Stonehenge

Između velikog broja svjetskih znamenitosti izdvojiti ćemo jednu koja prema našem skromnome mišljenju nije vrijedna Vašega vremena. Iako je toliko puta spominjan i opisivan, mišljenja smo da će Vas Stonehenge ostaviti potpuno ravnodušnima. Tim više jer se niti danas sa sigurnošću ne moze reći koja mu je u stvari bila namjena. No, ukoliko se ipak odlučite posjetiti ovu znamenitost, u nastavku Vam donosimo nekoliko informacija koje bi Vas svakako mogle zanimati!

Stonehenge je građen od velikih kamenih blokova, te ga zbog toga ubrajamo u tzv. menalitičke spomenike. Iskopavanja koja su vršena u 1950-ima pokazala su da se spomenik gradio kroz tri faze, od kojih je prva bila dovršena 2900 godina prije Krista i koja se sastojala od kružnog jarka promjera 110 m. Kroz slijedećih 400 godina ili kroz drugu fazu gradnje podizani su drveni stupovi i grede na sjevernom dijelu, koji je ujedno sadržavao i ulaz u hram. U trećoj i najduljoj fazi koja je trajala od 2550. pa sve do 1600. godine prije Krista dodano je jos 80 stupova – vulkanskih stijena koje su kroz nevjerovatne transportne pothvate stigle na odredište iz udaljenih planina jugozapadnog Walesa. Svaka ta stijena, koja je u stvari stup, teži oko 4 tone što dovoljno govori o kompleksnosti poduhvata. No, usprkos tome ti stupovi su uskoro zamijenjeni novima koji su sačinjeni od pješčanih stijena. Gradilo se na način da bi 2 stupa bila povezana nadgrađem što bi onda tvorilo luk zvan trilithon, a što na grčkom znači 3 kamena. Zanimljivo je da je kao jedno od oruđa gradnje korišteno jelensko rogovlje umjesto motike.

Kako smo već napomenuli, ni danas se sa sigurnošću ne zna njegova prava namjena tako da neki nagađaju da je služio u svrhe vjerskih obreda, drugi pak nagađaju da je služio kao zvjezdarnica. Postoji i mišljenje da je služio redu štovatelja Sunca jer mu je ulaz postavljen u smjeru ljetnog izlaska Sunca. Kroz povijest se pojavljivao veliki broj teorija koje su ubrzo osporavane. Fenomen Stonehenga je utoliko zanimljiviji jer na Britanskim otocima postoji oko tisuću sličnih kamenih krugova kojima se takoder ne zna svrha. Ovaj kameni krug iz neolitika i brončanog doba nalazi se u blizini Salisburya u engleskom okrugu Wilthshire i danas je u vrlo lošem stanju te se zbog toga od 1986. godine nalazi pod zastitom UNESCO – a.

photos: pixabay.com