Vinkovo u Iloku 2017.

Blagdan sv Vinka – „Vinkovo“ svake godine se u siječnju tradicionalno obilježava u Iloku, poznatom srijemskom vinogradarskom kraju i gradu vina. Kad utihnu i nestanu svi tragovi božićno-novogodišnjeg slavlja, u srcu zimske svakodnevice, počinje Nova Vinogradarska Godina…i nova fešta >> VINKOVO< < ili blagdan sv.Vinka! Sveti Vinko je jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana uz kojeg je i precizno propisan obred koji valja obaviti. Stoga, bez obzira na studen, dubok snijeg ili katkad i raskvašenu zemlju, vinova loza se simbolično reže, vješaju se kobasice, zalije se s malo vina uz molitvu da godina bude rodna. S tog i drugih trsova običava se odrezati nekoliko ključića, koji nakon što u posudi s vodom i u toploj kuhinji potjeraju, služe za prognoziranje rodnosti nastupajućih godina.

Proslava se održava u vinogradima i podrumima iločkih vinogradara, uz dobru vinsku kapljicu i domaću trpezu. „Vinkovo“ svake godine privlači sve veći broj posjetitelja, te se i ove godine organizira zajedničku, produženu vikend proslavu sa više događanja, termin je 20.-22.01.2017.

Odmorite se i degustirajte kvalitetno iločko vino po pristupačnim cijenama, oprobajte pečenu kobasicu i slaninu, upoznajte običaje, uživajte u glazbi i plesu. Sa sobom ponesite puno dobre volje, nešto kuna i puno prijatelja!

Program:

20.01.2017. – petak

Zajednički vinski šator Vinskog klastera Srijem u staroj jezgri:
20h tamburaški maraton i cjelonoćna zabava uz proglašenje pobjednika

21.01.2017. – subota

12-16h “Pokladno Jahanje ulicama Iloka”(cca 15,30h doček povorke u staroj jezgri kod šatora)
13h “Pokladni sajam”:stara jezgra/tvrđava: tradicijsko pečenje rakije, priprava čvaraka, fiš paprikaša, lovačkih specijaliteta, šaran na rašljama, tradicijske rukotvorine..,“Izbor najboljeg traminca” – u sklopu sajma
14h Obred blagoslova i proslava Vinkova vinogradi “Vukovo”/Iločki podrumi
15h Posveta vinograda – u vrtu dvorišta crkve sv. Ivana Kapistrana
Zajednički vinski šator u staroj jezgri:
20h vinska zabava uz Klapu Fjabula i TS Ringišpil

22.01.2017. – nedjelja

7h Sv. Misa – blagoslov povodom blagdana sv. Vinka

Tijekom dana obred blagoslova i druženje u vinogradima i podrumima vinogradara i vinara
Sve dane: proizvodi i ponuda – uz kupnju kupona/degustacijske čaše ili po cjeniku
U zajedničkom vinskom šatoru ponuda vina-vinarija članova “Vinskog klastera Srijem” po pristupačnim cijenama te degustacijsku čašu s tobolcem!

Organizatori i pokrovitelji: Vinski klaster Srijem, Grad Ilok, TZ Ilok
Sponzori:Tokić d.o.o., Jamnica, TO Tina, Benzin d.o.o., Sebastijan d.o.o., Agromehanika, EU/SWG/RRD

Izvor: TZ Ilok