Castel del Monte

Ovaj zagonetni dvorac jedinstveno je remek djelo srednjovjekovne vojne arhitekture i čvrst dokaz carske moći. Castel del Monte, kao što samo ime govori (Dvorac na brdu) ponosno stoji na vrhu brda i vidljiv je kilometrima daleko. Izgrađen je oko 1240.g. u blizini Barija, na jugoistoku talijanske regije Puglia, a predstavlja uspješnu mješavinu elemenata klasične antike, islamskog orijenta i sjevernoeuropske cistercijske gotike.

Dvorac, koji možda nikad nije trebao poslužiti u obrambene svrhe, nastao je kao dosjetka svetog rimskog cara Frederika II. nakon njegova povratka iz Križarskih ratova. Nagađa se daje bio nadahnut ili oktogonalnom bazom Kupole na stijeni ili carskim primjerom kapele Karla Velikog u katedrali u Aachenu. Svaki od osam kutova dvorca ima oktogonalni bastion, čega se možda dosjetio po uzoru na građevine koje je vidio na Bliskom istoku. Zidine visoke 25 metara izgrađene su od velikih obrađenih blokova vapnenca, a osam osmerokutnih kula ima tek metar više i umetnuto je u svaki od osam uglova. Unutar zidina na dvije etaže smješteno je osam komora jednake veličine. Dvorište, karakteristično za gotiku, promjera 56 metara je također osmerokutnog oblika.

Castel del Monte postao je sjedište Fridrikove vlasti sve do njegove smrti 1250. godine. Nakon toga zamak je bio pod vlašću Anžuvinaca do sredine 15. stoljeća te je mijenjao funkcije dok nije pao u zaborav: od vojnog uporišta i zatvora do skloništa za oboljele od kuge. Talijanska vlada otkupila je Castel del Monte 1876. godine za tadašnjih 25,000 lira, a njegov današnji izgled možemo zahvaliti temeljitoj restauraciji koja je započela 1928. Kao kulturno dobro, Castel del Monte je dodan 1996. godine na UNESCO-v popis Svjetske baštine.

Zanimljivo je znati da se središnji zaplet u romanu “Ime ruže” odvija u srednjovjekovnoj utvrdi “Aedificium”, a autor romana, Umberto Eco je ideju za svoj Aedificum pronašao upravo u tlocrtu Castel del Montea. Također, njegovu veličanstvenost i ogromnu simboličku moć dokazuje činjenica da krasi stražnji dio talijanske kovanice od 1 centa.

photos: pixabay.com