Dvorac Karštejn – simbol zlatnog doba

Rijetko koja građevina bolje predstavlja povijest određene države, teritorija ili nacije, nego fascinantni dvorci. Upravo je takav slučaj sa Češkom, gdje su dvorci simbol zemlje te su nedvojbeno najposjećenije turističke atrakcije u zemlji i svakako jedan od razloga zašto turizam u Češkoj cvjeta.

Velikoj većini prva asocijacija na češke dvorce je veličanstveni i nezaobilazni Praški dvorac Hradčani u Pragu, koji je ujedno i najveći dvorac u Češkoj, no danas ćemo govoriti o najposjećenijem dvorcu – Karlštejn. Prije svega ćemo objasniti kako to da je Karlštejn po broju posjeta “pobijedio” glasoviti Praški dvorac. Dakle, razlog je u tome što je gradić Karlštejn udaljen od Praga svega 20-ak km te se turisti ciljano upućuju tamo kako bi posjetili poznati dvorac, dok veliki broj turista u Pragu samo usput obiđe Praški dvorac te uopće ne uđe u njega, nego izvana uživa u pogledu.

Karlštejn je izgrađen 1348. godine po osobnom nalogu kralja Karla IV. za čuvanje kraljevskog blaga. Dvorac je bio čak tri puta rekonstruiran: prvo, 30-ak godina nakon prvobitne izgradnje, kada je obnovljen u kasnogotičkom stilu, zatim krajem 16. st. u renesansnom i konačno krajem 18.st. u neogotičkom stilu, kada je dobio današnji izgled.

Dvorac je stoljećima bio riznica češkog kraljevstva, ali i Svetog rimskog carstva, te kasnije i krune Sv. Vaclava (najpoznatijeg češkog sveca). Blago se čuvalo u velikoj kuli u kapeli Sv. Križa- najljepšoj prostoriji u dvorcu koja je okićena poludragim kamenjem, zlatom, zvijezdama od venecijanskog stakla, pozlaćanim lancima… U dvorcu danas još možete vidjeti i kopiju krune sv. Vaclava, unikatnu i najveću galeriju portreta čeških vladara, te čuvenu zbirku od 129 slika na drvenim pločicama koja predstvalja jednu od najvećih zbriki slika na svijetu kada je riječ o dvorcima.

Za Karlštejn se veže mnogo priča – što istinitih, što neistinitih, a jedna od omiljenih je ta, da je navodno Karlo IV. zabranio pristup svim ženama u dvorac pa čak i svojoj vlastitoj! Upravo ta priča je inspirirala jednog od najvećih čeških pjesnika i dramatičara Jaroslava Vrchlickog koji je 1884.g napisao komediju “Noć na Karlštejnu” po kojoj je 1974.g snimljen istoimeni film redatelja Zdeneka Podskalskog. “Noć na Karlštejnu” je jedan od najpoznatijih i najomiljenijih čeških mjuzikla svih vremena!

photos: www.hrad-karlstejn.cz