Aboridžini: starosjedioci Australije

Abridžini, prastanovnici Australije, mnogima su veliki misterij još i dan danas. Mnogi se pitaju tko su oni i odakle su došli u Australiju, ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da je Australija izolirano područje kojemu je bilo jako teško pristupiti čak i čamcima. Sam naziv ovog naroda potječe od latinskog izraza “ab origine”, što u prijevodu znači “od početka”. Ovaj narod je na područje Australije došao prije mnogo vremena, a znanstvenici su pronašli kameno oruđe i crteže na stijenama koji su stari najmanje 45 000 godina! Povjesničari su mišljenja da su Aboridžini u Australiju došli iz Azije, prelazeći s otoka na otok u svojim kanuima. Dalje su se nastanili po cijelom kontinentu i obitavali su u plemenima, koja su se s vremenom počela izdvajati po jeziku, kulturi i običajima. No, ono što im je svima bilo zajedničko je život u skladu s prirodom! Njihovo glavno oružje bilo je bumerang i koplje, a bili su vrsni lovci i skupljali su biljke, krećući se unutar granica koje su prihvaćala sva plemena. Još prije 9000 godina posjedovali su kult štovanja Dugine zmije, najvažnijeg aboridžinskog božanstva. Zbog toga se danas smatraju narodom koji je najdulje u kontinuitetu uspio očuvati svoju vrlo specifičnu duhovnu povijest.

Aboriždini vjeruju da je njihov svijet nastao u Vrijeme snivanja, kojeg oni nazivaju Altjeringa. Prema njihovom vjerovanju, svijet je na početku vremena bio neoblikovana masa ničega koja je samo čekala trenutak kada će postati oblikovana u ono što danas znamo. Obrede su održavali na mjestima koja su smatrali svetim, vjerujući da ih posjećuju duhovi predaka, a plesali su i pjevali pjesme o Vremenu snova. Prvi istraživači i doseljenici iz Europe su vjerovali da su Aboridžini veoma primitivni jer nisu imali stalne naseobine, a nedugo nakon doseljavanja Europljana na australsko tlo, došlo je i do prvih sukoba s Aboridžinima. Doseljenici su uništavali lovišta Aboridžina i ubijali su ih bez milosti te su im oduzmali zemlju, međutim Aboridžini se sa svojim kopljima i bumeranzima nisu mogli suprostaviti puškama Europljana. Uskoro se broj Aboridžina počeo smanjivati, a velika većina Aboridžina više ne živi u skladu sa prirodom i drevnom tradicijom.

No, posljednjih godina se razvilo nekoliko teorija o samom dolasku Aboridžina na tlo Australije, te nekoliko mišljenja da oni, s obzirom na tamniju boju kože, nisu došli iz Azije, već da su Australiju naselili sa Afričkog tla. To bi značilo da su oni potomci prvih modernijih ljudi koji su napustili afrički kontinent, bez ikakvog genetskog mješanja sa drugim rasama. Ukoliko u obzir uzmemo primitivne alate koje su tada posjedovali, starosjedioci Australije su trebali imati naprednu tehnologiju kako bi uspijeli prijeći ocean i naseliti novi kontinent, no arheolozi još ni dan danas nisu uspijeli pronaći dokaze o postojanju tih brodova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.