Otok Zavadovskij – najveće okupljalište pingvina na svijetu

Možete li zamisliti nekoliko milijuna pingvina na jednom malenom otoku? Priznajemo, teško je zamisliti toliko pingvina na jednom jestu, ali je ipak moguće. Naime, svakog proljeća na otok Zavandovskij dolazi više od milijun parova pingvina kako bi se gnijezdili u vulkanskom pepelu.

Otok Zavadovskij je nenaseljeni otok vulkanskog podrijetla, jedan od otoka arhipelaga Južni Sandwich, smješten 1800km istočno od antarktičkog poluotoka. Zavandovskij je maleni otok, promjera svega oko 6 kilometara, čijom zapadnom stranom dominira vulkanska planina Asphyxia, dok je istočna strana niska i ravna površina od lave. Samo ime planine znači “nedostatak zraka” koje vjerodostojno opisuje atmosferu na otoku – zagušljiv dim i vulkanske pare pomiješane sa smradom izlučevina pingvina. Kada k tome dodamo još zaglušujuću buku veselih pingvina, ovaj otok se baš i ne čini kao otok iz snova, ali ako ništa drugo, barem su svi njegovi stanovnici elegentno odjeveni.

Ovaj, inače pust i beživotan otok svakog proljeća postaje najveća kolonija ogrličastih pingvina u svijetu. Ogrličasti pingvini su ime dobili po tankoj liniji ispod brade koja podsjeća na crnu ogrlicu. Osim ogrličastih, na otoku se također pojavljuju i zlatouhi pingvini koji su posebni po žutim čupercima na glavi.

Postoji još jedna zanimljivost vezana za ovaj otok, a to je da se broj ogrličastih pingvina na otoku povećava. Njihove glavne hrane, račića, ima u obilju. Kitovi usani, koji se isto hrane račićima, sve su malobrojniji pa je moguće da se populacija pingvina povećava zahvaljujući višku hrane. Iako zabačen, nepristupačan i beživotan, otok Zavadovskij svjedoči o tome da i takva mjesta imaju itekako važnu ulogu pri održavanju određenih ekosustava našeg planeta.

photos: pixabay.com