Informacije

Polazak: 03.09.-08.09.2024.                      Doživite planinsku bajku u Dolomitima: oduševite se jednim od najljepših jezera Dolomita – jezerom Sorapis, planinskim vrhuncima i prepoznatiljivim simbolom Dolomita – 5 Torri, usponom na Mt. Lagazuoi, dolinom Val de Störes… U cijenu uključen polupansion! Mogućnost polaska sa NP Šibenik i NP Zadar, uz prethodnu najavu u agenciji!

1. DAN: SPLIT – 5 TORRI – ALTA BADIA (03.09./04.09.)
Okupljanje grupe 03.09. u 23.05 h na kolodvoru u Sukoišanskoj ulici. Nakon upoznavanja sa pratiteljem putovanja, polazak 23.15 h prema Italiji.
Vožnja kroz Hrvatsku, Sloveniju i Italiju, uz usputna zaustavljanja prema potrebi grupe, sve do našeg prvog odredišta – 5 TORRI. Vožnja do Bai de Dones, gdje ćemo izaći iz autobusa, te sedežnicama doći do Rifugio Scoiatolli. Nevjerojatna igra prirode ostavila je svoj trag u vidu pet ogromnih kamenih gromada različitih oblika i visina, po kojima su Cinque Torri i dobili svoje ime. Riječ je o veoma atraktivnoj destinaciji, kako za planinare, tako isto za alpiniste. Po dolasku na Rifugio Scoiatolli, odlazak u obilazak kružne staze koja je tematska staza, posvećena Prvom svjetskom ratu. Ovaj muzej na otvorenom prostoru obnovljen je i dizajniran kako bi posjetiteljima dao konkretnu viziju života u to doba. Obilazeći stazu, imati ćete priliku vidjeti izgrađene rovove, kaverne, replike vojnika odjevenih u uniformu iz 1. sv. rata, tu je originalno oružje – topovi, puške granate. Po povratku u Rifugio Scoiatolli (2255 m/nv), zajednički odlazak do doma Averau. Od doma Averau (2413 m/nv), sve do doma Nuvolau (2574 m/nv) vodi strmi greben, na čijem vrhu se  nalazi se dom koji je sagrađen 1883. godine i jedan je od najstarijih domova u Dolomitima. Mogućnost odlaska s vodičem do doma Nuvolau, a ukoliko biste radije ostali u domu Averau – slobodno vrijeme na ručak i za kavu. Povratak do Rifugio Scoiatolli i odlazak na sedežnicu. Okupljanje grupe i odlazak prema hotelu. Večera. Noćenje.
VAŽNO: kružna staza 5 Torri je duga cca 2,5 km, ukupne visinske razlike 120 m.

2. DAN: LAGO SORAPIS (05.09.)
Doručak. Današnji dan je predviđen za planinarenje do LAGO DI SORAPIS, prema mišljenju mnogih najljepšeg jezera Dolomita, smještenom na 1925 m/nv. Do jezera nije moguće doći automobilom, već samo planinarenjem. Njegovoj mističnosti zasigurno doprinosi i zanimljiva legenda o kralju Sorapisu i njegovoj kćeri Misurini, koja je od oca tražila na poklon začarano vilinsko ogledalo, međutim vila je od kralja tražila da se pretvori zauzvrat u planinu. Misurina je ukrala željeno ogledalo, a kralj se pretvorio u planinu Sorapis. Shvativši koliko je bila sebična plakala je dok njezine suze nisu natopile podnožje planine i formirale ovo jedinstveno jezero, koje se smjestilo u podnožju planine Sorapis (3205 m/nv). Krenuti ćemo stazom, koja će nas u početku voditi kroz šumski dio, a na pojedinim mjestima izlaziti na odronuto kamenje niz koje teče voda. Uskoro dolazimo i do najzahtjevnijeg dijela staze koji se sastoji od sajli i metalnih stepenica koje su postavljene kako bi olakšale pristup. NAPOMENA: posebnu pozornost treba posvetiti vodi koja se slijeva te čini teren skliskim; ta dionica je osigurana sajlom za koju se možete držati rukom dok prolazite, potreban je oprez! Dolazimo do doma Rifugio Vandelli, koji se smjestio na 1928 m/nv, s kojeg se pruža predivni pogled na Misurinu. No, samo jezero se nalazi nekoliko metara hoda dalje od jezera. Slobodno vrijeme za ručak, fotografiranje i uživanje u ljepoti jezera. Okupljanje grupe i povratak istom stazom. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.
VAŽNO: riječ je o jednoj od najpopularnijih staza u Dolomitima sa velikim broj posjetitelja, što zahtjeva dodatni oprez na planinarskoj stazi. Dužina staze iznosi 10.5 km, visinska razlika iznosi uspona iznosi 119 m, staza je kondicijski umjereno zahtjevna, i tehnički je zahtjevna (povremena upotreba ruku). Staza nije prikladna za posjetitelje koji se boje visina (na pojedinim mjestima je uža staza, a uz stazu se nalaze provalije).

3.DAN:  MT. LAGAZUOI (06.09.)
Doručak. Okupljanje i kratka vožnja do prijevoja Falzarego, koji se nalazi na 2.117 m/nv, što je ujedno i početna (i završna) točka našeg današnjeg uspona. Danas ćemo ”osvojiti” veličanstveni Mt. Lagazuoi, koji se nalazi na 2.778 m/nv . Uspon ovom stazom kratko će nas vratiti u povijest odnosno u središte ratnih zbivanja za vrijeme Prvog svjetskog rata između zaraćenih strana Austro-Ugarske i Italije, koji se vodio visoko u planinama. Zaraćene strane intenzivno izgrađuju osigurane putove  – ferrate, kopaju rovove, bunkere i tunele, kako bi na taj način osigurali dopremu opreme i zauzeli strateške položaje. Krenuti ćemo stazom (via normale) br. 402 koja će nas odvesti do prijevoja – Forcella Travenanzes i dalje nastaviti stazom br. 401, sve do Rifugio Lagazuoi (2752 m) i gornje postaje žičare. Na samom vrhu se nalazi  veliki drveni križ – raspelo, koji je postavljen u znak sjećanja na sve poginule na ovoj planini, od 1915. do 1918. godine. Sa vrha se pruža nezaboravan pogled i za sunčanog vremena se vide Tofane, Antelao, Marmolada, grupe Odle, Fanse, Sella… Slobodno vrijeme za ručak i fotografiranje. Okupljanje grupe i povratak istom stazom prema prijevoju Passo Falzarego. Vožnja do hotela. Večera. Noćenje.
VAŽNO: uspon je stazom ”via normale”, visinska razlika uspona iznosi 661 m. Staza je duga cca 10,5 km u oba smjera, tehnički nije zahtjevna, međutim zahtjeva dobru kondiciju. Postoji mogućnost odlaska gondolom na Mt. Lagazoui, uz doplatu na licu mjesta.

4.DAN: ARMENTAROLA – PRALONGIA (07.09.)
Doručak. Današnji dan je predviđen za trekking na jednoj od najljepših pješačkih staza Alta Badie. Kraća vožnja do Armentarole, gdje ćemo izaći iz autobusa i krenuti prema Pralongii, lokaciji sa koje Vas očekuje nezaboravni pogled sa panoramom od 360° na neke od najljepših vrhova Dolomita: glečer Marmoladu, grupe Sella i Fanes, te neke od vrhova parka prirode Puez-Odle, kao što su Sassongher i Sass de Pütia. Staza će nas voditi kroz šumu, i onda u jednom trenutku ćemo izaći na dolinu Val de Störes, koja će Vas oduševiti predivnim pogledom ali i tradicionalnim drvenim kolibicama koje se nalaze uzduž staze. Potom ćemo doći do platoa Pralongia gdje se nalazi vrh Störes, a potom ćemo se cca 5 minuta spustiti do doma / restorana Pralongia, gdje Vas očekuje slobodno vrijeme za ručak i uživanje u tradicionalnoj ladinskoj kuhinji. Okupljanje grupe i odlazak istom stazom prema Armentaroli. Dužina staze iznosi cca 14 km, visinska razlika iznosi uspona iznosi 540 m, staza je kondicijski umjereno zahtjevna zbog uspona, i tehnički je jednostavna. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

5. DAN: LAGO BOE – SPLIT (08.09.)
Doručak. Odjava iz hotela.Izlazak iz autobusa i odlazak prema postaji gondole Boé , koja će nas odvesti sve do 2185 m/nv, odakle ćemo nastaviti kratki uspon od 20ak minuta prema malenom i slikovitom jezeru Boé  (Lech de Boé ), koje se nalazi na 2275m/nv, u srcu Sella grupe. Nakon kratkog zaustavljanja za fotografiranje, nastaviti ćemo uspon prema idiličnom planinarskom domu Franz Kostner (2550 m/nv), s kojeg se pruža predivan pogled na vrhove Sella grupe i posjetitelju dočarava moć i svu ljepotu Dolomita… Uspon do doma je tehnički nezahtjevan, međutim zahtjeva jako dobru kondiciju (od jezera do doma je cca 300 m visinske razlike, staza je duga 2 km). Osim uspona, postoji mogućnost odlaska sedežnicom do postaje Vallon i potom stazom dužine cca 700m do doma. Slobodno vrijeme za ručak i fotografiranje. Okupljanje grupe i povratak prema autobusu (mogućnost odlaska pješice do postaje gondole Boé (cca 2,5 km)  ili povratak sedežnicom Vallon do postaje gondole). Polazak prema mjestu polaska. Slijedi ugodna Italijom, Slovenijom, Hrvatskom uz kraća usputna zaustavljanja prema potrebi grupe. Dolazak na mjesto polaska je predviđen u kasnim noćnim satima.

DATUM:  03.09.-08.09.2024.    
CIJENA PO OSOBI: 697,00 €

Za rezervaciju je potrebno izvršiti plaćanje akontacije u iznosu 80,00 € po osobi , dok se ostatak plaća do 14 dana prije polaska na putovanje.

CIJENA UKLJUČUJE: prijevoz turističkim autobusom visoke turističke kategorije, noćenje u dvokrevetnim sobama u hotelu 3* na osnovi polupansiona (doručak-večera), troškove ulaska autobusa na sva zaštićena područja, licenciranog voditelja putovanja (2 voditelja ), sve razglede prema programu te troškove jamčevine, organizacije, prodaje i realizacije, PDV

CIJENA NE UKLJUČUJE: fakultativne sadržaje, boravišnu pristojbu, troškove osobnih narudžbi, sve ne navedene troškove, skretanje s rute, policu od otkaza putovanja (19,52 €  / osoba), doplatu za lokalnog vodiča, sve navedeno pod ”obvezna doplata”, policu od nezgode + putno osiguranje, doplatu za jednokrevetnu sobu

OBAVEZNA DOPLATA (cijene iz 2023.godine, čim budu objavljene cijene za ljetnu sezonu 2024., objaviti ćemo iste):
– boravišna pristojba: 2,50 € / osoba / noć
– doplata za žičaru Boé (povratna): 21,10 € / osoba
– doplata za sedežnicu 5Torri: 17,00 € / osoba
– doplata za lokalnog vodiča (jezero Sorapis): 10,00 € / osoba
**informativna cijena, u slučaju da netko odluči do Rifugio Kostner ići sedežnicom:
– doplata za sedežnicu Vallon + žičaru Boé (kombinirana karta, povratna): 30,10 € / osoba **
– doplata za sedežnicu Vallon (jedan smjer): 7,60 € / osoba **

DOPLATA ZA JEDNOKREVETNU SOBU  (4 noćenja) : 100,00 €

VAŽNA UPUTA ZA IZLET (MOLIMO PROČITATI):
– udobna sportska odjeća,
– udobna i kvalitetna planinarska obuća (gojzerice ili čvrste i kvalitetne trail tenisice koje su pogodne za planinarenje),
– dovoljna količina vode + obrok (sendvič, energetske pločice,…).
– VAŽNO: zbog specifičnog terena (šumovito, neravno i sklisko na pojedinim dijelovima), ovaj izlet nije primjeren za osobe koje slabije hodaju i za osobe sa smanjenom pokretljivošću
– PREPORUKA: putno zdravstveno osiguranje + osiguranje od posljedica nesretnog slučaja (16,94 € / osoba – rekreativno bavljenje sportom)
Uplatom izleta potvrđujete da ste pročitali program, posebne napomene i da ispunjavate zdravstvene, fizičke i tehničke preduvjete za sigurno sudjelovanje.

INFORMACIJE:
– Rezervaciju izleta je potrebno potvrditi uplatom akontacije. Rezervacije zaprimamo pisanim putem (mailom) ili osobnim dolaskom u poslovnicu agencije (Amruševa 10, 2. kat).
– Sjedala u autobusu se popunjavaju prema redoslijedu prodaje.
– Realizacija putovanja ne ovisi o promjeni vremena te se putovanje ne otkazuje u slučaju promjenjivih i kišnih vremenskih uvjeta!
– Za otkaze izleta (što uključuje zamjenu datuma odlaska ili zamjenu za drugi izlet) zbog promjene vremenske prognoze ili iz razloga što ju netko ne smatra idealnom za odlazak izlet primjenjuju se otkazni rokovi.
– U slučaju da netko od putnika nije u mogućnosti putovati, može putovati druga osoba samo je potrebno u agenciju pisanim putem (mailom) dostaviti navedene promjene.
– Završne informacije o polasku se šalju pisanim putem (mailom), do 48h prije polaska na izlet.
– Garantiramo povrat uplaćenih sredstava u punom iznosu u roku 1 radnog dana od otkaza putovanja od strane agencije.
– Za otkaze putovanja od strane putnika vrijede otkazni rokovi navedeni u Uvjetima putovanja, te Vas ljubazno molimo da iste pročitate! Kotizacija se ne vraća u slučaju bolesti niti se prebacuje na drugi izlet zbog izvršenih obveza prema prijevozniku. Savjetujemo uplatu osiguranja od otkaza putovanja.

MINIMALAN BROJ PRIJAVLJENIH PUTNIKA: 32

ORGANIZATOR: Smart Travel
* vrijede opći uvjeti putovanja agencije Smart Travel
** preporuka putno osiguranje!

NAPOMENE:
– Za otkaze putovanja od strane putnika vrijede otkazni rokovi navedeni u Uvjetima putovanja, te Vas ljubazno molimo da iste pročitate! Ukoliko želite uplatiti policu Osiguranja od otkaza (u tom slučaju ostvarujete pravo na povrat), molimo da nas kontaktirate!
– Turistička agencija prilikom organizacije i realizacije putovanja poštuje pravila i propise ”Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu” kojim je između ostalog definirano vremensko zaustavljanje na odmorištima, dnevni odmor vozača, kao i maksimalno zauzeće autobusa u danu te Vas molimo na razumijevanje i suradnju!
– Sukladno članku 14. odluke o uređenju prometa (Službeni glasnik Grada Zagreba 21/14) na stajalištima javnog prijevoza dopušteno je stajanje samo autobusima trgovačkog društva kojemu je Grad povjerio obavljanje poslova javnog prijevoza putnika.
– Završna obavijest o putovanju se šalje 48 sati prije polaska na put (broju sjedala, imenu i kontaktu voditelja putovanja).
– Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili za osobe koje zahtijevaju korištenje WC u autobusu.
– Agencija ne odgovara za izgubljene, oštećene ili otuđene osobne stvari putnika / ostavljene u prijevoznom sredstvu / destinaciji!

Upute i Opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Kupnjom putovanja prihvaćate navedene uvjete, stoga Vas molimo da ih pozorno pročitate. Odgovorni organizator: SMART TRAVEL d.o.o., Medveščak 89, 10 000 Zagreb, OIB: 65858888364, ID KOD: HR-AB-070116312. Polica jamčevine br.  P15 – 1020000909.uplaćena kod Generali Osiguranje d.d., Zagreb, Slavonska avenija 1b, 10 000 Zagreb, OIB: 10840749604. Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, http://www.mvep.hr. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji države u koju se putuje. Organizator zadržava pravo izmjene redoslijeda provedbe programa.

Photos Dreamstime.com: ©Mihai Neacsu, ©Takepicsforfun, ©Vladvitek, ©Martin Gaal, ©Lukasz Janyst, ©Augustin Florian, ©Janoka82

Kupi


POLAZAK: 03.09.-08.09.2024.