Informacije

Polazak:  03.09.-08.09.2024.               Oduševite se švicarskim Alpama i nezaboravnim pogledom na ledenjake i planinske vrhove: oduševite se stazom koja će Vas dovesti do ledenjaka Aletsch, uživajte u pogledu sa Mittelallaina – 3500 m/nv na nekoliko vrhova iznad 4000 m/nv (posebno u pogledu na čuveni Allalihorn), posjetite jezero i branu Mattmark,…

1. DAN: ZAGREB – SAAS ALMAGELL (03.09.)
Okupljanje grupe u 03.35 h na Autobusnom kolodvoru Zagreb (peroni 502-506). Nakon upoznavanja sa pratiteljem putovanja, polazak 03.50 h prema Švicarskoj. Vožnja kroz Hrvatsku, Sloveniju i Italiju (uz mogućnost polaska u Karlovcu i na Vratima Jadrana, potrebna prethodna najava u agenciji), uz usputna zaustavljanja prema potrebi grupe, sve do Švicarske. Odlazak prema kantonu Valais, točnije prema dolini Saas, koju sačinjavaju visoka alpska sela Saas Fee, Saas Grund, Saas Almagell i Saas Balen. Vožnja prema hotelu. Večera. Noćenje.

2. DAN: FIESCH – ALETSCH GLACIER (04.09.)
Doručak. Današnji dan je predviđen za trekking jednom od najljepših staza u Fiescheralpu: onom koja će nas odvesti do jezera Märjelensee , koje se nalazi na istočnoj strani ledenjaka Aletsch. Ovo prirodno ledenjačko jezero nastalo je na vrhuncu moći samog ledenjaka, i u 19. stoljeću je bilo veoma impresivan prizor: 1,6 km dužine i 500 m širine. Nažalost, klimatske promjene su drastično smanjile veličinu ledenjaka, a time i jezera koje je danas poznato i pod drugim nazivomn, Hintersee. Po dolasku na jezero, kraće slobodno vrijeme za fotografiranje jezera i odlazak stazom do ledenjaka Aletsch. Ovaj najveći ledenjak u Alpama dugačak je oko 23 kilometra i prekriva više od 120 kvadratnih kilometara. Sastoji se od tri manja ledenjaka, koja se spajaju u mjestu Konkordia: Veliki Aletschfirn, Jungfraufirn i Ewigschneefeld; gdje je debljina leda oko 1 kilometar. Inače, ledenjak je u 19. stoljeću bio čak 3 km duži; a predviđa se da će se za manje od 100 godina smanjiti do točke spajanja – Konkordie. Slobodno vrijeme za fotografiranje i kavu. Povratak stazom prema Fiescheralpu, gdje ćemo ući u žičaru koja će nas odvesti do jednog od ukupno tri vidikovca na ledenjak: Eggishornu. Slobodno vrijeme za uživanje u predivnom pogledu, za kavu ili za kasniji ručak.  Okupljanje grupe i povratak u hotel. Večera. Noćenje.
VAŽNO: ukupna dužina staze u oba smjera je 10,6 km, tehnički nezahtjevna staza (uspon 312 m visinske razlike), ali potrebna je kondicija.

3. DAN: BETTMERHORN – RIEDERALP (05.09.)
Doručak. Današnji dan je predviđen za novi posjet Aletsch Areni i vidikovcima prema najvećem ledenjaku u Alpama. Odlazak žičarom do postaje Bettmerhorn (2647 m/nv), gdje posjetitelji osim u predivnom pogledu mogu posjetiti Bettmerhorn Glacier World – interaktivnu izložbu o ledenjaku Aletsch, koja je podjednako zanimljiva i djeci i odraslima. Slobodno vrijeme za posjet izložbi, za kavu ili za fotografiranje. Okupljanje grupe i odlazak prema Moosfluh-u (2333 m/nv). Očekuje nas spust stazom dužine cca 3,8 km. Po dolasku na Moosfluh, kraće slobodno vrijeme za osvježenje i fotografiranje ledenjaka i nastavak stazom prema Riederalpu (staza cca 5 km), uz predivne poglede koji sežu sve do Matterhorna, preko restorana Riederfurka i Ville Cassel u kojoj se nalazi Pro natura centar Aletsch – prvi centar posvećen zaštiti prirode u Švicarskoj otvoren 1976. godine. Po dolasku u selo, slobodno vrijeme za individualne programe. Okupljanje grupe i odlazak žičarom prema parkingu, gdje će nas čekati autobus. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.
VAŽNO: ukupna dužina staze u današnjem danu iznosi cca 9 km, tehnički nezahtjevna staza (uglavnom se spuštamo), ali potrebna je kondicija.

4.DAN: MITTELALLALIN – MATTMARK (06.09.)
Doručak. Danas odlazimo javnim prijevozom prema idiličnom alpskom selu Saas-Fee, u kojem je zabranjen promet automobilima, i koje će Vas na prvi pogled osvojiti sačuvanom rustikalnom – arhitekturom kao i predivnim pogledom na ledenjake i planinske vrhove koji ga okružuju. Odlazak prema Alpin Ekspressu, koji će nas odvesti do postaje Felskinn (2989 m/nv), a potom i na Metro Alpin – najviši podalpski vlak na svijetu, koji će nas odvesti na 3457 m/nv. S Mittelallalina se pruža fantastičan pogled (napomena: zbog visoke nadmorske visine, rijeđi je zrak). Na samom Mittelallalinu se nalazi predivna ledenjačka spilja (tunel probijen u samom ledenjaku Fee) ali i rotirajući restoran iz kojeg se pružaju predivni pogledi; dok se ispred Vas nalazi moćni Allalihorn (4027 m/nv). Slobodno vrijeme za forografiranje i kavu, a potom povratak prema Saas-Fee. Slobodno vrijeme za individualne programe. Povratak javnim prijevozom prema hotelu. Kraći odmor u hotelu i odlazak prema jezeru i brani Mattmark.  Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 2197 metara, između masiva Rimpfischhorn i Stellihorn. Brana je građena od 1960. do 1965. godine, a uz njezinu izgradnju se veže jedna od najvećih tragedija: 30. kolovoza 1965. godine, prilikom izgradnje brane, došlo je do urušavanja ledenjaka Allalin te je čak 2.000.000 m³  leda i krhotina zatrpalo čak 88 radnika i usmrtilo ih. Oko jezera se nalazi predivna kružna staza, dužine 8km, ukupne visinske razlike 110 m. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.
VAŽNO: ukupna dužina staza današnjeg dana iznosi cca 8 km, tehnički nezahtjevno, ali potrebna je kondicija.

5.DAN:  SAAS FEE: SPIELBODEN – LANGFLUH (07.09.)
Doručak.  Odlazak javnim prijevozom prema selu Saas-Fee. Zajednička šetnja do postaje gondole koja vozi do Spielboden-a (2448m/nv). Osim žičarom, do Spielbodena se može doći i stazom (cca 4,20 km, 650 m visinske razlike; tehnički nezahtjevna no kondicijski veoma zahtjevna). Pauza za kavu i uživanju u pogledu na ledenjak Fee i na obližnje vrhove, ali i za druženje sa umiljatim sviscima. Naime, na Spielbodenu se nalazi i staza svizaca, na kojoj će Vam ovi umiljati glodavci prići bez straha. Odlazak prema Längfluh-u na 2870 m/nv (gondolom ili usponom: cca 2,2 km, 425 m visinske razlike, staza je tehnički zahtjevnija jer u jednom trenutku zahtjeva korištenje ruku, i kondcijski je zahtjevna). Po dolasku na Längfluh, slobodno vrijeme za uživanje u pogledu na ledenjake, fotografiranje, ručak,… Individualni povratak žičarom u Saas-Fee i slobodno vrijeme. Povratak u Saas-Almagell pješačkom stazom, dužine 3,1 km.  Večera. Noćenje.

6.DAN: SAAS ALMAGELL – ZAGREB (08.09.)
Doručak. Odjava iz hotela. Okupljanje grupe i odlazak prema Zagrebu. Slijedi ugodna Italijom, Slovenijom, Hrvatskom uz kraća usputna zaustavljanja prema potrebi grupe. Dolazak na mjesto polaska je predviđen u večernjim satima.

DATUM:  03.09.-08.09.2024.
CIJENA PO OSOBI: 969,00 €

Za rezervaciju je potrebno izvršiti plaćanje akontacije u iznosu 80,00 € , dok se ostatak plaća najkasnije do 14 dana prije polaska na putovanje.

CIJENA UKLJUČUJE: prijevoz turističkim autobusom visoke turističke kategorije, trošak peronizacije AK Zagreb,  5 noćenja u dvokrevetnim sobama u hotelu 3* u Saas Almagell na osnovi polupansiona (doručak-večera), vožnju gondolama u Fieschu (oba dana), vožnju godnolama u Saas-Fee-u, kartu za Metro-Alpin , licencirane voditelje putovanja (2), sve razglede prema programu te troškove jamčevine, organizacije, prodaje i realizacije, PDV

CIJENA NE UKLJUČUJE: fakultativne sadržaje, boravišnu pristojbu, troškove osobnih narudžbi, sve ne navedene troškove, skretanje s rute, policu od otkaza putovanja (27,13 € / osoba), sve navedeno pod ”obvezna doplata”, policu od nezgode + putno osiguranje (za Švicarsku), doplatu za jednokrevetnu sobu

OBAVEZNA DOPLATA (na licu mjesta, gotovina):
– boravišna pristojba: 7,00 CHF / osoba / noć

DOPLATA ZA JEDNOKREVETNU SOBU  (5 noćenja) : 135,00 €

VAŽNA UPUTA ZA IZLET:
– udobna sportska odjeća,
– udobna i kvalitetna sportska obuća,
– dovoljna količina vode + obrok (sendvič, energetske pločice,…).
– VAŽNO: zbog specifičnog terena (šumovito, neravno i sklisko na pojedinim dijelovima), ovaj izlet nije primjeren za osobe koje slabije hodaju i za osobe sa smanjenom pokretljivošću
– PREPORUKA: putno zdravstveno osiguranje + osiguranje od posljedica nesretnog slučaja za Švicarsku (60,59 € / osoba – rekreativno bavljenje sportom)
Uplatom izleta potvrđujete da ste pročitali program, posebne napomene i da ispunjavate zdravstvene, fizičke i tehničke preduvjete za sigurno sudjelovanje.

INFORMACIJE:
– Rezervaciju izleta je potrebno potvrditi uplatom akontacije u iznosu 80,00 € po osobi. Rezervacije zaprimamo pisanim putem (mailom) ili osobnim dolaskom u poslovnicu agencije (Amruševa 10, 2. kat).
– Sjedala u autobusu se popunjavaju prema redoslijedu prodaje.
– Realizacija putovanja ne ovisi o promjeni vremena te se putovanje ne otkazuje u slučaju promjenjivih i kišnih vremenskih uvjeta!
– Za otkaze izleta (što uključuje zamjenu datuma odlaska ili zamjenu za drugi izlet) zbog promjene vremenske prognoze ili iz razloga što ju netko ne smatra idealnom za odlazak izlet primjenjuju se otkazni rokovi.
– U slučaju da netko od putnika nije u mogućnosti putovati, može putovati druga osoba samo je potrebno u agenciju pisanim putem (mailom) dostaviti navedene promjene.
– Završne informacije o polasku se šalju pisanim putem (mailom), do 48h prije polaska na izlet.
– Garantiramo povrat uplaćenih sredstava u punom iznosu u roku 1 radnog dana od otkaza putovanja od strane agencije.
– Za otkaze putovanja od strane putnika vrijede otkazni rokovi navedeni u Uvjetima putovanja, te Vas ljubazno molimo da iste pročitate! Kotizacija se ne vraća u slučaju bolesti niti se prebacuje na drugi izlet zbog izvršenih obveza prema prijevozniku. Savjetujemo uplatu osiguranja od otkaza putovanja.

MINIMALAN BROJ PRIJAVLJENIH PUTNIKA: 35 (u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo otkaza putovanja ili promjene cijene).

ORGANIZATOR: Smart Travel
* vrijede opći uvjeti putovanja agencije Smart Travel
** preporuka putno osiguranje!

NAPOMENE:
– Službena valuta Švicarske je CHF (švicarski franak). Plaćanje je moguće i u eurima (na većini mjesta), uz povrat novca u službenoj valuti te karticama. Zamjenu eura u franke možete obaviti u RH.
– Provjerite mogućnost ugovaranja roaming paketa sa teleoperaterom prije putovanja za Švicarsku!
– Za otkaze putovanja od strane putnika vrijede otkazni rokovi navedeni u Uvjetima putovanja, te Vas ljubazno molimo da iste pročitate! Ukoliko želite uplatiti policu Osiguranja od otkaza (u tom slučaju ostvarujete pravo na povrat), molimo da nas kontaktirate!
– Turistička agencija prilikom organizacije i realizacije putovanja poštuje pravila i propise ”Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu” kojim je između ostalog definirano vremensko zaustavljanje na odmorištima, dnevni odmor vozača, kao i maksimalno zauzeće autobusa u danu te Vas molimo na razumijevanje i suradnju!
– Sukladno članku 14. odluke o uređenju prometa (Službeni glasnik Grada Zagreba 21/14) na stajalištima javnog prijevoza dopušteno je stajanje samo autobusima trgovačkog društva kojemu je Grad povjerio obavljanje poslova javnog prijevoza putnika.
– Završna obavijest o putovanju se šalje 48 sati prije polaska na put (broju sjedala, imenu i kontaktu voditelja putovanja).
– Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili za osobe koje zahtijevaju korištenje WC u autobusu.
– Agencija ne odgovara za izgubljene, oštećene ili otuđene osobne stvari putnika / ostavljene u prijevoznom sredstvu / destinaciji!

Upute i Opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Kupnjom putovanja prihvaćate navedene uvjete, stoga Vas molimo da ih pozorno pročitate. Odgovorni organizator: SMART TRAVEL d.o.o., Medveščak 89, 10 000 Zagreb, OIB: 65858888364, ID KOD: HR-AB-070116312. Polica jamčevine br.  P15 – 1020000909.uplaćena kod Generali Osiguranje d.d., Zagreb, Slavonska avenija 1b, 10 000 Zagreb, OIB: 10840749604. Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, http://www.mvep.hr. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji države u koju se putuje. Organizator zadržava pravo izmjene redoslijeda provedbe programa.

Photos: ©Smart Travel;  Dreamstime.com  ©Theodor Bunica, ©Neil Hudson, ©Michal Stipek

 

 

Kupi


POLAZAK: 03.09.-08.09.2024.