Informacije

Polazak:  20.09.-24.09.2023. (GARANTIRANO!)                Oduševite se Zermattom i slikovitim stazama uz nezaboravan pogled na Matterhorn: obiđite stazu 5 jezera, doživite vožnju Gornergrat željeznicom, uživajte u pogledu sa Klein Matterhorna – 3883 m/nv na čak 38 vrhova iznad 4000 m/nv (pogled seže čak i do Mt. Blanca), te na 14 ledenjaka…

1. DAN: ZAGREB –ZERMATT
Okupljanje grupe u 04.00 h na Autobusnom kolodvoru Zagreb (peroni 502-506). Nakon upoznavanja sa pratiteljem putovanja, polazak 04.15h prema Italiji. Vožnja kroz Hrvatsku, Sloveniju i Italiju (uz mogućnost polaska u Karlovcu i na Vratima Jadrana), uz usputna zaustavljanja prema potrebi grupe, sve do Švicarske. Odlazak do gradića Täsch, gdje ćemo izaći iz autobusa, uzeti svoju prtljagu i sjesti na vlak koji će nas odvesti do Zermatt-a, grada koji je raj za planinare i skijaše. Smješten je u podnožju slikovitog Matterhorna, vrha poznatog i pod nadimskom ”Toblerone vrh” – uptravo je vrh Matterhorn (4.478 m/nv) poslužio kao model za poznatu švicarsku čokoladu. Svaki komad čokolade je trokutastog oblika, dok je na samom omotu nacrtan vrh Matterhorn. Kako bi zaštitili grad od nepotrebnog onešišćenja koji bi zaklonio pogled na veličanstveni Matterhorn, grad je ”car free” zona, te upravo iz tog razloga u grad idemo vlakom. Vožnja je veoma kratka, svega 12 minuta. Odlazak prema hotelu. Noćenje.

2. DAN: ZERMATT
Doručak. Današnji dan je predviđen za trekking jednom od najljepših staza u Zermattu: staza 5 jezera. Zajednički odlazak do postaje gondole Sunnegga, a potom do Blauherd  (2.584 m/nv) – odakle ćemo krenuti u obilazak staze. Staza je duga cca 9,8 km, tehnički je veoma jednostavna međutim zahtjeva kondiciju. Staza obuhvaća obilazak 5 slikovitih jezera: Stellisee, Grindjisee, Grünsee, Moosjisee and Leisee. Svako od ovih jezera je različito i jedinstveno prema obliku, boji i veličini. Prvo ćemo posjetiti jezero Stellisee, sa kojeg se pruža jedinstveni pogled na Matterhorn. Staza će nas dalje voditi od jezera do jezera, praćena pogledom na Matterhorn. Nakon obilaska svih jezera, slobodno vrijeme za okrijepu.  Okupljanje grupe i odlazak prema hotelu. Zajednički odlazak od jednog od omiljenih ”viewpoint-a”u Zermattu, sa kojeg se pruža spektakularan pogled na Matterhorn. Povratak u hotel. Noćenje.
VAŽNO: ukupna dužina staze je 9,8 km, tehnički nezahtjevna staza (uspon svega 165 m visnske razlike), ali potrebna je kondicija.

3.DAN:  ZERMATT – GORNERGRAT
Doručak. Danas odlazimo na vožnju vlakom, koja će nas uz predivan pogled prema Zermattu i Matterhornu odvesti sve do vrha Gornergrat, do 3100 m/nv. Po dolasku, slobodno vrijeme za uživanje u nezaboravnom pogledu prema vrhovima koji dosežu visine veće od 4000 m/nv, glečeru Gornergrat i najpoznatijem švicraskom vrhu Matterhorn. Kraća zajednička šetnja do samog vrha te šetnja kratkom kružnom stazom i potom kraće slobodno vrijeme za kupnju suvenira ili kavu uz ovaj jedinstveni pogled. Uspon do 3100 m/nv  je bio više nego jednostavan, ali sada nas očekuje silazak s planine – pješice. Prva točka je jezero Riffelsee, sa kojeg se pruža predivan pogled na Matterhorn. Dalje ćemo nastaviti stazom koja će nas dovesti do sljedeće postaje – Riffelberg. Tu ćemo napraviti kraću pauzu za ručak. Ovdje se nalazi i hotel Riffelberg – najstariji planinski hotel u Zermattu, koji je izgrađen još 1855. godine. Od Riffelberga prema Riffelaplu (staza cca 3,5 km) ćemo nastaviti ”Mark Twain stazom” – stazom koju je Mark Twain odabrao za svoj uspon na Gornergrat 1878. godine, i kasnije opisao u knjzi ”Climbing the Riffelberg”, u kojoj je na svoj specifično duhovit način komentirao svoje alpinističko iskustvo… Ova staza je specifična i zbog svoje otvorenog pogleda – pruža nesmetani pogled na Matterhorn i na okolne vrhove. Mir i tišinu staze će na trenutke omesti zveckanje zvončića crnonosih ovčica ”blacknose sheep” – specifičnog roda ovaca regije Valais. Po dolasku na Riffelalp, ući ćemo u vlak, kojim ćemo se spustiti natrag u Zermatt. Slobodno vrijeme za odmor. Noćenje.
VAŽNO: ukupna dužina staza cca 9,5 km, tehnički nezahtjevno, ali potrebna je kondicija.

4.DAN:  ZERMATT – KLEIN MATTERHORN (MATTERHORN GLACIER PARADISE)
Doručak. Danas nas očekuje odlazak na  3 883 m/nv – Matterhorn Glacier Paradise. Od hotela ćemo se prošetati prema postoji gondole Furi, te ćemo gondolom otići sve do postaje Schwarzee (2583 m/nv), odakle ćemo se stazom Matterhorn Glacier Trail uputiti sve do Trockner Steg (2939 m/nv). Staza je ukupne dužine 6,6 km, tehnički nije zahtjevna, međutim ipak je riječ o usponu do 2939 m/nv što zahtjeva kondiciju. Ujedno, ovo je mjesto na kojem ćemo biti najbliže Matterhornu, i doslovno se naći licem u lice s ovim veličanstvenim vrhom Staza je ujedno i poučnog karaktera – posjetiteljima nudi uvid u fenomen topljanja ledenjaka, odnosno pokazuje što ledenjak koji se otapa ostavlja za sobom, kako djeluje na biljni i životinjski svijet. Uz stazu se nalaze i brojne poučne table koje pričaju fascinantnu priču o povlačenju ledenjaka Furgg and Theodul, koji su se od 1850.godine povukli za više od 3 km. Po dolasku na Trockner Steg, ući ćemo u gondolu koja će nas odvesti sve do 3883m/nv. Klein Matterhorn je vrh Peninskih Alpa i najviše mjesto u Europi do koje se može doći žičarom ili gondolom. S ove lokacije se pruža veličanstveni pogled na čak 38 vrhova iznad 4000 m/nv (pogled seže čak i do Mt. Blanca), te na čak 14 ledenjaka. Klein Matterhorn je ujedno i ljetni skijaški kamp švicarske skijaške reprezentacije ali i brojnih svjetskuh skijaških reprezentacija, skijalište koje privlači ljubitelje zimskih sportova i za vrijeme ljetnih mjeseci ali i lokacija sa koje brojni planinari i alpinisti kreću na ”osvajanje” Breithorna (4164 m/nv). Po izlasku iz gondole, kratko ćemo prošetati hodnikom i ući u lift unutar planine koji će nas odvesti sve do platforme s križem na vrhu i foto točke s koje se pruža jedinstveni pogled. Slobodno vrijeme za fotografiranje, kavu u longe baru, obilazak ”Ledene palače” ili uživanje u pogledu koji ostavlja bez teksta… Povratak gondolom do postaje Furi, odakle ćemo se prošetati do hotela. Noćenje.

5.DAN: ZERMATT – ZAGREB
Doručak. Odjava iz hotela. Okupljanje grupe i odlazak vlakom prema mjestu Täsch, gdje ćemo se ukrcati u autobus i krenuti za Zagreb. Slijedi ugodna Italijom, Slovenijom, Hrvatskom uz kraća usputna zaustavljanja prema potrebi grupe. Dolazak na mjesto polaska je predviđen u večernjim satima.

DATUM:  20.09.-24.09.2023.
CIJENA PO OSOBI: 931,00 € / 7.022,15 kn
Tečaj: 1,00 € = 7,53450 kn

Za rezervaciju je potrebno izvršiti plaćanje akontacije u iznosu 80,00 € / 602,76 kn po osobi , dok se ostatak plaća do 14 dana prije polaska na putovanje.

CIJENA UKLJUČUJE: prijevoz turističkim autobusom visoke turističke kategorije, trošak peronizacije AK Zagreb,  noćenja u dvokrevetnim sobama u hotelu 3* u Zermattu na osnovi noćenja s doručkom , vožnju gondolama (Zermatt-Blauherd, Sunnega-Zermatt; Zermatt-Schwarzee, Trockener Steg-Matterhorn Glacier Paradise-Zermatt), vožnju vlakom Zermatt – Gornergrat, Riffelalp – Zermatt, vožnju vlakom Tasch – Zermatt – Tasch, licencirane voditelje putovanja (2), sve razglede prema programu te troškove jamčevine, organizacije, prodaje i realizacije, PDV

CIJENA NE UKLJUČUJE: fakultativne sadržaje, boravišnu pristojbu, troškove osobnih narudžbi, sve ne navedene troškove, skretanje s rute, policu od otkaza putovanja (26,07€ ( 196,42 kn) / osoba), sve navedeno pod ”obvezna doplata”, policu od nezgode + putno osiguranje (za Švicarsku), doplatu za jednokrevetnu sobu

OBAVEZNA DOPLATA:
– boravišna pristojba: 4,00 € / osoba / noć

DOPLATA ZA JEDNOKREVETNU SOBU  (4 noćenja) : 100,00 € / 753,45 kn

VAŽNA UPUTA ZA IZLET:
– udobna sportska odjeća,
– udobna i kvalitetna sportska obuća,
– dovoljna količina vode + obrok (sendvič, energetske pločice,…).
– VAŽNO: zbog specifičnog terena (šumovito, neravno i sklisko na pojedinim dijelovima), ovaj izlet nije primjeren za osobe koje slabije hodaju i za osobe sa smanjenom pokretljivošću
– PREPORUKA: putno zdravstveno osiguranje + osiguranje od posljedica nesretnog slučaja za Švicarsku (45,51 € (342,89 kn) / osoba – rekreativno bavljenje sportom)
Uplatom izleta potvrđujete da ste pročitali program, posebne napomene i da ispunjavate zdravstvene, fizičke i tehničke preduvjete za sigurno sudjelovanje.

MINIMALAN BROJ PRIJAVLJENIH PUTNIKA: 32 (u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo otkaza putovanja ili promjene cijene).

Garantiramo povrat uplaćenih sredstava u punom iznosu u roku 1 radnog dana od otkaza putovanja od strane agencije.

U slučaju otkaza od strane putnika zbog sumnje na zarazu ili zaraze virusom Covid-19 prije putovanja, za vrijeme putovanja ili poslije putovanja primjenjuju se Opći uvjeti putovanja turističke agencije Smart Travel!

ORGANIZATOR: Smart Travel
* vrijede opći uvjeti putovanja agencije Smart Travel
** preporuka putno osiguranje!

NAPOMENE:
– Službena valuta Švicarske je CHF (švicarski franak). Plaćanje je moguće i u eurima (na većini mjesta), uz povrat novca u službenoj valuti te karticama. Zamjenu euria u franke možete obaviti u RH.
– Provjerite mogućnost ugovaranja roaming paketa sa teleoperaterom prije putovanja za Švicarsku!
– Za otkaze putovanja od strane putnika vrijede otkazni rokovi navedeni u Uvjetima putovanja, te Vas ljubazno molimo da iste pročitate! Ukoliko želite uplatiti policu Osiguranja od otkaza (u tom slučaju ostvarujete pravo na povrat), molimo da nas kontaktirate!
– Turistička agencija prilikom organizacije i realizacije putovanja poštuje pravila i propise ”Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu” kojim je između ostalog definirano vremensko zaustavljanje na odmorištima, dnevni odmor vozača, kao i maksimalno zauzeće autobusa u danu te Vas molimo na razumijevanje i suradnju!
– Sukladno članku 14. odluke o uređenju prometa (Službeni glasnik Grada Zagreba 21/14) na stajalištima javnog prijevoza dopušteno je stajanje samo autobusima trgovačkog društva kojemu je Grad povjerio obavljanje poslova javnog prijevoza putnika.
– Završna obavijest o putovanju se šalje 48 sati prije polaska na put (broju sjedala, imenu i kontaktu voditelja putovanja).
– Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili za osobe koje zahtijevaju korištenje WC u autobusu.
– Agencija ne odgovara za izgubljene, oštećene ili otuđene osobne stvari putnika / ostavljene u prijevoznom sredstvu / destinaciji!

Upute i Opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Kupnjom putovanja prihvaćate navedene uvjete, stoga Vas molimo da ih pozorno pročitate. Odgovorni organizator: SMART TRAVEL d.o.o., Medveščak 89, 10 000 Zagreb, OIB: 65858888364, ID KOD: HR-AB-070116312. Polica jamčevine br. 298625000131 uplaćena kod Croatia Osiguranja d.d. Zagreb, Vatroslava Jagića 33, 10 000 Zagreb, OIB: 26187994862, Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, http://www.mvep.hr. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji države u koju se putuje. Organizator zadržava pravo izmjene redoslijeda provedbe programa.

Photos: ©123RF;  Dreamstime.com  ©Davidyoung11111, ©Emicristea

 

Kupi


POLAZAK: 20.09.-24.09.2023.