Katedrala Duomo u Milanu

Katedrala Duomo je najposjećenija znamenitost u gradu. Gradnja ove jedinstvene katedrale  je započela 1386. godine u samom srcu Milana, a trajala je čak do sredine 19. stoljeća, iako, na neki način, njezina izgradnja nije nikada završena, s obzirom da se radovi i danas nastavljaju. Katedrala u Milanu jedna je od najvećih crkvi na svijetu, druga po veličini u (od nje je veća samo Bazilika svetog Petra u Rimu) i druga po veličini gotička katedrala na svijetu, poslije katedrale u Sevilji u Španjolskoj. Unutrašnju visinu središnjeg broda katedrale nadmašuje samo katedrala u Beauvaisu koja se nalazi u Francuskoj.

Katedrala je građena od opeke, a fasada joj je pokrivena bijelim mramorom te je krasi 135 stupova i više od 3.400 kipova. Na visini od 108.5 metara se nalazi malena mjedena skulptura Djevice, poznata pod imenom Madonnina koja je tu postavljena 1774. godine. Kip je noću osvijetljen, a možete koristiti dizalo kako bi izbjegli uspon uz 158 stepenica da biste ga vidjeli. Prema tradiciji, ni jedna građevina ne smije prijeći visinu Madonnine. Prva zgrada koja je nadmašila tu visinu je bio neboder Pirelli (visok 127m), stoga, kako bi se ispoštovala tradicija, kopija Madonnine je stavljena na vrh nebodera.

U središtu crkve je pokopan Sv. Charles Borromeo, najvažniji dobročinitelj katedrale. Predstavnik kontrareformacije naručio je izradu drvenog kora, brojne skulpture te nivolu, posebnu košaru koja se koristi u jednoj od čudnijih milanskih ceremonija. Dva puta godišnje (svibanj i rujan) najpoznatija relikvija Milana, čavao iz Isusova križa koji je od 1461. godine izložen iznad glavnog oltara, se skida sa svog stalnog mjesta, a biskupa kojem je povjeren taj zadatak do čavla podižu u nivoli.

Ukoliko se nađete u Milanu svakako posjetite ovu veličanstvenu katedralu te istražite i podzemnu oktogonalnu dvoranu gdje je pokopan Borromeo te obližnju riznicu. Pored katedrale se nalazi Il Museo del Duomo kojeg također vrijedi posjetiti!

photos: ©123RF