Andaluzija – Španjolska u malom

Domovina flamenca, čuvene corride, španjolskih gitara, magičnih krajolika i kulture te nesvakidašnje raskošnje ljepote, najjužnija je španjolska pokrajina koja se prostire na 87 000 km2 i broji oko 7 milijuna stanovnika. Andaluzija je dom i nekih od najvećih umjetničkih genija, poput Pabla Picassa i Velasqueza, a Ernest Hemingway je o njoj pisao u svom romanu “Sunce se ponovno rađa”. Tajna privlačnosti Andaluzije svakako leži u činjenici da je dugi period bila pod vladavinom Arapa, a upravo iz tog doba potječu neke od najslavnijih građevina. Al-Andaluz, kako su je nazivali Arapi, je bila gotovo 800 godina pod njihovom (maurskom) vlašću, od 711. godine pa sve do 1492. godine, što se primjeti po kulturi, arhitekturi i općenito po načinu života. Samo ime dolazi od arapskog naziva Al-Andalus, a označavalo je prostor čitavog Iberijskog poluotoka kojim su vladali, a na vrhuncu moći Al-Andalus je obuhvaćalo područje današnjeg Portugala.

Najveći i glavni grad Andaluzije je Sevilla, grad čijim starim dijelom dominira Gospina katedrala, najveća gotička katedrala i treća katedrala po veličini u svijetu. Nastala je na temeljima nekadašnje džamije, a izgradnja ovog velebnog zdanja je trajala od 1401. godine pa sve do 1506. godine, a poznata je i po tome što se u njoj nalazi grob slavnog moreplovca Kristofora Kolumba. Do katedrale se nalazi Reales Alcázares, kraljevska palača koja je izvorno sagrađena u maurskom ili mudéjar stilu, a u kasnijim godinama je nadograđena baroknim i renesansnim dijelovima. U doba arapske vladavine, Sevilla je bio bogat i slavan grad, a u kasnijim godinama je bio polazište konkvistadora kada su kretali u osvajačke pohode i vraćali se sa brodovima prepunim prekooceanskog blaga.

Među najpoznatijim građevinama juga Španjolske svakako se ističu Alhambra u Granadi i Velika džamija-katedrala u Cordobi, obje ostavština maurske odnosno arapske vladavine. Upravo su ova dva grada bili centri arapske moći. Cordoba je u jednom trenutku bila najmnogoljudniji grad na svijetu, dok je Granada poznata kao posljednje maursko uporište nakon čijeg je pada cijelo područje službeno pripalo Španjolskoj. Alhambra, prekrasna tvrđava-palača smještena na brdu iznad Granade, najposjećeniji je pojedinačni kulturno-povijesni spomenik, čiji vrtovi podsjećaju na rajske vrtove, a koja će Vas oduševiti jednostavnim skladom arhitekture.

Što se tiče gradova na obali, svakako prvo trebamo spomenuti Cadiz, najstariji španjolski grad, koji je služio kao pristanište tadašnje flote koja je malo po malo osvajala i otkrivala Novi svijet. Ukoliko ovaj grad posjetite za vrijeme ljetnih mjeseci, svakako ćete uživati na jednoj od veoma lijepih plaža koje okružuju stari grad. Na suprotnoj strani se nalazi čuvena Costa del Sol, čiji se najveći grad Malaga ponosi prekrasnom arhitekturom i plažama, ali i činjenicom da su upravu u njoj rođena dva poznata španjolca – Pablo Picasso i Antonio Banderas. Andalzuija ima još veliki broj mjesta koja svakako treba vidjeti, gradova i sela koji se ponose prekrasnom arhitekturom i kulturom, a u kojima Vas prije svega očekuju pristupačni i gostoljubivi domaćini, i odlična, diljem svijeta poznata gastronomija.

photos: 123rf

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.