Wolfgang Amadeus Mozart

Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart svima nama poznat pod imenom Wolfgang Amadeus Mozart. Nije loše se malo prisjetiti nekih manje poznatih činjenica o ovome geniju. Theophilus znači „voljen od Boga“ na grčkom, no on sam je više volio latinski prijevod „Amadeus“ i eto nam Amadeusa! Poznato je da ga je otac Leopold, kompozitor i učitelj glazbe u katedrali u rodnom Salzburgu, uveo u svijet muzike. Neki kažu da je bio tiranin prema malom Amadeusu i njegovoj 4,5 godina starijoj sestri Maria Anna koju su zvali Nannerl. Oboje, vrlo talentirane djece, je otac Leopold učio prvo svirati „clavier“ vrstu gudačkog instrumenta sa klavijaturom od njemačkog Klavier. Već sa 4 godine mali Wolfgang je mogao naučiti nešto odsvirati za 30 minuta. Sestra Nannerl je isto tako imala izniman talent ne samo za sviranje neko i za skladanje. Postoje dokazi da je tako Nannerl napisala nekoliko skladbi, jer u nekim pismima koje joj je Wolfgang napisao, hvali njezine skladbe, no korespondencija sa ocem nikada ne spominje taj njen talent, a niti jedna njena skladba nije nikada nađena. Za razliku od svojeg brata koji se često svađao s ocem, i koji mu se znao usprotiviti, Nannerl je bila totalno podređena ocu. Otac nije dozvolio da se uda za ljubav svojega života, kapetana Franza d’Ippolda, i iako ju je Wolfgang podržavao u njenom talentu učinila je ono što se očekivalo od nje i udala se za suca Johann Baptist Franz von Berchtold zu Sonnenburg , dvostruki udovac s petoro djece s kojima se naselila u St.Gilgenu i rodila troje djece. Nakon smrti supruga, zajedno sa preživjelom djecom vratila se u Salzburg i podučavala glazbu. Mnogi smatraju da je ona bila čak i veći talent od svojega brata no to nećemo nikada saznati jer su nažalost vremena bila takva da se od nje očekivalo da se dobro uda što je i učinila i naravno nije više bilo mjesta za karijeru.

No, vratimo se Amadeusu, i to nekim manje poznatim stvarima o ovome genijalcu, muzičku genijalnost ću prepustit vama da si sami pročitate nešto. Osim skladanja Amadeus je imao vrlo čudan smisao za humor. Pisma između njega i njegove 2 godina mlađe sestrične to potvrđuju, vrlo često si pišu o izmetu?!? Samo jedan navod iz jednog pisma kaže: “želim Vam dobro, noću Vam želim sranje u krevetu sa svojom moći”. Majci je jednom prilikom napisao “sada se moram malo odmoriti od rime. Ipak moram dodati da ću u Ponedjeljak imati čast, zagrliti te i poljubiti ruke poštene, ali prvo u hlače se posrati, zaklinjem se ja”. Fina familija, nema što… Putovao je i svirao po cijeloj Europi, i vrlo malo je boravio u rodnom Salzburgu tako da je to razljutilo njegovog zaštitnika i poslodavca nadbiskupa Hieronymus von Colloreda. Toliko ga je ljutilo da mu je dao otkaz uz riječi “može otići, ne trebam ga”!

Njegov život i djelo su ostavili veliki trag, ne samo u Austriji, tako da diljem svijeta postoje razni proizvodi s njegovim imenom, od poznatih kugli do kolača i likera. Manje je poznato da se i u znanstvenim krugovima koristi njegovo ime. Mozartov efekt je skup rezultata raznih istraživanja koju su ukazala da slušanje Mozartove glazbe može potaknuti kratkoročno poboljšanje mentalnih zadataka ili popularna verzija teorije da slušanje Mozarta čini ljude pametnijima, i da izloženost klasičnoj glazbi od ranog djetinjstva ima blagotvoran učinak na mentalni razvoj djeteta. Mozartovoj glazbi se pripisuje i pozitivan efekt na ljude s epilepsijom, većom proizvodnjom kravljeg mlijeka kod krava koje ga slušaju i jačanjem inteligencije nerođenih beba. Švicarski centar za pročišćavanje otpadnih voda tvrdi da Mozartova muzika pomaže mikroorganizmima da brže i bolje čiste otpadne vode, najviše uz „magičnu frulu“.

Nitko nije siguran gdje je točno njegovo tijelo pokopano jer je pokopan prema tradiciji toga vremena u “zajedničku grobnicu” bez ceremonija i oznaka. Zna se da je pokopan na groblju Friedhof St. Marx u Beču. “Zajednička grobnica” nije isto kao komunalni grob, već grob za ljude koji nisu bili aristokracija ali niti sirotinja. Jedna od glavnih razlika je u tome što su zajedničke grobove iskopavali svakih 10 godina dok grobove aristokrata nisu. 1801. gosine,  jedan grobar je iskopao navodnu Mozartovu lubanju s groblja u Beču. Međutim, i danas nakon različitih testiranja, ostaje neizvjesno je li lubanja zapravo Mozartova. Za sada je zaključana u zakladi Mozarteum u Salzburgu u Austriji. Od čega je točno umro – ni to se ne zna. Istraživači su Mozartu pripisali najmanje 118 uzroka smrti, uključujući reumatsku groznicu, gripu, trihinozu,, trovanje živom, bolest bubrega i streptokokna infekcija i još mnogo mnogo toga. Njegov glavni suparnik talijanski skladatelj Antonio Salieri, koji je napisao više od 40 opernih djela pod stare dane je tvrdio da je on otrovao Mozarta, no nitko ga nije shvatio ozbiljno i smatrali su ga za zbunjenog dementnog starca koji trabunja svašta. Prema navodima njegove žene, pred svoju smrt u 36. godini života, Mozart je bio uvjeren da ga netko truje tako da je svoje slavno djelo „Requiem“ počeo pisati za sebe ali ga nije i dovršio, ta čast je pripala njegovom studentu. Unatoč tome što je imao šestero djece, direktnih nasljednika nema jer od 2 preživjela sina niti jedan se nije ženio niti imao djece. Njegova djela i postignuća na muzičkom frontu prepuštamo Vama.

Joj da, možda i najzanimljiviji podatak koji nisam spomenula: jedina država čije ime počinje sa prva četiri slova Mozartovog imena je Mozambik!

Intelektualno vlasništvo S.Komljen

Photo: 123RF