5 najstrašnijih pješačkih mostova

Svi mi imamo svoje strahove, u koje se ubraja i strah od visine. Upravo taj strah ljude spriječava u brojnim stvarima, npr., prelazak preko visokih mostova. Sa sigurnošću Vam možemo tvrditi da upravo strah od visine može biti sasvim dovoljan razlog da ne pređete jedan od ovih mostova, a ukoliko kojim slučajem patitie od gephyrophobije ili premećaja izazvanog strahom od mostova, tada smo 100% sigurni da nećete niti pomisliti kako bi bilo provjeriti što ima na drugoj strani mosta. U nastavku Vam donosimo 5 najstrašnijih mostova na svijetu, koji će izazvati vrtoglavicu i kod najhrabrijih.

1. Triftsee jezero, Švicarska
Jedan od najdužih i najviših visećih mostova za pješake otvoren je 2004. godine kako bi omogućio lakši prelazak planinarima do njihovih koliba koje su postale nedostupne zbog povlačenja glečera. Dugačak je oko 170 metara, a visok oko 100 metara i predstavlja najduži pješački viseći most u Alapama. Godišnje ga posjeti oko 20 000 turista, ali mislimo da je broj onih koji ga prijeđu puno manji.

2. Carrick-a-rede, sjeverna Irska
Most izgrađen od strane lokalnih ribara, još prije 350 godina, kako bi im omogućio prelazak na otočić sa kojega su lovili losose. Ukupne dužine od 20 metara i visine 30 metara, ovaj most je jako posjećena turistička atrakcija koja je 2009. godine imala čak 247 000 posjetitelja. Veliki broj posjetitelja se nakon prelaska mosta ne vraća istim putem do otočića, već se odlučuju na povratak brodom. Most je napravljen od konopa, međutim često se prepravlja kako bi udovoljio svim sigurnosnim uvijetima za prelazak brojnih posjetitelja.

3. Sarawak, Borneo
Ovo je most koji će izazvati strah i kod najhrabirijih. Izrađen je od bambusa uvezanog konopcem i žicom, a dovoljno je jak kako bi izdržao svega dvije osobe. Konstrukciju ovog mosta redovno održavaju lokalni stanovnici, no čim kročite nogom na ovaj most dobiti ćete osjećaj da se radi o jako nesigurnom mostu. Naime, most se jako ljulja i imate osjećaj da se nalazite na splavi usred jake oluje.

4. Most Hunza, Pakistan
Most preko rijeke Hunza možda je i jedan od najstrašnijih u cijelom svijetu. Ukoliko se slučajno otkliznete, nepostoji ništa što bi zaustavilo Vaš pad. Nalazi se u blizini sela Hussaini u sjevernom Pakistanu, a prelazak preko njega u vjetrovitim danima je jedno od najstrašnijih iskustava koje možete doživjeti. Originalni most je uništila velika poplava 2010. godine, a sada je od njega ostalo svega nekoliko dasaka koje vise na konopcu. No, ukoliko želite prijeći na drugu stranu, ovaj most Vam je jedina opcija!

5. Titlis Cliff Walk, Švicarska
Ovaj najviši viseći most u Europi nalazi se na preko 3 000 metara nadmorske visine, a ispod sebe ima čak 500 metara duboku provaliju. Prije svega je izgrađen kao atrakcija za one željne adrenalina. Ukupna dužina mosta je 100 metara, a širina svega 1 metar, dok je ograda veoma oskudna za tu visinu što svakako pridonosi adrenalinu. Švicarci su ga gradili godinu dana, a namijenili su ga samo hrabrim pješacima jakih živaca.

photo: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.