Golden circle, Island

Island je otočna država smještena na sjeverozapadu Europe. Nalazi se na razmeđi euroazijske i američke tektonske ploče. Otok je vulkanskog podrijetla pa je zemljina kora na otoku duplo tanja, zbog čega su erupcije vulkana češće.  Island se proteže na 103.000 km2 i na tom prostoru skoro duplo većem od Hrvatske, živi svega 325.671 stanovnika, što je prosječno 3 stanovnika na jedan km2.  Najveći broj stanovnika njih 2/3 živi u gradovima. Glavni grad je Reyjkjavik, koji je najsjevernija prijestolnica na svijetu.

Island je posljednjih godina s razlogom turistički sve posjećeniji. Najčešća turistička tura svih posjetitelja na Islandu uključuje posjet zlatnom krugu – Golden cicle-u. Zlatni krug je udaljen stotinjak kilometara od Reykjavika, a uključuje: geotermalno aktivnu dolinu s gejzirima,  slap Gullfoss te Nacionalni park Pingvellir.

Na Islandu je oko 3000 vrućih izvora. Gejzir je prirodni fenomen štrcanja vode i pare iz utrobe zemlje. Po islandskom Gejziru, svi gejziri u svijetu nose ime. Slavni Gejzir, danas zapravo nije aktivan, odnosno bio je aktivan do 1930. godine. No, u neposrednoj blizini nalazi se gejzir Strokkur koji svakih desetak minuta vodu i paru izbaci u visini 25 metara.

Desetak kilometara od doline Gejzira smjestio se Gulfoss – Zlatni slap. Zlatni vodopad tvori moćna rijeka Hvítá koja se obrušava u kanjon kao da propada u zemlju. Prosječna količina vode koja pada preko vodopada je 140 m³/s po ljeti, a 80 m³/s po zimi. Sastoji se od 2 kaskade, gornje manje -11 metara i donje dublje – 21 metar. Postojali su pokušaji da se vodopad iskoristi za proizvodnju električne energije, no to je na sreću propalo, pa je Gullfoss danas zaštićen i jedna je od najpopularnijih turističkih atrakcija na Islandu.

Sastavnica Zlatnog kruga je i Nacionalni park Þingvellir. Park je osnovan 1930. godine i bio je prvi Nacionalni park na Islandu. Pod zaštitom je UNESCO-a od 2008. godine. Tu je 930. godine osnovan najstariji parlament u svijetu Althing – prvi stalni parlament modernog tipa na svijetu. Na ovom povijesnom mjestu je 17. lipnja 1944. godine, Republika Island proglasila neovisnost, a 1994. godine ovdje se proslavila pedeseta obljetnica nezavisnosti države. U sklopu parka nalazi se i kuća za odmor – u kojoj odmara islandski državni vrh.

Tekst i slike: Ivona Bačelić Grgić