Soldeu, Andora: skijanje i shopping

Najpopularniji ski centar Andore, Soldeu, smjestio se na 1 710 m nadmorske visine, a nalazi se svega 20 km od glavnog grada La Velle, na putu prema granici sa Francuskom. Dio je poznatog skijaškog područja Grandvalire, kao i drugo poznato skijalište Pas de la Casa. Soldeu se može pohvaliti tradicionalnim šarmom te seoskim kućama, a posjetitelji će zasigurno uživati i u prijateljskoj atmosferi.

Najpoznatiji resort, The Soldeu – El Tarter, postoji još od 1 965. godine, kada su ga osnovale tri andorske obitelji, i tada je na cijlom području postojao samo jedan ski lift, dok je gostima na raspolaganju bio samo jedan restoran. No, osamdesetih godina prošlog stoljeća Soldeu se jako brzo razvio, dok je 003. godine postao jaka veza između obližnjih centara Pas de la Casa, Canillo, Grau Roig i Encamp, stvarajući tako impresivno skijaško područje Grandvalira. Cijelo područje se može pohvaliti sa 193 km skijaških staza, modernim i efikasnim sistemom liftova i žičara te jer najveći skijaški centar na Pirinejima.

Pored skijanje, Soldeu Vam pruža mogućnost bavljenja brojnim aktivnostima. Tako ovdje možete uživati u klizanju, vožnji helikopterom ili se opustiti u jednom od vrhunskih spa centara. Soldeu se može pohvaliti odličnim izborom smještaja, a cijene se kreću već od 300 € pa sve do 2 500 € za boravak od 7 dana za dvije osobe. Ovo slatko selo se smjestilo svega tri sata vožnje od aerodroma u Toulousse-u u Francuskoj, a veliki broj putnika slijeće u Barcelonu, odakle postoji redovna autobusna linija do Andore.

Andora je skrivena na granici između Francuske i Španjolske, na istočnom dijelu Pirineja i dio je ovog planinskog masiva. Sjeverni dio kneževine je povezan magistralom sa južnim dijelom (na tom su se potezu smjestila i glavna naselja), dok ostala mjesta koja su smještena dalje od glavnog puta su još uvijek netaknuta – stare kamene kuće stisnute u blizini tisuću godina stare crkve. Zbilja impresivan prizor. Inače, Andora je jedno od najstarijih područja u Europi, koju je osnovao Karlo Veliki kao tampon zonu protiv Iberijskih Muslimana. U 13. stoljeću, kontrola nad Andorom je podjeljena između španjolskog biskupa i francuskog kralja, tako da je od tada Andora poznata kao kneževin, sa dva ”šefa” koji dijele vlast. Upravo taj kompromis koje su postigle Španjolska i Francuska je omogućio da ovo jedinstvo traje već stoljećima. Posljednjih godina doživjela je pravi ekonomski procvat, zahvaljujući turizmu (80 % BDP – a), ali i shoppingu. Andoru godišnje posjeti oko 9 milijuna turista koje ovdje privlači prekrasna priroda, bajkoviti ziski centri ali i duty – free trgovački centri, tako da i nečudi da stanovnici kneževine uživaju u jako visokom standardu. Gastronomski specijaliteti su uglavnom katalonski, ali sa značajnim utjecajem francuske kuhinje. No, posjetiteljima se zasigurno dopada i blizina prekrasnih lokaliteta idealnih za izlete i obilaske: Gaudijeva Barcelona, Dalijev Figueres ili šarmantni Perpignan u kojem mogu uživati u degustaciji francuskih vina i izuzetno ukusnoj lokalnoj kuhinji.

Photo: ©123RF