Zagrebački muzej automobila Ferdinand Budicki

Kao i većina svjetskih metropola i Zagreb je dobio svoj muzej automobilizma. Zahvaljujući prvenstveno Valentinu Valjku koji je sa četvoricom prijatelja došao na ovu ideju i Zagreb se može pohvaliti s muzejom koji Vam nudi uvid u povijest i razvitak automobilizma na ovim prostorima. Muzej je ime dobio po Ferdinandu Budickom (Zagreb, 11. travnja 1871.–Zagreb,25.lipnja 1951.) koji je bio pionir Hrvatskog automobilističkog, motociklističkog i biciklističkog sporta, i koji se 1901. godine u Zagrebu pojavio sa Opelom i izazvao pozitivnu histeriju u gradu.

Muzej automobila Ferdinand Budicki smješten je u prostoru bivše zagrebačke tvornice Pluto, u ulici Ljudevita Posavskog, na 1 500 kvadrata izložbenog prostora, u kojem možete vidjeti niz zanimljivog sadržaja povezanih za 115 godina povijesti automobilizma Hrvatskoj. Uz razne interaktivne sadržaje, radionice i dokumentarne filmove, u muzeju imate priliku vidjeti preko stotinu različitih eksponata koji su na neki način povezani sa razvitkom automobilizma u Hrvatskoj. Naravno da su stari automobili i motocikli najpopularniji među eksponatima, ali moći ćete se diviti i biciklima i prikolicama, pa čak i maketama i igračkama minulog vremena. Tu je i preko stotinu unikatnih fotografija toga vremena u velikom formatu. Tu se nalazi i najstariji automobil u Hrvatskoj Fort T iz 1922. godine, najstariji kamion u Hrvatskoj porijeklom iz Praga iz 1916.godine, te možda i najvrjedniji eksponat Jaguar E-type.

Uz te vrlo stare eksponate, posjetitelji malo starije dobi će se nekih vozila sjetiti sa prometnica, kao što su Spaćek, Buba, Fićek ili Mini. U svakome slučaju muzej Vam ima za ponuditi mnoge zanimljivosti te Vam ga toplo preporučamo posjetiti.

photos: Muzej automobila Ferdinand Budicki