Špilje Ellora, Indija

I dalje ćemo se zadržati u Indiji, točnije u indijskoj državi Maharastra. Inače, Indija je federalna unija država koja se sastoji od ukupno 28 država, Maharastra se smjestila na zapadu zemlje, na obali Arapskog mora. Jedna od posjećenijih atrakcija u državi su Ellora špilje, upisane pod zaštitu UNESCO-a zbog svojih jedinstvenih vrijednosti.

Kompleks su od ukupno 34 hrama uklesana u planinu Kailas, od čega ih 17 pripada hinduističkoj religiji, 12 budističkoj i 5 džainizmu. Hramovi i spomenici su uklesani u stijene između 6. i 9. stoljeća prije Krista.

Zasigurno najspektakularniji primjer među njima je veličanstveni hram Kailasa iz 8. stoljeća, stjenovita interpretacija nebeske palače velikog božanstva Šive. Hram se nalazi na 32 metra visine i u usporedbi sa drugim hramovima, jedini je vidljiv je iz aviona.  Diljem svijeta postoji veliki broj hramova uklesanih u stijenu, no Kailas je razlikuje od njih upravo po tehnici građenja. Naime, drugi hramovi su klesani od pročelja prema stražnjem dijelu, dok je Kailas klesan vertikalno, od vrha prema dnu. Izgradnja hrama je započela u 8. stoljeću prije Krista, za vrijeme vladavine Krishne I., a zahtijevala je uklanjanje čak 150 000 – 200 000 tona čvrste stijene. Veličanstveni hram Kailas pokazao se kroz povijest neuništivim. Bilo je nekoliko zabilježenih pokušaja uništavanja hrama, a navodno je mogulski vladar Aurangzeb u 17. stoljeću unajmio 1000 ljudi da ga unište. Prema legendi, uništavali su ga uništavali noću i danju tri godine, ali su nanijeli tek malenu štetu i na kraju su odustali…

 

Cijeli kompleks ima ukupno četiri razine, a sadrži dvorane sa stepenicama, vratima, prozorima te brojnim fiksnim skulpturama, a jedan od najpoznatijih ukrasa je onaj koji prikazuje boga Višnua (jedan od tri boga u hinduizmu, pored Brahme i Šive) pretvorenog u lava, kako se bori protiv demona. Uzduž zidova hrama, na drugom katu,  nalaze se skulpture slonova i drugih životinja, u prirodnoj veličini, a jedan od zanimljivijih kipova je onaj koji prikazuje kralja Ravanua kako trese planinu Kailasu dok pokazuje razornu moć svoje snage. Također, cijeli hram ima izrezbarene scene iz svetih hinduističkih tekstova Mahabharata i Ramayana. Hram je prepun erotičnih prikaza hinduističkih božanstava i mitoloških likova. Pojedini dijelovi hrama su oštećeni tijekom prošlih stoljeća, poput mosta koji je nekoć spajao dva gornja kata. S lijeve strane hrama isklesana je monumentalna kaprija (gopura), dok su okolni zidovi isklesani zbog stvaranja pripadajućih svetišta.

Nedaleko od hrama Kailasa se nalaze dva manja hrama, Indra Sabha i Jagannatha Sabha, hramovi džainizma te su posljednje građevine koje su nastale u drevnoj Ellori.

Budističke špilje u Ellori su najveće isklesane špilje na svijetu. Najveća i najdublja među njima (njih ukupno 12 u Ellori) je Špilja 5. Ima ukupno 17 ćelija i veliku pravokutnu dvoranu sa dva reda od 10 stupova između kojih su postavljene kamene klupe, čija je funkcija i danas nepoznata, no pretpostavka je da su se tamo okupljali redovnici.

Ellora je jedinstveno umjetničko stvaralaštvo i nestvaran kompleks hramova isklesanih u stijeni. Sa razlogom se smatra jednom od prekretnica civilizacije u drevnoj Indiji te je primjer duha vjerske tolerancije koja je nekoć vladala Indijom.

Photo: Shutterstock