Aquarium Split

Od subote, 10. svibnja 2014. godine, Hrvatska je postala bogatija za još jednu zanimljivost: akvarij. Vranjic u blizini Splita, točnije južna strana rive (koja gleda prema splitskim naseljima Stinice i Brda) postao je dom najvećem akvariju na području Hrvatske.

Na ukupnoj površini od 800 m2, sa 22 akvarija ukupne zapremnine od 380 m3 koji sadrže karakteristične riblje vrste Jadranskog mora. Neke od poznatijih su:

  • Morski pas
  • Raža
  • Veliki ugori
  • Murina
  • Jastog
  • Hobotnica

Posjetiteljima su svakako najzanimljiviji morski psi, gospodari morskih dubina, a u akvariju ih ima 20-ak vrsta raznih veličina. Akvarij ima i značajnu edukacijsku vrijednost jer posjetitelji mogu upoznati stanovnike Jadranskih dubina i vidjeti razne predmete povijesnog značaja vezane za more i pomorstvo.

Kuzma Mariani je splitski poduzetnik koji je prije tri godine pokrenuo ovaj projekt te ga samostalno financirao.

Inače, Split je prvi grad na Jadranskoj obali koji je imao javni akvarij, smješten u Institutu na Marjanu, a zatoren je 1986. godine zbog higijensko-sanitarnih razloga. Novi akvarij je planiran na području kompleksa Bačvice (prije 26 godina), u prostoru od 2 500 metara kvadratnih, no nažalost Split taj akvarij nikada nije dočekao.

Izvor: aquariumsplit.com

Lokacija:

photo: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.