Coca cola: taste the feeling

Živimo u globalnom svijetu, povezuju nas iste stvari, koristimo iste brendove, iste stvari su nam dostupne, svima nam je zajednički i najvažniji slogan ovih dana  ”ostani doma”, i gdje god bili  jednako nam je udaljen bilo koji kutak svijeta. I zato sada kad imamo vremena,a ne trebaju nam ni vize, niti novac možemo te iste granice preletjet i poći bilo gdje, pa zašto ne od Amerike do Rusije, i to uz čašu coca cole?

U bivšoj Jugoslaviji se pojavila davne 1968. godine, i to godinu dana nakon pojave stalnog i najvećeg konkurenta Pepsi cole. Iako se 1985. godine uspjela vinuti i u svemir kao prvo bezalkoholno piće, postoje još dva mjesta koja velikoj korporaciji prkose i gdje joj je ulaz nedostupan, Sjeverna Koreja i Kuba. A put do Rusije bio je dug.

Coca cola je nastala u Americi, 1885. godine kao tonik.. Osmislio ga je američki farmaceut John Styth Pemberton i uspješno prodavao kao lijek protiv glavobolje. Taj slatki sirup smeđe boje zahvaljujući biljnim esencijama i karamelu, sadržavao je i kofein iz orašastih plodova cole, kokain iz lišća koke i alkohol. Kokain je iz pića nestao 1929. godine, a alkohol je izbačen kada je u Atlanti zabranjena prodaja alkohola. Kao i u svakom receptu postoji još neki sastojak kao mala tajna velikih majstora, pa se originalni recept čuva u trezoru banke u Atlanti.

Pepsi cola kao glavno konkurentsko piće pojavila se 13 godina kasnije zahvaljujući farmaceutu Calebu Bradhamu.

Tridesetih godina 20. stoljeća pojavila se ideja osvajanja velikog ruskog tržišta, ali čvrsto zatvorenih vrata, koje su pokušali odškrinuti s idejom da se coca cola malo prilagodi, i da se listovi koke zamijene s listovima gruzijskog čaja, a napitak prodaje kao ruscola. Naravno sve je ostalo na ideji.

Poslije drugog svjetskog rata, veliki ruski maršal Žukov koji je uspio protjerati naciste do Berlina, susreo se s velikim američkim generalom Eisenhowerom koji ga je simbolično počastio i coca colom. Coca cola se Žukovu jako svidjela, ali unatoč svoj njegovoj moći, nije mu palo na pamet dovesti svoj položaj u pitanje zbog neke kapitalističke otpadne vode. Žukov je iskoristio svoj utjecaj da svoju osobnu socijalističku smočnicu napuni s nekoliko gajbi coca cole, koju su Ameri osobno napravili za njega, i koja je bila bez boje, u malo drugačijoj bočici i naravno sa zvijezdom petokrakom. Kada se zasitio tog kapitalističkog napitka, nastavio se baviti s važnijim stvarima, a Coca cola je ostala kratkih rukava.

Godine 1959., u Moskvi je organizirana Američka nacionalna izložba, na kojoj su se susreli Nikita Hruščov i Richard Nixon, gdje su na štandu Pepsi cole Nikitu počastili tim napitkom.

Isto kao i Žukovu desetak godina ranije, Hruščovu se napitak svidio, pa je odmah iskapio nekoliko čaša. Sve se savršeno uklopilo u njihov slogan „Budi društven”, i slučajno ili namjerno drugi dan je na naslovnicama kao glavni promotor kapitalističke korporacije osvanuo  sam sovjetski predsjednik.

No kako su vrata iza željezne zavjese bila čvršća i od same zavjese, prošlo je još desetak godina, da bi se ona malo odškrinula. Tek 1972. godine Pepsi je uspjela progurati koncentrat za svoj napitak i 1974.godine u gradu Novorosijsku u tadašnjoj tvornici piva, otvoreni su novi pogoni i počela je proizvodnja. Kako sovjetska rublja nije bila konvertibilna, koristio se sustav razmjene, koncentrat pepsi u zamjenu za votku.

Generalni direktor Coca cole J.Paul Austin nije se tako lako mogao pomiriti s gubitkom velikog sovjetskog tržišta, te je potegnuo veze preko tadašnjeg američkog predsjednika Jimmyja Cartera. On je pak, kontaktirajući sovjetske lidere uspio izlobirati da se 1979. godine pojavi na tržištu mala količina i to ne coca cole, nego fante i to u samo tri grada.

Godinu dana kasnije 1980. godine konačno su iskoristili priliku postavši sponzori ljetne olimpijade u Moskvi, i to vrlo perfidno. SAD je bojkotirao olimpijadu zbog sovjetskih trupa u Afganistanu, a korporacija Coca cole, oduvijek simbol Amerike, se ovaj put odlučila zažmiriti na jedno oko i još jednom nam pokazati kako je profit čak i iznad politike. ( danas je korporacija bogatija od nekih država)

Proizvodnja je konačno pokrenuta 1986.godine, oni isporučuju koncentrat, u ovom slučaju u zamjenu za automobile „Lada”.

1989. godine  i Pepsi je izmijenila ugovor i sada u zamjenu za koncentrat ne dobivaju votku, već su novim ugovorom dobili 17 podmornica i 3 ratna broda kojima je prošao radni vijek i završili bi  u starom željezu.

To je vrijeme vladavine Busha i Gorbačova.

Prva strana kompanija koja se reklamirala na sovjetskoj televiziji spotovima s Michaelom Jacksonom bila je Pepsi cola, a prva strana kompanija koja je postavila reklamu na krov zgrade u Moskvi bila je Coca cola.

Rat se nastavlja i danas. Ruska nacionalna kompanija koja opskrbljuje rusku vojsku, odlučila je prvo iz kantina izbaciti Snickerse i zamijeniti ih boljim i zdravijim ruskim čokoladicama, a sljedeća na redu je Coca cola. Na kraju će se možda zaista pojaviti i ruscola.

Tekst: Snježana Makivić