Šri Lanka

Poput ostalih visokih civilizacija starog vijeka, Šri Lanka veže početke svoje kulture uz legendu: protjerani kraljević Vijaya napušta domovinu sa 700 svojih najvjernijih sljedbenika i odlazi na otok nastanjen barbarskim plemenima te u kratkom vremenu uspostavlja niz naselja i proglašava se kraljem. Drevne budističke prijestolnice, zahuktali život suvremenog grada i sela, bujne tropske prašume u samom središtu otoka, plantaže čaja na jugu otoka, rudnici dragog kamenja i obale obogaćene bujnom vegetacijom; sve to možete sresti na ovom predivnom otoku. Zaista, Šri Lanka predstavlja oazu u kojoj i dalje obitava duh nekog drugog vremena. Na ovom rajskom otoku, sve započinje dolaskom Buddhe, koji je u Šri Lanku stigao iz Indije u 3. stoljeću prije Krista. Siddhartha Guatama (Buddha) se odrekao bogatstva i obitelji, predao se asketizmu i religioznom razmišljanju, nakon sedam godina postigao prosvjetljenje i u poznatoj “propovijedi iz Benaresa“ svoju nauku. Obilazeći zemlju i propovijedajući tekao je mnogo učenika, a naučavao je jednakost među ljudima i ustrajao protiv brahmanskih kasti. Po njemu je život patnja koja nastaje iz želje te je potrebno da se želje zatomljuju, jer se samo čovjek tako može riješiti patnje, a kao najviši cilj života navodi nirvanu. Na Svetom otoku, što znači ime Šri Lanka, Buddha je prema predaji doživjeo prosvjetljenje i usao u nirvanu, u stanje savršenog mira i duhovno uzvišenog prosvjetljenja, slobodan od svih želja i patnji. Za svoj život je odabrao Anuradhapuru, danas najpoznatiji arheološki lokalitet Šri Lanke.

Anuradhapura je glavni grad sjeverne središnje provincije Šri Lanke i drevna je prijestolnica zemlje. Ostaci veličanstvenih građevina i arhitekture govore o veličini i sjaju ovoga grada. Grad je osnovan u 4. stoljeću prije Krista i bio je prvi glavni grad Šri Lanke. 1 400 godina ovo je bio politički i religiozni centar, koji je napušten u 10.stoljeću. najvažnije mjesto hodočašćenja je stablo Sri Maha Bodhi. Prema predaji, ovo je najstarije zabilježeno još živuče stablo, nastalo iz grane onog stabla ispred hrama Mahabodhi pod kojim je Buddha doživio prosvjetljenje. Pored toga, u gradu se nalazi i veliki broj značajnih dagoba odnosno stupa, a Jetavanaramaya dagoba je s visinom od 122 metra bila najveća stupa na svijetu i jedna od najvećih građevina starog vijeka, a danas je treća građevina starog vijeka te najveća građevina od scigle. Ovo područje je prepuno i budističkim samostanima, a od 1982. godine nalazi se pod zaštitom UNESCO-a. Nakon Anuradhapure, glavni grad je bio grad Polonnaruwa. Također po zaštitom UNESCO-a, ovaj grad nudi bolji uvid u civilizacijske dosege Šri Lanke, počevši od velikog umjetnog jezera i sustava kanala napravljenog u svrhu učinkovitijeg poljodjelstva, kraljevskog dvora s palačom te nizom hramova u kojim je bio pohranjen Buddhin zub – jedini materijalni ostatak nakon što je tijelo bilo spaljeno na lomači. Među impresivnim stupama, hramovima, redovničkim četvrtima te kraljevskom citadelom, najviše se ističe hram Lankatilaka, u kojemu je 14 metara visoki kip Buddhe i park Gal Vihariya s nekoliko skulptura.

Na samom jugu otoka, smjestilo se poznato odmaralište Hikkaduwa, koje obiluje raznim pogodnostima kada su u pitanju morski sportovi, a ujedno je i poznata surferska destinacija. Na pravilnim ulicama nalaze se kuće naglašenih kolonijalnih fasada, a vrijeme kao da se zaustavilo bez ikakve želje za iskorakom u suvremeno doba. Bijeli svjetionik, obližnji hramovi i radionice za izradu namještaja od tikovine samo su neki od prikaza u ovoj nestvarnoj ljepoti. Ovo područje je bilo pogođeno tsunamijem 2004. godine u kojem su brojne obitelji izgubile svoje domove, međutim grad se izvrsno oporavlja.

Sigiriya je neobična stijena usred ravnice, na kojoj je u 5. stoljeću prije Krista kralj Kashyapa sagradio grad/utvrdu neobične ljepote. Prema legendi, iz utvrd eje imao fantastičan pogled na sve dokle je oko njegovo sezalo, pa i na eventualni dolazak neprijatelja kojima niti malo nije bilo jednostavno popeti se i osvojiti utvrdu. Stijena je visoka 200 metara, ana njezinu površinu stiže se prvo velikim kamenim stepinaca potom drvenim mostićem, i na kraju kružnim metalnim stepenicama. Na sredini stijene nalaze se pećine sa očuvanim freskama. U unutrašnjosti otoka nalazi se Kandy, najveći grad Šri Lanke nakon glavnog grada Colomba. U centru grada nalazi se veliko jezero, a na brdu iznad grada je hram sa velikom kipom Budhhe koji se vidi iz cijelog grada. Hram Buddhinog zuba, ostaci kraljevske palače, obližnji kraljevski botanički vrt u Peradeniyi smao su neki od razloga za turističku popularnost Kandya.

ZANIMLJIVOSTI: