Crveni otok

Posjetom predivnom Rovinju Vaš dobitak se udvostručuje. Naime, svega 15-ak minuta vožnje brodom od Rovinja nalazi se maleni otočić Sv. Andrija, poznatiji pod nadimkom Crveni otok koji je popularno odredište mnogobrojnih turista. Crveni otok umjetnim je nasipom povezan sa otokom Maškinom. Sam Crveni otok veličine je nešto manje od 145 m2 i spada u naseljene Hrvatske otoke. Bio je naseljen već u antičko doba, a svjedok tome su i ostaci rimskih zidova koji se danas nalaze pod morem. U 6.st. benediktinci na otočiću podižu crkvu i osnivaju samostan, a osnivač je bio ravenski nadbiskup Sv.Maksimilijan. Samostan je bio u funkciji do 13. stoljeća. U 15. stoljeću otok je predan Franjevcima opservantima (najrašireniji i najmnogobrojniji Franjevački red), a prvi gvardijan je bio Sv.Ivan Kapistran. Nakon odlaska Franjevaca otok, u 19. stoljeću preuzimaju Francuzi te nakon toga dolazi i do postupne devastacije samostana i crkve. Samostan se 1820. godine prenamjenjuje u uljaru, a 1891. godine obitelj Huetterott kupuje otok i samostan restaurira za potrebe privatnog ljetnikovca. U to doba otok je bio vrlo popularan među turistima iz Austrougarske, dok je u vrijeme između dva svjetska rata drastično propadao. Nakon 1945. godine, otok je nacionaliziran, 1969. godine dovršen je kompleks namijenjen turistima, a 1990-ih je privatiziran. Od srednjovjekovne benediktinske crkve sačuvan je središnji dio, u kojemu se nalazi pomorski muzej koji uz prethodnu najavu možete posjetiti.

Uz prirodne ljepote poput mediteranske makije, crnogorične šume, te prelijepih parkova, otok ima baš sve što Vam je potrebno za odmor. Bio on aktivan ili pasivan. Brojne male plažice i uvalice pružit će Vam pravo uživanje u moru.
Stoga ako ne putujete na ovaj otočić sa namjerom, već Vam je primarna destinacija Rovinj, u svakome slučaju Vam preporučamo da skoknete do ovog otočića, a najlakše će Vam biti sa nekom od taksi brodica koje svakodnevno kreću iz gradske luke i pristaništa Delfin. Ukoliko na otok dolazite svojim plovilom, za nautičare postoji manja lučica s mogućnošću veza.