Portoriko

Portoriko, zemlja kontrasta i različitosti, jedna je od Američkih vanjskih područja i najistočniji i najmanji otok Velikih Antila. Ovaj otok je otkrio Kristofor Kolumbo na svom drugom putovanju, 1 493. godine, čime je postao dio Španjolskih posjeda, a svega petnaest godina poslije započela je kolonizacija otoka što je dovelo do istrebljenja Indijanaca koji su do tada naseljavali ovaj otok te dovođenja robova iz Afrike. U Portoriku su vidljive kontrasti na svakom koraku, počevši od klime, vegetacije, reljefa pa sve do različitosti u arhitekturi koji je vidljiva na svakom koraku! Tako se primjerice licem u lice susreću stara tvrđava u San Juanu i luksuzno naselje La Perla. S druge strane, ovdje se susreću i različite klime, tako da je na sjeveru otoka klima dosta vlažnija što je rezulltiralo bogatom tropskom šumom, u centralnom dijelu se nalaze visoke planine, a na jugu otoka klima je toliko suha da postoje nepregledena polja kaktusa.

Glavni grad, San Juan, izgleda veoma moderno i urbano, najveća je luka i najstariji grad na otoku. Grad su osnovali španjolski kolonizatori 1 509. godine, a svega 12 godina poslije dobio je status grada pod imenom Ciudad de San Juan de Puerto Rico, što ga čini drugim najstarijim gradom u Americi – odmah poslije grada Santo Domingo u Dominikanskoj Republici. Grad je opasan nizom obrambenih zidova i strateških utvrda kako bi se zaštitio zaljev sv. Ivana (Bahia de San Juan). Povijesno središte grada, Stari San Juan, je jedna od najvećih atrakcija u gradu, koja je pod zaštitom UNESCO – a.

Gastronomija na otoku je egzotični mix domorodačke, španjolske, afričke, južnoameričke i sjevernoameričke kuhinje, a ova posljednja ipak najviše dominira što je vidljivo po brojnim američkim restoranima brze hrane, koji se nalaze po cijelom otoku. Nažalost, čak i malo bolji restorani na meniju imaju hranu kakvu možete pronaći u restoranima diljem SAD – a. Također, svako nekoliko ulica možete vidjeti kombi koji podiže ceradu i namješta klupicu ispred te nudi meso na žaru i pvio. Što se tiče voća i povrća, unatoč mogućnostima uzgajanja istog i prodaje svježeg na tržnici, ipak ćete većinom naići na povrće i voće kako se prodaje omotano u celofanu. No, Portoriko je veoma poznat po proizvodnji ruma i kave. Kava je zaista fina, malo jača, no jedna je od boljih u svijetu. Ujedno, moguće je organizirani posjet hacijendama gje su nekada obrađivali i uzgajali kavu, što je veoma lijepo iskustvo. Što se tiče ruma, u gradu San Juan se nalazi najveća, svjetski poznata kompanija Bacardi – proizvođač alkoholnih pića. Naime, nakon dolaska Fidel Castra na vlast, ova se tvornica sa Kube preselila u San Juan, a osim po proizvodnji poznatog Bacardi ruma, ovdje se proizvode i druga poznata i cijenjena pića. Svi zainteresirani mogu posjetiti tvornicu te pratiti ovaj zanimljivi proces stvaranja i proizvodnje ruma.

Portorikanci imaju veliku sreću što žive na mjestu koje ima sjajnu klimu, bogatu i prekrasnu vegetaciju, čisto more i zanimljivi životinjski svijet. Portoriko ima jako veliki broj plaža, koje se razlikuju veličinom ali i bojom pijeska – od čistog bijelog pijeska pa sve do crnog vulkanskog. Ovaj otok nudi po nešto za svakog: gradski život, plaže, ribolov, kulturu, raznovrsnu kuhinju te uživanje u dodatnim aktivnostima.