KHL Medveščak Zagreb

Posjećujete li Zagreb u vrijeme trajanja hokejaške sezone svakako bismo Vam preporučili da posjetite neku od mnogobrojnih utakmica ovoga dugogodišnjeg hokejaškog kluba. Naime, uglavnom pišemo o znamenitostima koje bi bilo poželjno posjetiti pa Vam ovaj puta želimo pisati o jedinstvenom događaju koji bi bilo šteta propustiti.
KHL Medveščak osnovan je 1961. godine na prvom umjetnom klizalištu u Zagrebu. Tijekom te sezone 1961./62. ostvareni su i kontakti s austrijskim hokejaškim klubovima, te su odigrane i dvije utakmice s ATSE Graz, a narednih godina nastavila se sportska suradnja i s drugim austrijskim klubovima kao što su WEG Wien, Zell am See, Salzburg, Klagenfurt.

U drugoj polovici 1980-ih Medveščak je dobio sponzora, ondašnjeg uglednog građevinarskog diva GRO Vladimir Gortan te se od tada naziva Medveščak Gortan. Zahvaljujući moćnom sponzoru, a i popularnosti kluba u gradu Zagrebu, klub dovodi i strane kvalitetne igrače iz Slovenije, SAD-a, Rusije… Pod tim imenom klub je osvojio tri naslova prvaka u jugoslavenskim državnim natjecanjima, a četiri puta je osvajao i kup. Nakon osamostaljenja Republike Hrvatske, uslijedili su novi naslovi. Od 1995. do 2007. godine osvojio je još 11 naslova državnog prvaka zaredom.

Najveće uspjehe na međunarodnom planu klub ostvaruje krajem 80-ih godina kada je klub igrao u polufinalu Kupa prvaka dvije godine zaredom i pobjeđivao vrhunske momčadi iz Italije, Austrije, Francuske i Njemačke. Nakon dugogodišnje stagnacije i pada popularnosti kluba 2009. godine kreće novi uzlet ulaskom u EBEL ligu. Zahvaljujući vizionarstvu vodstva kluba u Zagrebu se ponovo budi ljubav prema hokeju, a dovođenjem stranih igrača uz pokojeg domaćeg, klub postaje vrlo konkurentan u okvirima lige. Već prvu godinu klub je osigurao doigravanje, a odaziv publike bio je iznad svih očekivanja. Zahvaljujući toj popularnosti koja je zahvatila klub koji je redom punio Ledenu dvoranu koja je ujedno i dom kluba, Arenu Zagreb i tradicionalnu Šalatu klub uspijeva 2013. godine ući u KHL ligu koja je po snazi druga u svijetu, odmah iza NHL lige. I među tim velikanima i puno bogatijim klubovima, Medveščak već prve godine ulazi u doigravanje, a posjećenost utakmica obara sve rekorde. Naravno, sve to ne bi bilo moguće bez podrške najvjernijih navijača ili popularnoga sektora “B”. Stoga, zateknete li se u Zagrebu u vrijeme trajanja sezone, toplo Vam preporučamo da osjetite djelić atmosfere i uz popularni Zig-Zag pomognete Medvjedima da stignu do nove pobjede.

photo: pixabay.com