Najveći svjetski slap

Da je otkriće velikog broja svjetskih ljepota rezultat sreće i slučajnosti potvrđuju i Angelovi slapovi u Venezueli. Iako najveći na svijetu, ostao je sakriven od ljudskog oka sve do 1935. godine kada ga je sasvim slučajno otkrio američki pilot u svojoj potrazi za rijekom za koju je čuo da sadrži velike količine zlata. O svome otkriću je, vrativši se iz svoje potrage za rijekom punom zlata, izvijestio istraživače Henrya i Felixa Cardonu te ih je svojim avionom koji se i danas nalazi u muzeju Ciudad Bolivara preveo do lokacije slapa. Sletjeli su na vrlo nepristupačno područje sa kojega nisu uspjeli naknadno uzletjeti te su se u svoj kamp vratili probijajući se pješice kroz prašumu. Avion je spašavan naknadno. Osim otkrića ovog gigantskog slapa koji sa visine od 979 metara pada u ponor od 807 metara, Angel i ekipa su otkrili da se slap napaja vodom od obilnih kiša ( cca 7620 mm godišnje), a tu vodu onda izbacuje niz katarakt koji se slijeva u rijeku Churun, koja je pritok rijeke Carrao.

Potvrdu o pronalasku najvećeg svjetskog slapa Angel je čekao sve do 1949. godine, kada je ekspedicija sa Ruth Robertson na čelu izmjerila visinu slapa.

Naravno, Jimmy Angel je samo službeno navedeni pronalazač koji je zaslužan da slapovi postanu svjetski poznati,iako su domoroci sa ovom prirodnom ljepotom bili upoznati davno prije njegova leta u potrazi za zlatom.

photos: ©123RF