Muzej Mercedes Benz, Stuttgart

Svaki istinski poznavatelj i zaljubljenik u autoindustriju i povijest automobila svjestan je značaja grada Stuttgarta po toj temi. Naime, povijest živućih legendi na četiri kotača (Porsche i Mercedes Benz) sažeta je u muzejima tih dviju tvrtki upravo u tom gradu! U kratko ćemo Vam približiti sadržaj i povijest Mercedes-Benzovog muzeja, koja seže u davnu 1886. godinu kada je Karl Benz patentirao vozilo na motor sa unutarnjim izgaranjem. Otprilike u to isto vrijeme, samo nekoliko kilometara dalje, Gottlieb Daimler je radio na dvokotaču pokretanom istom vrstom motora. Godine 1926. Daimler i Benz su pod istim krovom ujedinili svoja znanja, a sve ostalo je povijest kroz koju nas vodi novo zdanje muzeja koje je otvoreno 29. svibnja 2006. godine, zamijenivši pri tome stari muzej koji je otvoren davne 1923. godine i koji više nije mogao zadovoljiti potrebe kojima je bio i namijenjen. Za izgradnju ovoga futurističkoga zdanja visokog 47,5 metara koje je zamišljeno da podsjeća na ljudsku DNK strukturu utrošeno je čak 150 milijuna eura.

Kroz muzej koji se prostire na 16 500 m2 Vas vode dvije spiralne staze i zamišljene su kao i svojevrsni put kroz vrijeme, na kojem imate priliku vidjeti čak 160 raznih Mercedesovih modela i oko 1 500 raznih eksponata vezanih u razvoj ove marke. Važno je napomenuti da su apsolutno svi eksponati u funkcionalnome stanju. Vaše uživanje će započeti na najvišoj etaži muzeja gdje su smješteni automobili nastali u 19. stoljeću, a spuštanjem polako dolazite do najnovijih modela. U muzeju možete koristiti i auto-simulator, gledati projekcije starih automobilskih utrka, kupovati suvenire… Uglavnom, u Muzeju bez ikakvog problema možete provesti cijeli dan ukoliko imate vremena, jer sadržaja Vam neće nedostajati. Iz muzeja izlazite i puno obrazovaniji jer je svaki od izložaka dio povijesti, a neke od modela koje imate priliku pogledati su doista i koritile slavne povijesne ličnosti.

Projekat ovoga muzeja koji godišnje posjeti preko 700 tisuća posjetitelja je djelo nizozemskog arhitektonskog studija, Studio Van Berkel&Bos. Iako bi u muzeju doista mogli provesti cijeli dan, prosječna posjeta ipak traje oko 2 sata.

Muzej se nalazi na adresi Mercedesstrase 100 i zatvoren je samo ponedjeljkom. Za jednodnevnu ulaznicu za odrasle potrebno je izdvojiti 8 eura, dok grupe od 10 ili više posjetioca ulaze za 1 euro manje. Djeca do 15 godina ulaze besplatno. U svakome slučaju, ukoliko ste već potegnuli do Stuttgarta posjeta muzeju je vrlo isplativa investicija kroz koju upoznajete ne samo automobile, već i kamione i autobuse povijesti, sadašnjosti i budućnosti.

photos: pixabay.com