLJIVOSTI: