Mont-Saint-Michel – otok, poluotok ili planina?

Mont-St-Michel (Planina Svetog Mihovila) je srednjovjekovni burg izgrađen oko samostana sv. Mihovila na malom otoku oko 1 km udaljen od obale Francuske na ušću rijeke Couesnon u Normandiji. Inspiriran ukazanjem svetog Mihovila, biskup od Tombe je izgradio svetište na otoku. Slijedila je gradnja sve veličanstvenijih građevina, crkvi i klaustra, sve u čast ovog sveca.

Mont-Saint-Michel čine dvije etaže: prva je 80 metara visoka i više od 20 milijuna godina stara granitna stijena čiji opseg na tlu iznosi 950 metara, a druga etaža se sastoji od malog sela (koje se prvi put spominje 798. godine), moćne opatije s utvrdom, tornjevima i potpornim lukovima te pripadajućom crkvom (koja je građena od 11. do 13. stoljeća). Tek 1877. godine je planina mostom povezana s kopnom.

Jedna od prvih građevina stavljenih na popis UNESCO Svjetske baštine još 1979. godine je upravo ova čarobna planina. Osim po svojoj ljepoti, ovo je mjesto specifično po još nečemu. Ovdje se mogu primijetiti najveće razlike u razini mora tijekom plime i oseke u Europi, a dosežu čak 15 metara. Iako zanimljiv fenomen, vrlo je opasan za posjetitelje. Naime, ako se nađete na putu prema planini za vrijeme oseke, pijesak je mokar te možete potonuti u njega kao u živo blato, a s plimom, koja brzo nailazi, možete se i utopiti. Za vrijeme oseke, Mont-Saint-Michel se pretvara u poluotok, a zbog ekstremnih plima i oseka, more se zna povuči i 15 kilometara, u proljetnim mjesecima, pa je ova planina na kopnu, dok za vrijeme visoke plime, se pretvara u otok okružen morem.

Ovaj je otok danas prava klopka za turiste jer su se na njegovoj maloj površini niknule brojne suvenirnice, cijelim usponom do samostana do kojeg vodi čak 900 stepenica. U burgu ispod samostana živi manje od 50 stanovnika, a godišnje ga obiđe oko 3 milijuna turista. Pogled iz samostana na more ostavlja bez daha, no najljepši je pogled na ovu građevinu u svitanje ili sumrak, i to s veće udaljenosti.

photos: ©123RF